Interjú

2024.06.16. 20:05

Szavatolni kell a térségben élő emberek biztonságát

A második rendőrkapitányságot vezeti a vármegyében, méghozzá kitüntetést érő módon.

Horváth Imre

Dr. Varga László

Forrás: Olvasónktól

A közelmúltban magyar arany érdemkereszt katonai tagozatát adományozták dr. Varga László rendőr ezredesnek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetőjének. Ebből az alkalomból beszélgettünk a kapitányságvezetővel a munkájáról, egy rendőrkapitányság működésével kapcsolatban is.

Mit lehet tudni erről a erről a elismerésről és milyen körülmények között történt meg az átadása?

Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából kaptam meg ezt az igen magas rangú elismerést, amelyet a belügyminisztériumban vehettem át. Ezt személyesen belügyminiszter úr adta át, az elöljáróim, vármegyei rendőrfőkapitány úrnak a kezdeményezésére. Egyébként a köztársasági elnök úr jegyzi ezt az elismerést, úgyhogy külön megtisztelő volt, hogy ilyen magas rangú személyek állnak a díjátadásom mögött.

Hogyan tudta meg, hogyan derült ki, hogy egy ilyen kitüntetést fog megkapni?

Nagyon aranyos a történet, mert az irodámban ülve egyszer csak egy emailt kaptam a miniszterelnökségről és furcsa volt, mert velük nem állok azért levelezésben. Ekkor olvastam, hogy előterjesztést kaptam erre a magas rangú kitüntetésre és kértek, hogy nyilatkozzak arról, hogy szándékomban áll ezt elfogadni. Nagyon meglepő volt, de ugyanakkor nagyon örömteli pillanat, ahogy ezt végigolvastam. Rögtön az elöljárómat hívtam és megerősítette, hogy a hír igaz, most már olyan fázisban van, hogy lehet reménykedni, hogy ezt a elismerést átvehetem és megköszönte a munkámat.

Mit szóltak családban, a kollégák az elismeréshez?

Azt hiszem, hogy rég voltak ennyire büszkék, a család, a közeli barátok, közeli munkatársak kellő számú gratulációval kifejezték elismerésüket, úgyhogy ez nekem nagyon hálás, jó pillanat volt az életemben.

Visszakanyarodva egy kicsit a kezdetekhez önből mikor és hogy lett rendőr?

1991-ben a gimnáziumi érettségit követően választottam a rendőri szakmát. Akkor még erősen gondolkoztam, hogy a rendőri pálya vagy a jogi pálya legyen az életutam. Aztán a sors úgy hozta, hogy mindkettőt abszolváltam. A rendőrtiszti főiskolára nyertem felvételt bűnügyi szakon és abban az időben ezt megelőzte egy felvételi eljárás, amelynek köszönhetően Szombathelyre egy rendőrtiszt-helyettes képző iskolára kerültem, ahol egy évig voltam. Utána következett a rendőrtiszti főiskola, majd visszakerültem a szülővárosomba és ahogy elkezdtem a rendőri pályafutást, akkor jelentkeztem másoddiplomaként a jogi egyetemre.

Hogy alakult, aztán a rendőri pályája?

A rendőri pályafutásom közel 30 évét egész pontosan 27 évet Ózd városában, az Ózdi Rendőrkapitányságon töltöttem. Ott kezdtem el bűnügyi vizsgálati nyomozóként dolgozni, majd lettem osztályvezető, kapitányságvezető helyettes, majd pedig kapitányságvezető. Ezt a beosztást ott 14 éven keresztül töltöttem be.

Hogyan jött aztán Mezőkövesd?

Azt hiszem, hogy elég sok időt töltöttem a szülővárosomban és minden karrierben kell lenni egyfajta változásnak, és ez az ilyen beosztásban erősen jellemző. Ma már a szolgálati törvény alapján nem lehet tíz évnél többet egy kapitányság élén eltölteni. Nekem volt egy ajánlatom főkapitány úrtól. Kértem, hogy hallgattassék meg az ilyen kívánságom és én mezőkövesdi rendőrkapitányként tudtam magam a továbbiakban elképzelni. Ez másfél, közel két évvel ezelőtt történt. Főkapitány úr volt olyan emberséges, hogy ezt a kérést tudomásul vette, és én azóta a mezőkövesdi járásban teljesítek szolgálatot.

Oda is költöztek, a családja is?

Igen, ez nyilván a családom életében is egy váltást jelentett, elköltöztünk, a nejemnek megmaradt a korábbi munkahelye. De nyilván ez egy felépített folyamat volt már a fejünkben, hiszen ezt egy ideje elterveztük a gyermekünk miatt.

