Március 15.

2024.03.14. 15:31

Az 1848-as forradalomra emlékeztek a diósgyőri országzászlónál

„Merjetek álmodni, hősnek lenni!”, ezekkel a szavakkal nyitotta a diósgyőri Országzászlónál a március 15-i ünnepséget Szabó József diósgyőri plébános. A rendezvényen a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola diákjai adtak táncos-zenés műsort, és Varga Andrea alpolgármester koszorúzta meg az emlékművet több miskolci gimnázium vezetőivel együtt.

Édes Richárd

A diósgyőri iskolák rótták le kegyeletüket az ünnep előtti napon, és adtak műsort Diósgyőrben

Fotó: Ádám János

„Csak akkor születtek nagy dolgok, Ha bátrak voltak, akik mertek”

-Ady Endre szavaival kezdődött a március 15-i megemlékezés és koszorúzás a diósgyőri Országzászlónál. A Diósgyőri Gimnázium tanulói a Himnusz alatt felvonták az országzászlót.
Ezután Szabó József diósgyőri plébános mondott ünnepi beszédet. Az atya a jelenlévő diákokat a márciusi ifjakhoz hasonlította. Arra kérte őket, hogy a márciusi ifjakhoz szellemében merjenek nagyot álmodni, legyenek nyitottak a világra, és Petőfiékhez hűen mindig tegyenek az életben tapasztalható igazságtalanság ellen, mert így tudnak majd felnőttként emberségesen fejlődni. A diósgyőri plébános kiemelte: 

Jézus is segített a környezetében lévőkön, és az ilyen tettek által nemcsak a közösség, hanem az ember, az egyén is boldogabbá válik.


A plébános szerint a nemzeti ünnep kulcsszava a szabadság, ami az életben is fontos értéket képvisel. Mert az embernek szabadnak kell lennie az elnyomástól, és a szabadság mindig örömöt, felszabadultságot ad az embernek. 1848 forradalma is arról szólt, hogy a hősök szabadságot adjanak az embereknek. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Ez történt 1848 tavaszán

A Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjainak műsora össszefoglalta 1848 tavaszának fontos történéseit. Szó esett a magyar nép összetartó erejéről és szabadságszeretetéről, az egyik kislány pedig elmondta, hogy a piros-fehér-zöld kokárdáról mindig Petőfi jut az eszébe. 

Elhangzott Petőfi verse, a Nemzeti dal, és a diákok előadták a forradalmi hevülettől lüktető pillanatokat, amikor a bécsi forradalom híre eljutott a magyarokhoz, és kihirdették a 12 pontot. A diákok a Kossuth Lajos azt üzente dallamára táncoltak és énekeltek is.
Majd Varga Andrea, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere megkoszorúzta az emlékművet, több miskolci iskola képviselőivel együtt. A Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvodától Dr. Kovácsné Nikházy Eleonóra igazgató koszorúzott, utána a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskolától Molnárné Veres Angelika igazgatóhelyettes. A Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola nevében Budáné Tóth Gabriella igazgató és Bódi Dóra tagóvoda-vezető helyezte el az ünnepi koszorút.
Az ünnepség végén az érdeklődők és a szervezők együtt énekelték el a Szózatot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában