2024.03.17. 16:15
Fotók, videó: sült tea, mézes chili és csodabogyó is volt a Miskolci Termelői Napon
Miskolc - Igéző illatokkal, hívogató ízekkel fogadta a látogatókat a Miskolci Termelői Nap vasárnap délelőtt az Erzsébet-téren. Az extra chilik, mennyei lekvárok, csodabogyók és egzotikus illatok megdelejezték az összes érzékszervet.
A gyerekek játszhattak is a termelői napon
Fotó: Bujdos Tibor
Mit ehettünk a Miskolci Termelői Napon? Egy klasszikust, Arany Jánost idézve: „Vadat és halat, s mi jó falat, szem-szájnak ingere”! Gyakorlatilag mindent megtalálhattunk a vásáron, amire gasztronómiai értelemben kedve támad az embernek. Mert volt itt slambuctól kezdve szarvashús, szárított vargányagombán át aszalt gyümölcsök serege, méznyalóka és még egy csomó érdekesség.
Homoktövis és lekvárevolúció
Ígéretes ízekben sereglettek a pultokon a medvehagymakrémek. Az igazi kuriózumokra vágyók a szőlőmagőrlemény is megkóstolhatták.
A lekvár hagyományos változata ugyancsak egy magasabb evolúciós szintre lépett, és gyömbéres-sárgadinnyés változatban is felbukkant a sátrak között.
A vásár egyik izgalmas terméke a homoktövisvelő, ami egy immunrendszer-erősítő, antioxidáns-késleltető, vércukorszint csökkentő különlegesség a leírása szerint.
Méznyalóka, csodabogyó és sült tea
Az ízek mellett az illatok is akcióba lendültek a vásáron. Illóolajok bőséges tárháza fogadta a látogatókat: volt itt cickafark, vérfű, mezei zsurló és még egy csomó fenséges fuvallat.
Gyógyító gyümölcsként jelent meg, a „csodabogyó”, a fekete berkenye méregtelenítő, értágító, öregedésgátló hatásai miatt.
Számos pultnál árultak termelői mézet, azonban itt is berobbant egy váratlan csavar: méznyalókát vásárolhattak az újdonságokra fogékonyak. Teázni is lehetett, bár a bevállalósabbak még messzebbre mehettek az ízlelés terén. Megkóstolhatták a sült teát, ami izgalmasa ötvözi a két íztartományt.
Mézes chili és kemencében aszalt gyümölcsök
A modernitás égisze alatt sokszor teljesen új formában születnek újjá az édességek. Ebből kaphattunk kóstolót a termelői piacon a kemencében aszalt gyümölcsöspultnál. A látványra is csalogató mangó, narancs, zöldalma kemencében aszalt gyümölcsös változata sok látogatót vonzott a tömegből.
A csípős ízek keresői szintén izgalmas felfedezéseket tehettek. A kézműves chili felhozatalában szintén vagány tételeket lehetett kóstolni. Ezek egyike a Scoville csípősségi skálán igencsak előkelő helyen lévő Carolina Reaper Chili, amit az ínyencek kedvéért ínycsiklandozó mézzel bolondítottak meg (bár kóstolás után a csípősségi tartománya szerintem még így is kellemesen eget rengető, a méz tompítása ellenére).
Termelői vásár Miskolcon 03.17.
Fotók: Bujdos TiborHúsvéti nyuszikészítés és finom sörök, sajtok
A legkisebbek sem unatkoztak a vásári forgatagban. A játszóházban próbára tehették ügyességüket, és a közelgő húsvétra hangolódva kartonból, fonalakból saját tapsifülest készíthettek.
A jótékonyság is teret kapott a vásáron. Egy slambuc megvásárlásával a kerekes székes sportolókat támogattuk az egyik sátornál.
A szörpök szerelmesei megízlelhették a szarvaskői házi bodzavirágos szörpöt és a citromfűszörpöt mentával. Ráadásul sajtok tekintetében szintén a bőség zavara fogadta az ínyenceket.
Sörökből ugyancsak széles kínálat várta a szomjas látogatókat: IPA, Neippa, Pils, Bak, búza, Tripel és gyümölcsös sörök armadája csörgedezett az egyik sátorban.
A környezettudatos szemlélet, a mentes táplálkozás kultúrája egyre élénkebben érvényesül a mai világban, és teret kapott a Miskolci Termelői Napon. Megjelentek az öko textilek, a házi „mentes szörpök” is elérhetőek voltak, reform édességekkel, paleo- és cukormentes finomságokkal egyetemben.
Nézze meg a videónkat is!
boon.hu video
- A diósgyőri aranyásók napja (fotók, videó)
- Tömegek majálisoztak retro hangulatban a Csanyik-völgyben (fotókkal, videóval)
- Május elsején is rájuk bízhatjuk magunkat! (fotók, videó)
- Megtelt a Csanyik és környéke, senki ne induljon el autóval! (videó)
- Új játszóteret adtak át a Miskolci Állatkertben - fotók, videó