Nyilván egy kapitányság vezetése nem volt újdonság, tulajdonképpen a hely változott. Bár ez gyakorlatilag majdnem a vármegye két ellentétes pontja, de azért mégiscsak egy vármegyén belül maradtak. Mégis mennyire van különbség mondjuk egy egy ózdi kapitányság és egy kövesdi kapitányságon a munka között? Vagy van e egyáltalán különbség?

Nekem fontos volt, hogy vármegyén belül maradjak, de érzem a különbséget észak és dél között. Nyilván a kapitányság működési területe a települések száma, a hivatásos állomány létszáma más. Ezek azok a mérvadó dolgok, amikben a változást leginkább leghamarabb lehet érezni. Az ózdi rendőrkapitányság az két járás, az ózdi és a putnoki területén negyvenhárom települést magába foglalva terül el, ehhez képest a mezőkövesdi rendőrkapitányság a mezőkövesdi járás területén diszponál huszonhárom településen. Kevesebb a lakosságszám ez nem határmenti kapitányság ehhez mérten kevesebb az állomány létszáma is, de vannak egyéb nehezítő körülmények itt is szép számmal, hiszen itt azért a térségnek más a specifikuma. Akár az, hogy idegenforgalmi turisztikai területről beszélünk, említhetjük a Zsórit vagy a bogácsi gyógyfürdőt, vagy például ennek a járásnak van focicsapata, NBI-es labdarúgó mérkőzéseket kell biztosítani. Ezek újdonságok voltak nekem is.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen kapitányság felépítését milyen típusú munkakörökben dolgoznak?

A létszám kisebb, a szervezeti struktúra viszont szinte ugyanaz. A településeket rendőrőrsök működésével fedjük le, itt három rendőrőrsünk van, Bükkábrányban, Bogácson és Mezőkeresztesen. Mezőkövesdi a székhely, itt is ugyanúgy osztályokra történő tagozódás van. Van külön bűnügyi osztály, vizsgálati osztály, közrendvédelmi osztály, ami más az előző szolgálati helyéhez képest, hogy nincsen határrendészeti külön egység a kapitányság életében, de ugyanúgy járőrök, körzeti megbízottak, nyomozók, vizsgálók, előadók teljesítenek itt is szolgálatot, tehát a működés az nagyon hasonló.

A kitüntetéssel
Forrás: Olvasónktól

Hogyan kell elképzelni egy kapitányság vezetőinek a munkáját? Milyen feladatokat tartalmaz?

A legfontosabb, hogy egy személyi felelősség elve alapján vezeti a kapitányság működését, és irányítja az egyes szakmáknak a tevékenységét, gyakorlatilag a közvetlenül hozzám tartozó vezető társakkal közösen irányítom a kapitányság működését, minden szakterület vonatkozásában. Reggelente megbeszéléssel kezdjük a napot átbeszéljük az elmúlt huszonnégy órának az aktuális eseményeit, a létszám helyzetet, a működési feltételeket és ennek függvényében határozzuk meg a napi munkát, amelyet aztán az osztályvezetők a saját osztályuk vonatkozóan tovább szabályoznak. Gyakorlatilag ennek a rendszernek az élvonala a kapitányság vezető, aki ezt összehangolja, irányítja figyel a globális működésre, a hiátusokra, a feladatokra és mindenre, ami az adott térségben élő emberek biztonságát kell hogy szavatolja.

Ha jól emlékszem azt mondta az elején, hogy hogy bűnügyi vonalon kezdett el dolgozni. Ez egyébként így maradt később is, tehát inkább a bűnügyi vonal áll közelebb Önhöz?

A szakmának a java részét bűnügyi munkásként töltöttem, hogy így fogalmazzak, nagyon sokáig ez állt hozzám a legközelebb. De aztán kellő időt töltöttem el a kapitányság vezetői pozícióban is, az ember ilyenkor muszáj, hogy elszakadjon a régi szakterületétől, hiszen minden egyes szegmensnek ugyanolyan fontosnak kell lennie a mindennapi munka során. Nem lehet úgy pozicionálni magát az embernek, hogy valamikor a bűnügyi állt hozzám közel és a többi szakterület engem kevésbé érdekel, hiszen itt mindenkinek a munkáját segíteni kell, mindenkinek a munkája ráhatása van a másikéra, és minden szakterület ugyanolyan fontos.

Kikapcsolódni mivel szokott, mivel tölti a szabadidejét szívesen?

Szeretem a családdal tölteni a szabadidőmet. Kis gyermekem van, az életem nagy részét most már őrá áldozom, és olyan programokat szervezek, ami vele közösen végrehajtható, így rengeteget kirándulunk. Sokat járunk gyermek programokra, szeretünk utazni, de benne van az életünkben a sport is, hetente többször. Megpróbálom a sporttal kiereszteni a mindennapok során megjelenő feszültséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában