boon.hu video

2024.03.17. 16:15

Fotók, videó: sült tea, mézes chili és csodabogyó is volt a Miskolci Termelői Napon

Miskolc - Igéző illatokkal, hívogató ízekkel fogadta a látogatókat a Miskolci Termelői Nap vasárnap délelőtt az Erzsébet-téren. Az extra chilik, mennyei lekvárok, csodabogyók és egzotikus illatok megdelejezték az összes érzékszervet.

Édes Richárd

A gyerekek játszhattak is a termelői napon

Fotó: Bujdos Tibor

Mit ehettünk a Miskolci Termelői Napon? Egy klasszikust, Arany Jánost idézve: „Vadat és halat, s mi jó falat, szem-szájnak ingere”! Gyakorlatilag mindent megtalálhattunk a vásáron, amire gasztronómiai értelemben kedve támad az embernek. Mert volt itt slambuctól kezdve szarvashús, szárított vargányagombán át aszalt gyümölcsök serege, méznyalóka és még egy csomó érdekesség. 

Miskolci Termelői Nap
Fotó: Bujdos Tibor

Homoktövis és lekvárevolúció 

Ígéretes ízekben sereglettek a pultokon a medvehagymakrémek. Az igazi kuriózumokra vágyók a szőlőmagőrlemény is megkóstolhatták.

A lekvár hagyományos változata ugyancsak egy magasabb evolúciós szintre lépett, és gyömbéres-sárgadinnyés változatban is felbukkant a sátrak között.

A vásár egyik izgalmas terméke a homoktövisvelő, ami egy immunrendszer-erősítő, antioxidáns-késleltető, vércukorszint csökkentő különlegesség a leírása szerint. 

Méznyalóka, csodabogyó és sült tea 

Az ízek mellett az illatok is akcióba lendültek a vásáron. Illóolajok bőséges tárháza fogadta a látogatókat: volt itt cickafark, vérfű, mezei zsurló és még egy csomó fenséges fuvallat. 

Gyógyító gyümölcsként jelent meg, a „csodabogyó”, a fekete berkenye méregtelenítő, értágító, öregedésgátló hatásai miatt. 

Számos pultnál árultak termelői mézet, azonban itt is berobbant egy váratlan csavar: méznyalókát vásárolhattak az újdonságokra fogékonyak. Teázni is lehetett, bár a bevállalósabbak még messzebbre mehettek az ízlelés terén. Megkóstolhatták a sült teát, ami izgalmasa ötvözi a két íztartományt. 

Mézes chili és kemencében aszalt gyümölcsök 

A modernitás égisze alatt sokszor teljesen új formában születnek újjá az édességek. Ebből kaphattunk kóstolót a termelői piacon a kemencében aszalt gyümölcsöspultnál. A látványra is csalogató mangó, narancs, zöldalma kemencében aszalt gyümölcsös változata sok látogatót vonzott a tömegből.
A csípős ízek keresői szintén izgalmas felfedezéseket tehettek. A kézműves chili felhozatalában szintén vagány tételeket lehetett kóstolni. Ezek egyike a Scoville csípősségi skálán igencsak előkelő helyen lévő Carolina Reaper Chili, amit az ínyencek kedvéért ínycsiklandozó mézzel bolondítottak meg (bár kóstolás után a csípősségi tartománya szerintem még így is kellemesen eget rengető, a méz tompítása ellenére). 

Húsvéti nyuszikészítés és finom sörök, sajtok 

A legkisebbek sem unatkoztak a vásári forgatagban. A játszóházban próbára tehették ügyességüket, és a közelgő húsvétra hangolódva kartonból, fonalakból saját tapsifülest készíthettek.

A jótékonyság is teret kapott a vásáron. Egy slambuc megvásárlásával a kerekes székes sportolókat támogattuk az egyik sátornál.

A szörpök szerelmesei megízlelhették a szarvaskői házi bodzavirágos szörpöt és a citromfűszörpöt mentával. Ráadásul sajtok tekintetében szintén a bőség zavara fogadta az ínyenceket. 

Sörökből ugyancsak széles kínálat várta a szomjas látogatókat: IPA, Neippa, Pils, Bak, búza, Tripel és gyümölcsös sörök armadája csörgedezett az egyik sátorban. 

A környezettudatos szemlélet, a mentes táplálkozás kultúrája egyre élénkebben érvényesül a mai világban, és teret kapott a Miskolci Termelői Napon. Megjelentek az öko textilek, a házi „mentes szörpök” is elérhetőek voltak, reform édességekkel, paleo- és cukormentes finomságokkal egyetemben.

Nézze meg a videónkat is!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában