Miskolc

2024.03.09. 11:00

Gasztroforradalom a Miskolci Kocsonyafesztiválon: churros, pogger, szarvaskolbász

Miskolc - A Miskolci Kocsonyafesztiválon mindenki megtalálja a számítását! Akkor is, ha nemcsak kocsonyát akar kóstolni, hanem valamilyen különleges ízre vágyik.

Édes Richárd

Estefelé jobban fogyott már a forralt bor

Fotó: Bujdos Tibor

A kézműves hamburgerek reneszánszát éljük. Szinte elárasztja az embert a miskolci sétálóutcán a csaknem végtelen számú burger „lavinája”. Persze itt is vannak egészen extrém finomságok, mint a balkáni burger.

A Miskolci Kocsonyafesztiválon nemcsak kocsonya várja az éhes embereket.
Fotó: Ádám János

A lepények terén is képes valami újat és tájjellegűt villantani a fesztivál. Ilyenek a töltött házi lepények. A szemfüles keresők találhatnak őrségi lepényt; csirkés, csülkös, bacon-ös, de még nutellás változatot is belőle. És ha már a tájegységek ételeiről beszélünk, debreceni krumplilángost, illetve erdélyi kürtőskalácsot is vehetünk és ehetünk a fesztiválon.

Rengeteg helyen elérhető egy jó kis véres és májas hurka, némi kolbásszal, ha valakinek a tradicionálisabb konyha falatjaira fáj a foga. Ezeket majszolgatva tényleg úgy érezheti az ember, mintha egy ipari mennyiségben történő disznóölésen lenne. És persze egy csomó pálinkafajtát is találunk hozzá, hogy tényleg meglegyen a klasszikus disznóvágás-hangulat. A merészebb kocsonyázók bevállalhatják a kakasherepörköltet is. 

Street cocktailok és paleo édességek 

Mi tagadás, édes kísértések tekintetében sem kell a szomszédba menni ezen a fesztiválon. A kézműves édességeknél azonban ma már fokozottan figyelnek az ételtoleranciával kapcsolatos igényekre. Így az édességek között megtalálhatóak a glutén-, cukormentes és paleo finomságok is. Másrészt az édesszájúak gumicukrot is majszolhatnak, több tucat formációban. Igen, békás változat is szerepel köztük.

Az édesszájúak sem maradnak finomságok nélkül a Miskolci Kocsonyafesztiválon.
Fotó: Bujdos Tibor

Napjainkban már a mexikói falatokban sem szűkölködik a kínálat, így kerül terítékre egy jó kis churros. Burritóból a bőség zavara fogadja a korgó hasúakat: van itt csirkés burrito, sertés burrito és vega változat is, egy csomó más variánssal együtt. 

A street kitchen egyfajta alakváltozataként az italok is új köntösbe öltöztek, ma már street cocktailokat is ihatunk a kocsonyafesztiválon. 

Ugyancsak az újhullámos ételek közé tartozik a pogger. Egy gigászi pogácsa kettévágva és lepirítva, rendszerint kolbásszal, sonkával és más ízletes finomságokkal töltve. Van belőle sima, szalonnás-tejfölös és Miskolcra finomhangolt csülkös-kocsonyás pogger is, csak hogy párat említsünk a széles választékból. 

Halételek, grilles finomságok

 A grillételek seregszemléjén sem kell szégyenkeznie a fesztiválnak, mert van itt sült kolbász, sült oldalas, grill tarja és grill csülök is. Aztán ott van még a saslik, és az illatok kacérkodása mellett a fesztiválozó valóan úgy érezheti magát, mintha egy menő magyaros étterembe érkezett volna. Mert több helyen találunk Csülköt pékné módra, brassói aprópecsenyét, hagymás sült vért. Házi savanyúságot is kap hozzá az ember, hogy tényleg otthon érezhesse magát a vendég.

Másrészt a halételek kedvelői sem fognak éhen maradni. Még haltepertőt is kínálnak az újdonságokra fogékonyaknak.

A Kocsonyafesztiválon sincs kolbászból a kerítés, azonban a bódék között rengetegen kínálnak kolbászt. Egészen szokatlan ízekben, például a szarvasos kolbászt is megkóstolhatjuk. Vagy egy jó kis libatepertőt! 

Kocsonyaverseny zsűrizés

Akcióban a Miskolci Kocsonyafesztivál zsűrije

Kezdetét vette a Miskolci Kocsonyafesztivál 2024

Kocsonyafeszt Street Kitchen

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában