boon.hu video

2024.05.03. 19:12

A gamerek is tudják mi az a joystick - Miskolcon járt a Gaming Expo (fotók, videó)

Az elmúlt évek sikerei után idén is megérkezett Miskolcra az Országos Gaming Expo, pénteken ugyanis a városba látogatott a videójátékokkal és egyéb válogatott „geekségekkel” hajtott show, hogy kicsalogassa az online térből a gamereket.

Gárdonyi Edina

Fotó: Vajda János

Három évvel ezelőtt a Magyar E-sport Szövetség, az Esportmilla és az Esport1 közösen felfedezte az igényt, hogy vidéken is lenne kereslet igényes gamer rendezvényekre, így indították el a nagy sikerű, minden vármegyeszékhelyet átölelő Országos Gaming Expot. 

Az elmúlt két év tapasztalatai alapján folyamatosan fejlesztették a rendezvényt és mostanra olyan csomagot sikerült összeállítani, ami minden igényt kielégít – mondja el a rendezvény létrejöttéről Csanda Gergely, főszervező. Hozzáteszi, hogy a családok az első számú célcsoportjuk, a rendezvényen minden korosztály megtalálja a neki való programot.

Kizökkenni az online térből

– Nagyon fontos célkitűzésünk, hogy a fiatalokat kizökkentsük az online térből és kihozzuk egy olyan rendezvényre, ahol szükséges a fizikai jelenlét, hiszen cosplayerekkel csak itt tudnak fotózkodni, Star Wars kiállítást itt tudnak megnézni, a legújabb társasokat itt tudják kipróbálni. A fiatal generáció nagyon élvezi, hogy olyan retro játékokat próbálhat ki, amivel a szülei játszottak – tette hozzá. A résztevők számáról elmondta, hogy közel nyolcszázan regisztráltak az idei miskolci eseményre. A Retro sarokban joystickot és tv-játékot is kipróbálhatnak a nosztalgiázó vagy éppen ezekkel az eszközökkel először találkozó résztvevők. 

Az idei évben kiemelt szerepet kapott a rendezvényen a foci, hiszen a magyar válogatott az Európa Bajnokságon szerepel, ezért sok aktivitás a fociról szól: darts foci, carfootball, fociketrec, duófoci próbálható ki és játszható a helyszínen. A rendezvény fő attrakciója az EA Sports FC 24, ami az OGEX e-sport versenyjátéka. Az online selejtezőket követően a játékosok a területi döntőkben mérkőznek meg, az egyes vármegyék legjobbjai pedig a májusban rendezett budapesti döntőn mérkőzhetnek meg egymással a 2 700 000 forintos fődíjért.

Népszerű a képregény-zóna

A Telekom családi kvíz, a Minecraft helyszín , Kickoff sarok, PC-helyszín, Star Wars kiállítás mellett az egyik legnépszerűbb helyszíne a Gaming Exponak a Képregény-zóna, ahol egyedi képregényekkel és képregényes programokkal vár mindenkit az OGEX. Képregény workshopon vehetnek részt a látogatók magyar alkotókkal. A miskolci expo vendége Tondora Judit volt, akitől a pódiumbeszélgetés keretein belül megtudhatták a jelenlevők, hogyan lehet valaki amerikai stúdiók által alkalmazott grafikus.

A miskolci egyetemi körcsarnokban ismerős logóval is találkozhattak a nézelődők, hiszen a DVTK is képviseltette magát az eseményen:

– A Magyar E-sport Szövetség küldetésének érzi, hogy megjelenést biztosítson a helyi tagszervezeteknek – mondta el Csanda Gergely, aki nem csak főszervezője az eseménynek, hanem a Magyar E-sport Szövetség egyik vezetőségi tagja is.

Minden korosztály képviseltette magát

A standok közé egy egyetemista és hatodikos öccse érkezett, Gonda Milán és Zalán. Először jöttek az eseményre, Milán elmondta, hogy már körbe mentek, de a bőség zavarában azt sem tudják, hol kezdjenek. A 11 éves Zalánnak nagyon tetszik a retro sarok és sok retro játékot ismer.

Nem csak a fiatal korosztály képviseltette magát a rendezvényen: 

– Star Wars rajongó az egész család, a férjem és a fiam nem tudtak eljönni, megígértem, hogy legalább fotókat készítek – mondta el az ötvenes éveiben járó Éva, aki azonnal ment a Star Wars cosplayerekhez fotókat készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában