boon.hu video

2024.03.12. 19:26

Miskolc nagyot lépett a klímasemlegesség felé (fotók, videó)

Kedd délután CoolMiskolc Összefogás a jövőért elkötelezési ceremóniát tartottak a klímasemlegesség jegyében a városházán.

Performansz a klímakonferencia részeként

Fotó: Ádám János

Miskolc városa a 100 Klímasemleges és Intelligens Város Misszió tagjaként kötelezettséget vállalt a klímasemleges város átfogó tervének kialakítására.

Veres Pál polgármester megnyitó beszédében elmondta: Miskolcot számos megpróbáltatás érte az elmúlt időszakban, legyen szó világválságról, rekord inflációról, járványhelyzetről – és nem utolsósorban az éghajlatváltozás egész emberiséget befolyásoló hatásairól. Minden idők legmelegebb nyarai állítják kihívás elé a bolygót, és ez szűkebb pátriánkra is rányomta a bélyegét.

Veres Pál szerint nagy eredmény, hogy városunk 377 pályázó közül bekerülhetett a 100 klímasemleges és intelligens város projektbe. „A cél a klímasemlegességen túl az, hogy egy emberléptékű, élhető és vonzó várossá váljék Miskolc – fogalmazott a miskolci polgármester. – 45 ezer éve élnek itt őseink, és a jövőben is vigyáznunk kell erre a földre. Az Avas lábánál, a Szinva völgyében is lépéseket kell tenni a környezetünkért, a társadalmi és gazdasági életünk egyéni és vállalati stratégiai szintjén egyaránt. A város klímaszerződését a miskolciakkal kötjük, mert a zöld változáshoz mindenkire szükség van. Nagyrészt a fogyasztói elhatározásokon múlik, hiszen felelősségvállalásból és tenni akarásból tevődik össze”. Ehhez nélkülözhetetlen a miskolciak óriási tudása és elszántsága a polgármester szerint.

Közösen kell tennünk a klímasemlegességért

Varga Andrea alpolgármester kiemelte: hosszú és nehéz hónap állnak mögöttük, mert Miskolc klímamissziója egy hatalmas, kihívásokkal teli feladat. A tervezés és a pontos megoldások keresése nehéz: mindig a következő lépésekre koncentrálnak, és azt keresik, hol jelennek meg az együttműködési lehetőségek. Azonban egyre több pozitív visszajelzést kapnak a miskolciaktól. Mintegy 20 cég és 15 civil szervezet vezetője vett részt a ceremónián, ők már elköteleződtek a klímasemleges Miskolc mellett. „Ennél jóval több partner van, jelenleg mintegy 150 az elköteleződések száma, és a partnerségek építése folyamatos. Fantasztikus érzés, hogy az iskolák igazgatói, az intézményvezetőnk megértették, miért ilyen lényeges a klímasemlegesség”-beszélt a részletekről Varga Andrea. A projekt vezetői azonban úgy érzik, a sikerhez változtatni kell a miskolciak szemléletén: „Egyáltalán azon, hogyan tekintünk a világunkra, benne a megszokott technológiákra, a bevett rutinokra. Valódi, rendszerszintű változást kell Miskolcon elérni gyermekeink és unokáink érdekében”-számolt be a részletekről az alpolgármester.

Klímasemleges lift és minikiállítások

A földszinti aulában minitárlat fogadta az érdeklődőket. A Herman Ottó Múzeum Csak természetesen című kiállítása megmutatta, mennyire szervesen összefügg a klímavédelem kérdése az emberek életmódjával és fogyasztói szokásaival. Ez tágabb értelemben a táplálkozásunkat és a lakáskultúránkat is érinti a gazdasági tevékenységeinkkel együtt. Másrészt a kiállítás feltárja, hogy a hagyományos népi kultúrában az emberek mennyire természetközeli életet éltek. A természet és az évszakok ritmikus változása határozta meg régen a mindennapi életet, ez az ősi rend teljesen felborult a 21. században. A múzeum tárlóinak tárgyai érzékeltetik ezt a fájó kontrasztot a régi és az új világ között. A kiállított tárgyak jelzik: ideje visszatalálnunk a természetközeli életmódhoz, elődeink szemléletmódjához, és visszanyerni a régóta feledésbe merült természetes tudást.

A MIREHU kísérleti anyagai elgondolkodtatják a látogatókat. Megmutatják, miként lehet újrahasznosítani elavult berendezési tárgyainkat, és hogyan alakíthatóak szerethetővé a szemeteskukába szánt elavult eszközök. E szemlélet jegyében fényképet lehetett készíteni a Fotoschock falnál. A lift klímasemleges üzentekkel telitűzdelve hívta fel a látogatók figyelmét a zöld szemléletre.

Élő installációk a klímaveszélyről és az életadó vízről

A harmadik emeleten a vendégeket élő installációk fogadták: Aranyosi Zsuzsanna DLA ruhatervező művész és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) divattervező hallgatóinak alkotásai. Az élőképes tematikus anyag a klímasemlegesség gondolatát jelenítette meg fénnyel, élő zenével, hanggal és vetítéses képhangulatokkal. A központi motívumokat a víz, az erdő és a forróság képviselte, miközben az újrahasznosítás gondolata is megjelent a modellek látványruháin és az enteriőrökön. Aranyosi Zsuzsanna síkkötött ruhái megjelenítették az erdők mesebeli és misztikus világát finom struktúrákkal, puha felületekkel. A hullámzó anyaghasználat a víz témája köré csoportosult, és az emlékezés tengerétől az életadó víz valamennyi tulajdonságát megtestesítette.

Az alkalmon a partnerek és a miskolci városvezetés az elköteleződést és a vállalásokat ünnepélyes keretek között erősítették meg a program részeként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában