Igény van rá

2024.02.17. 11:29

Borsodban fogy a legtöbb szociális tűzifa

Kétezernél több önkormányzatot szolgáltak ki szociális tűzifával az állami erdészeti társaságok.

Boon.hu

Tűzifaosztás

Fotó: Ádám János

Február 15-ig  minden önkormányzathoz eljutott az a tűzifamennyiség, amelyet a szociális tüzelőanyag program keretében az állami erdészeti társaságoktól rendeltek. A cégcsoporttól 2087 önkormányzat több mint 164 ezer köbméter tűzifát vett át, amit a rászorulók között osztottak szét - közölte az Agrárminisztérium

A Belügyminisztérium 5 milliárd forintos keretösszeggel még tavaly hirdette meg a 2023/2024. évi szociális tüzelőanyag-programot, amely az 5000 lakosúnál kisebb településeken élő családoknak nyújt segítséget a téli tüzelő beszerzésében. Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó állami erdészeti társaságok idén is jelentős mértékben kivették a részüket a szociális tüzelőanyag program megvalósításából. A nyertes települések az említett időszakban 95,8 százalékban a cégcsoporthoz tartozó erdészeteknél szerezték be a tűzifát.

 

Mindneki megkapta 

Tavaly karácsonyig az önkormányzatok már a rendelt mennyiség 84 százalékát elszállították az állami erdőgazdaságoktól, majd február 15. előtt a fennmaradó mennyiséget is átvették a települések. A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb megrendelés a mostani szezonban is Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében érkezett, amelyet az Északerdő és a Nyírerdő Zrt. teljesített.

 

Tudatos erdőgazdálkodás 

A szakemberek szerint Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság, ami azt jelenti, hogy a hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat. A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, amit mindig az erdő megújítása követ. 

Az elmúlt 12 évben az állami erdészeti társaságok 1,8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára, hogy minél többen meleg otthonban tölthessék a téli időszakot. Az állami erdészeti cégcsoport amellett, hogy stratégiai szerepet tölt be a lakossági tűzifa-ellátásban, minden évben külön figyelmet fordít a rászorulókra: részt vesz a szociális tüzelőanyag programban, és rőzsegyűjtési lehetőséget biztosít az általa kezelt erdőkben - tudta meg a boon.hu.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában