boon.hu video

2024.03.10. 18:46

Békás karaván utazott triálos autókban a Kocsonyafesztiválon (fotók, videó)

A rádióval irányítható kisautók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Miskolcon és szerte az egész országban. A Kocsonyafesztivál alatt a Triál RC Miskolc 2018 csapata több triálos autót vezetett végig a sétálóutcán, és terveik szerint akár az Avasig is elvezethetik a kocsikat, hogy népszerűsítsék ezt az izgalmas sportágat.

Édes Richárd

Miskolc RC autók felvonulása Miskolcon

Fotó: Vajda János

A Triál RC Miskolc 2018 két tagja, Puskás László és Éliás István beszéltek az RC-sport szépségeiről és kihívásairól.

A triál vajon mi?

Puskás László meghatározta az RC fogalmát. Ez a „radió controlt”, vagyis a rádiós távvezérlést jelenti. Nemcsak a kisautók lehetnek ilyen vezérlésűek, hanem hajók és repülők, akár munkagépek is, mert az RC hobbiként rendkívül szerteágazó. Puskás László a neten látott ilyen autókat, és ebből inspirálódva vett első ízben RC triálos autót, illetve szervezte meg a miskolci közösséget. Gyorsan ráébredt, hogy egyetlen triálos járgánnyal nem sok mindent lehet kezdeni, így olyan társakat keresett, akikkel ezt a hobbit lehet közösen folytatni, nagyobb autós karavánnal felvonulni. Puskás László meglepetésére hamarosan már óriási érdeklődés övezi a rádióval irányítható autókat országosan is. Manapság már külföldi rendezvényekre is eljárnak a Triál RC Miskolc 2018 csapatával.

Éliás István szerint ez a nagy RC-rajongás a gyermekkorából fakad, hiszen kiskorában erősen kötődött a játékautókhoz. A technológiai fejlődésével a rádióval irányítható autók még színesebbé tették a kisautókat, és összekovácsoltak egy közösséget Miskolcon. A triálozás Éliás István szerint egy kreatív hobbi, kiváló szabadidős tevékenység. Azóta gyakran összeverődik a kocsikért rajongó baráti társaság, és a Triál RC Miskolc 2018 túrákat szervez a Bükkbe. Most egy kisebb túrát tartottak a városban a Kocsonyafesztivál keretén belül.

Mik a legnagyobb kihívások?

A sportban ezek adnak és kalandot. Éliás István szerint egy triálos versenyen lényeges, hogy a versenypályán nem szabad bizonyos terepobjektumokhoz hozzáérni, közben teljesíteni kell a kijelölt kapukat, ez az út vezet a győzelemhez. A triálos közösség túrái kötetlenebbek: ezért gyakran erdőkben, dombos terepviszonyok között is próbára teszik az autókat és a saját irányítási képességeiket. Itt az ad az embernek egy kis plusz adrenalinlöketet, hogy ki tud olyan tereptárgyakon átmenni, amit a másik nem. Puskás László szerint mindig remek társaság jön össze a túrákra, így az autók közösségkovácsoló erőt is jelentenek. Éliás István a Facebookon figyelt fel László Triális eseményére és így került be a sport vérkeringésébe.

Miről szól egy triálos verseny?

A versenyzők csak rádiót használhatnak az autókkal történő navigáláshoz, és rendszerint izgalmas terepeken, így időnként a természet dimbes-dombos tájait választják ezekhez a versenyekhez. A versenyeken kialakítanak egy szalagokkal határolt pályát, és ezekhez nem érhet az RC-s autó, ahogyan a pályán akadályt jelentő terepobjektumokhoz sem, amiket „teljesítenek” a nevezők. A vezetés közben megjelenő hibák kialakítanak egy pontmennyiséget, ami szintén befolyásolja a végső helyezések alakulását ezeken a megmérettetéseken.

A Triál RC Miskolc 2018 gyakran szervez olyan versenyeket az érdeklődőknek, amire Budapestről, Debrecenből is eljönnek Miskolcra a sport lelkes kedvelői.

Az RC Trial a drágább sportok közé tartozik

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki egy minőségi trial RC autót szeretne beszerezni.

Éliás István úgy látja: a legalsó kategóriában már pár tízezer forintért lehet ilyen autót vásárolni, de azok inkább gyerekeknek valóak.

„Innentől a határ a csillagos ég, mert minden attól függ, ki mennyire megszállott, és mit enged meg a pénztárcája-beszélt a részletekről az RC Trial Miskolc 2018 tagja.

Éliás István 150-200 ezer körül merne ajánlani egy jobb triálos autót, ami beszerezhető a boltokban. És akkor ehhez még venni kell akkumulátort, akkutöltőt, távirányítót, és ezekkel együtt ez az összeg felugrik olyan 250-300 ezer forint az induló összeg. Egy jó kategóriás autó itt kezdődik, ez viszont már versenyképes is. Más a helyzet, ha az embernek már több triálos autója van, akkor az előző kocsikból alkatrészeket már föl tud használni. A triálos autók árát nyilván az is befolyásolja, hogy milyen tuning alkatrészek kerülnek bele. A nehéz terepviszonyok között, versenyeken döntő tényező lehet az, hogy a kocsihoz milyen minőségű gumit választunk. És akkor ott van még a motor kérdése, mert egy jó minőségűvel finomabban lehet az autókat mozgatni, kontrollálni.

„A kocsik sérülékenyek, és időnként vannak alkatrészek, amelyek elkopnak, elfáradnak, cserére szorulnak. Többnyire rendkívül strapabíró anyagból készülnek, de előbb-utóbb nyilván elfogynak a csapágyak és a vaskerekek”- ismertette a részleteket Éliás István. Ha valaki szeretne versenyezni, akkor viszont kellenek a komolyabb technológiák.

Áprilisban versenyre készülnek a miskolci triálosok

„2024-ben kezdjük a harmadik versenyszezonunkat. Ez egy hatfordulós versenysorozat. Az első áprilisban lesz, előtte egy túrát szervezünk a Bükkbe, amin a verseny résztvevői is indulhatnak”- mesélt jövőbeli terveikről Puskás László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában