boon.hu video

2024.05.25. 15:30

Különleges ünnep kezdődött Tokaj-Hegyalján érseki szentmisével - fotók, videó

A Szent Orbán 1771 Egyesület, a monoki önkormányzat és a monoki Sarlós Boldogasszony plébánia közös szervezésében rendezték meg újra a Tokaji Szent Orbán Zarándoklatot. Ezen az eseményen a szőlő, a bor, a szőlészek, borászok, kádárok védőszentjének, Szent Orbánnak Monokon őrzött csontereklyéje járja be Tokaj-Hegyalját, hogy a zarándokok Szent Orbán áldását kérjék a borvidéken élő emberekre, munkájukra és földjeikre.

Gárdonyi Edina

Az érseki szentmisén

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A zarándoklat május 25-én, Monokon kezdődött, ahol az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek celebrálta. Az esemény különlegességét az adta, hogy két év távollét után került vissza az ereklye Monokra, miután Egerben restaurálták. Az esemény hétvégi programja során az ereklyét több település – Tarcal, Tokaj, Sárospatak, Olaszliszka, Hercegkút – fogadja, és május 26-án, vasárnap délután „tér vissza” Monokra.

Az érseki szentmisén jelen volt dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, valamint a teljes Béres család is képviseltette magát: Béres Klára, a Szent Orbán 1771 Egyesület elnöke és Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke gyermekeikkel és unokáikkal együtt.

Béres Klára
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Szent Orbán 1771 Egyesület 2023-ban alakult meg, és 12 katolikus hitben élő, köztiszteletben álló hölgy alapította. „2013-ban szerveztük először a Szent Orbán zarándoklatot az önkormányzattal és a plébániával közösen. Egy csodálatos ereklyéről van szó, ebből egy külön utazó ereklyét készíttettünk, és az utazó ereklye járja körbe a borvidéket” – nyilatkozta a boon.hu-nak az egyesület elnöke, Béres Klára. 

Szent Orbán csontereklyéje XIV. Kelemen pápa ajándékaként 1771-ben került a tokaj-hegyaljai Monokra, azzal a pápai óhajjal, hogy örök időkre segítse a régió szőlőműves népét.

 Az egyesület nevében megjelenő évszám erre az eseményre utal. Az egyesület kiemelt célja Szent Orbán kultuszának ápolása, elevenen tartása, építése.

Közös összefogás

Bártfay Emese, Monok polgármestere elmondta a boon.hu-nak, a kezdetektől meg akarta mutatni a világnak, hogy Szent Orbán teljes csontereklyéje Monokon található. A Tokaj-hegyaljai újborokat első alkalommal 2012-ben szentelték meg. Azóta a Tokaji Borbarátnők Társasága – tavalyi évtől pedig a Szent Orbán 1771 Egyesület – és a helyi plébánia közösen foglalkoznak az ereklye köré fonódó rendezvénnyel.

A szentmisén. Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Nincsenek véletlenek

Szemenyei Péter monoki plébános köszöntötte Ternyák Csaba egri érseket, és kifejezte háláját, amiért hozzájárult az ereklye megőrzéséhez és felújításához. Prédikációjában az érsek kiemelte, hogy Jézus nem az igazakért, hanem a bűnösökért jött. Ez a felszabadító üzenet nyitja ki a lelki börtönök ajtaját. Ternyák Csaba hangsúlyozta, hogy Isten szeretete és gondoskodása végtelen, és az örök üdvösségre hív bennünket, nem csupán a földi boldogságra. Az érsek arra emlékeztetett, hogy hálásaknak kell lennünk azokért a pillanatokért, amikor megszabadulunk a nehézségek hatásából, és fel kell ismernünk Isten jelenlétét életünk eseményeiben. Nincsenek véletlenek, Isten véletleneknek tűnő eseményeken keresztül vezet bennünket a tökéletesség útjára, és arra ösztönöz, hogy kövessük a szentek példáját.

Szent Orbán példája új lendületet ad

Az érsek felhívta a hívek figyelmét, hogy Szent Orbán vértanú példája segít abban, hogy erőt merítsenek és hűségesek maradjanak hitükhöz. Szent Orbán, akinek ereklyéje újra itt van Monokon és körbejár a környező településeken, azért van jelen, hogy mindazok, akik tanulni akarnak az ő példájából és követni akarják őt, hozzá fordulhassanak segítségért és támogatásért. Hangsúlyozta, hogy Szent Orbán, mint a búzaszem, amely a földbe hullott és sok gyümölcsöt termett, új lelkesedést ad a híveknek, és arra ösztönzi őket, hogy kövessék az előtte járó szentek példáját, akik nem kímélték életüket, hanem odaadták azt Krisztusért. Ez a példa lendületet ad a helyi közösségnek, és ösztönzi őket, hogy a nehézségek ellenére is hűségesek maradjanak hitükhöz és hagyományaikhoz. Ez az esemény erősíti a közösséget, és emlékezteti a résztvevőket arra, hogy a hit és a közös értékek megtartása milyen fontos szerepet játszik a mindennapi életben – zárta prédikációját Ternyák Csaba, egri érsek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában