boon.hu video

2024.03.10. 20:02

Kocsonyából ki, Szinvába be – a békák lendülete sem fogyott el az utolsó napra (fotók, videó)

Ki-be ugráltak a békák a miskolci Kocsonyafesztivál utolsó napján. A közel három napos fesztivál a zárónapra semmit sem veszített kezdő lendületéből

Galambos Eszter

Az állatkertbe várták a családokat

Fotó: Vajda János

A Miskolci Állatkertben a békák kiugrottak egy kicsit a kocsonyából mert szépségük mérettetett meg az Első Miskolci Békakiállítás és Béka Szépségverseny kapcsán. Az állatkert ezzel az eseménnyel is szerette volna felhívni a figyelmet a békákra, az élővilágban betöltött fontos szerepükre.

A Magyarországon őshonos kétéltű fajokat egy képgalérián keresztül, míg az egzotikus, külföldi fajok egyedeit látványos terráriumi otthonaikban csodálhatták meg a látogatók a Terrarisztokraták közreműködésével. A kalandozni vágyók részt vehettek egy „rejtvényes béka-sétán” a gyerekeket békás kézműveskedéssel várták az oktatóteremben.

Nem csak a béka színe zöld

Az ökológia kertészkedés kedvelői is találhattak maguknak programot a fesztiválon, hiszen vasárnap délután magbörzére várták az érdeklődőket.

F. Nagy Zsuzsanna a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, hogy évente két-három magbörzét szerveznek, most a véletlen hozta úgy hogy pont a miskolci Kocsonyafesztivál idejére esett. Tudni kell, hogy Miskolc város területének több mint a fele zárt kert és nagyon sokan érdeklődnek kimondottan az ökológia kertészkedés iránt.

Ez az jelenti, hogy a klubba járók megismerkedhetnek vegyszermentes, élővilágbarát módszerekkel. Vasárnap Dr. Tóth Ferencet, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kertészeti csoportvezetője adott elő nemesítésekről a magfogásról előadást. Április 8-án várható a következő esemény amin a városi kertészkedés kihívásairól hallgathatnak majd előadást az érdeklődők.

Szinvába ugrottak

Vasárnap délután közel ötszáz gumibéka ugrott be a Szinvába az Erzsébet téren, hiszen ennyi nevezés érkezett a különleges versenyre. A békák óriási lendülettel lovagolták meg a Szinva hullámait majd a táv közepén volt akit szerencséje elhagyott és a partra vetődött. Nevezőik lelkesen kísérték végig őket egészen a Szinva teraszig, ahol tömegek drukkoltak és várták kíváncsian hogy kik lesznek a legjobbak. 

A szoros verseny eredményeképpen a 224-es számú kis zöld béka lett a befutó, a második helyezett 160-as, a bronzérmes 153-as lett. A legjobbak értékes nyereményeket kaptak. A rendezvény környezetbarát volt, a Szinvába kerülő gumibékák természetesen ki is kerültek onnan profi búvárok segítségével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában