Önkormányzati választás 2024

2024.03.13. 18:30

Ennyi ajánlás kell ahhoz, hogy valaki polgámesterjelölt legyen Miskolcon

Sulyok Tamás köztársasági elnök június 9-re írta ki a magyarországi önkormányzati és az európai parlamenti választás napját.

Szaniszló Bálint

Június 9-én dől el az is, hogy ki lesz a következő ciklusban Miskolc polgármestere

Fotó: BOON

Egy korábbi parlamenti döntés értelmében 2024-ben egy napon tartják az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat. Sulyok Tamás köztársaság elnök június 9-ét, vasárnapot jelölte ki a kát választás egyidejő lebonyolítására.  

Két választást is tartanak jánius 9-én

Az önkormányzati választáson összesen 7,68 millió magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, mintegy 35 ezer bevándorolt, letelepedett menekült és az Európai Unió más tagországának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgára szavazhat. Utóbbiak mintegy 137 ezren vannak.

Ötszáz ajánlás kell Miskolc polgármesterjelöltjének 

Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelölt, valamint a tízezernél vagy ennél kevesebb lakosú településen a polgármesterjelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője, a főpolgármester-jelölt és a vármegyei lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője állapítja meg április 4-én.  

A tízezernél több lakosú település polgármesterjelöltje és a főpolgármester-jelölt esetében a jogszabály tételesen meghatározza a jelöltséghez szükséges ajánlások számát.  

Választás
Fotó: Makovics Kornél

Ez azt jelenti, hogy a 10 ezer, vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka, a 10 ezer lakost meghaladó, de 100 ezer, vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár, a 100 ezernél több lakosú település esetén legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott. Utóbbi kategóriába Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből egyedül s vármegyeszékhely, Miskolc tartozik bele. Ez azt jelenti tehát, hogy amennyiben valaki összegyűjt 500 támogató aláírást, akkor pogármesterjelöltje lehet a városnak.

Eddig lehet gyűjteni az aláírásokat 

A törvény szerint fontos határidő május 6-a. A választáson a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek ugyanis május 6-án 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. A listákat május 7-én 16 óráig lehet bejelenteni, azok nyilvántartásba vételéről a helyi, illetve a területi választási bizottságok döntenek, négy napon belül. Tehát május elejefelé derül ki, kik lesznek a június 9-ei önkormányzati válaszatás hivatalos jelöltjei.

A nemzetiségek is választanak 

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy napon, június 9-én lesz a nemzetiségi önkormányzati választás is, ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság tűzi ki. 

A testületnek a törvény szerint a nemzetiségi választás időpontját a települési önkormányzati választás napjára kellett kitűznie, és azt kellett meghatároznia, hogy az egyes nemzetiségek mely településeken tarthatnak nemzetiségi választást. 

A nemzetiségi választópolgároknak regisztrálniuk kell magukat, ha részt szeretnének venni a nemzetiségi önkormányzati választáson. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában