boon.hu video

2024.05.12. 17:30

Magas volt az egy négyzetméterre eső Nemzet Színészeinek a száma Bogácson (fotók, videó)

Nyolcadik alkalommal ültettek piramistölgyet a Nemzet Színészei, vagy közeli hozzátartozóik a bogácsi Színészligetben.

Gárdonyi Edina

Fotó: Bátori Péter

A Színészliget első fáit 2009 áprilisában ültették, azóta összesen harminc fa nő évről évre nagyobbra, amelyek száma vasárnap újra több lett. A múlt megismerése és tisztelete önmagunk megbecsülését is jelenti – vezette fel az ünnepi műsort Császár Angéla művésznő, aki a kezdetektől háziasszonya a faültetéseknek. Roskadozó, törékeny világunkban nehéz összekovácsoló célt találni és ha sikerül, az ajándék.

Hanák Zsoltnak ez sikerült és amikor megálmodta a Színészligetet, Bogácsra álmodta, mert az itt élők befogadó szeretete itt töltött gyermekévei alatt rabul ejtette. Az egyre terebélyesebb lombkoronák árnyékában az utókor méltán emlékezhet talán évszázadok múlva is a nemzet nagyjaira, mondta meghatódva.

Ismert arcok a sorok között

A bogácsi Közösségi Ház nézőserege csodálatos dalcsokrot hallgathatott meg a Bogácsi Pávakör előadásában, majd Sári Brigitta szavalata után Csendesné Farkas Edit, a község polgármestere köszöntötte a jelenlevőket. Az ünnepségen jelen volt Tállai András, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes és Kerékgyártó László, a Mezőkövesdi Járási Hivatal vezetője is. A művészvilágból is sokan megjelentek, Molnár Piroska, akinek már van fája a ligetben, Pogány Judit és Csikos Sándor, közelmúltban megválasztott Nemzet Színészei, akik a saját fájukat jöttek elültetni. 

Mátyássy Szabolcs, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, Sinkovits-Vitay András, aki édesapja, Sinkovits Imre fájához érkezett, a Kovács István és Sajgál Erika művészházaspár, akik nagy patrónusai Bogácsnak. A sorokban ült Zenthe Ferenc fia, ifjabb Zenthe Ferenc, Kóti Ildikó, Kóti Árpád özvegye, Gera Zoltán, Sztankai István, Raksányi Gellért és Agárdi Gábor hozzátartozói, gyermekei. A polgármester kiemelte, hogy az ötletgazda Hanák Zsolt özvegye, Decsi Ágnes operaénekes és lánya is jelentős szerepet vállalt Zsolt távozása óta a szervezésben.

Visszatérnek Bogácsra

A polgármester elmondta, büszkék arra, hogy sokan nem először érkeztek a településre. A fa magát az életet szimbolizálja, összeköttetés az élet és a halál között, többek között ezért is csodálatos jelkép, zárta szavait. Kacsenyák Gábor előadása után Hajdu Imre – a Színészliget Bogácson című könyv írója, az esemény egyik patrónusa – méltatta a színészeket, akik a mai napon fát kaptak a ligetben. A piramistölgyeket vasárnap Balázsovits Lajos, Benedek Miklós, Csikos Sándor, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa, Pogány Judit, Udvaros Dorottya és Kulka János tiszteletére ültették.

Csikos Sándor és Pogány Judit a saját fáját ültette, Zenthe Ferenc fájára jelképesen földet húzott fia, ifj. Zenthe Ferenc, Molnár Piroska pedig – miután megcsodálta saját, 2014 óta nagyot nőtt fáját – Kulka Jánosét ültette el. Kovács István „nőj nagyra” szavak kíséretében takarta be Balázsovits Lajos piramistölgyét. A Magyar Teátristák keresztjére Sinkovits-Vitay András rögzítette a táblát, majd Lipcsák János plébános megszentelte a keresztet és az új fákat. Zárásként a hozzátartozók szalagokra írt üzeneteiket tették a fákra majd Sinkovits-Vitay András különleges előadásmódjában előadott Himnuszával zárult az ünnepség.

Suhan az élet fecskeszárnya

Ezt a mondatot írta a színes szalagra Molnár Piroska, aki a boon.hu kérdésére elmondta, hogy azért tért vissza Bogácsra, mert csodálatosnak tartja ezt a környezetet, a vidéket, nagyon tetszik neki ez a kezdeményezés és a legnagyobb örömmel tett eleget a felkérésnek. A Ligetbe kiérve az első dolga volt megnézni, mennyit nőtt az általa ültetett fa.

Nagy faültető vagyok egyébként is, az én kertemben rengeteg fa van, óriási hársfám van, magasabb a háznál, juharfa, ezüstfenyő, zöld fenyők, diófa, selyemakác, mindenféle fa, de tölgyem nincs, és most erre nagyon büszke vagyok, főleg, hogy ilyen nemes fajta

 – ez volt Pogány Judit válasza arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a bogácsi esemény.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában