boon.hu video

2024.05.03. 21:30

Új bölcsőde épületet adtak át Tiszalúcon

Május 3-án ünnepélyes keretek között adták át a tiszalúci bölcsőde új és korszerű épületét. Az intézmény, a területi operatív program keretében épülhetett meg, mintegy 270 millió forintos támogatásból.

Galambos Eszter

Fotó: Vajda János

Siri Norbert Tiszalúc polgármestere köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az elmúlt években munkájukkal és szakértelmükkel támogatták az intézmény létrejöttét, megemlítve néhai Koncz Ferenc országgyűlési képviselőt és az előző polgármesterük néhai Majdanics László munkáját és méltatva dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselőjének erőfeszítéseit, segítségnyújtását a sikeres projekt létrejöttében. Mindezeknek köszönhetően az új épület két csoportszobának és huszonnégy gyermeknek biztosít férőhelyet, illetve öt fő számára munkahelyet.

Megfelelő felügyelet mellett

Hozzátette, a szeptemberben nyíló intézmény lehetőséget nyújt több szülő számára, hogy bátrabban tudjon visszatérni a munka világába tudván, hogy a gyermekük a megfelelő felügyelet mellett még fejlesztésben is részesül. Megemlítette, hogy jelenleg a várólistán huszonhét gyermek szerepel, közülük a fejlesztésnek köszönhetően tizenkettő helyett, huszonnégyet tudnak majd ellátásban részesíteni.

Több ezer új férőhely

Dr. Vitályos Eszter kormányszóvivő, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár igazi ünnepnapnak nevezte az eseményt, hiszen kiemelte nincs fontosabb a gyermekeknél, nincs fontosabb a családoknál és a közösségeknél. A bölcsőde egy nagyon kiemelt intézmény, hiszen biztosítja, hogy a gyermekek felkészült nevelők segítségével ismerkedjenek meg a társadalom működésével, a családon kívüli világgal, másrészt a bölcsődék a szülőknek is támogatást nyújtanak. 

A biztonságos gyermekfelügyeletnek köszönhetően, ugyanis a felnőttek kibontakozhatnak, életük két legfontosabb területét a családot és a munkahelyet nem kell szemben állítaniuk egymással, nem kell választani az egyiket vagy a másikat. Beszédében kiemelte a bölcsődei férőhelyek száma az elmúlt majdnem másfél évtizedben jelentős mértékben növekedett, meghaladva Magyarországon a hatvanötezret. Csak az elmúlt egy évben több mint négyezer-hétszáz férőhely jött létre.

Nagy segítség a családoknak

Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, ünnepi köszöntőjében kitért arra hogy számára sokféle szempontból nagyon különleges hely Tiszalúc. Páratlan földrajzi adottsággal rendelkezik, még mindig rengeteg kiaknázatlan lehetőséggel.

 Ahogy fogalmazott a tiszalúci bölcsőde átadása egy fantasztikus dolog, hiszen ez a családoknak is egy nagyon nagy segítség. Kiemelte, hogy a választókerületén belül kilenc bölcsődei fejlesztés zajlott. A vármegyén belül pedig országos viszonylatban a legnagyobb ütemben növekedett a bölcsődei fejlesztések száma.

Öröm minden szülő számára

Az átadáson Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a vármegye önkormányzata a 2014-2020-as időszakban tizenöt milliárd forintot fordított óvodai és bölcsődei férőhelyek fejlesztésére. Ez az összeg négyezer férőhely fejlesztésére volt elegendő. Tiszalúcon kívül, még száz településen tudták megújítani és fejleszteni az óvodákat. 

Családanyaként azt gondolja, hogy egy bölcsőde nyitása öröm minden szülő számára, mert reggel amikor elviszi a gyermeket és azt látja, hogy a gyermek boldog, akkor a felnőtt is boldogan megy a munkájába és nyugodtan végezheti, ennek köszönhetően, aznapi feladatait.

Az ünnepi beszédek után Csordás László Tiszalúc alpolgármestere köszönte meg mindazoknak a munkáját, akik részt vettek a projekt sikeres lebonyolításában. A programot a Tiszalúci Önálló Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek a bemutatója zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában