Üresen áll

2024.02.13. 14:00

Még nincs a helyén a miskolci egyetemi fűtőmű

Törvény rendelkezik arról, hogy átadják a Miskolci Egyetemnek az egykori fűtőmű épületét, de még vizsgálatok folynak, ezért van most is állami tulajdonban, tudtuk meg az egyetemi alapítvány kuratóriumának elnökétől.

Hajdu Mariann

Annak idején 70 százalékos készültségben állt a miskolci egyetemi fűtőmű felújítása, amikor leállt az építkezés.

Fotó: Bujdos Tibor

Állami tulajdonban van az egyetemi fűtőmű épülete, írta portálunk nemrégiben, ezt az információnkat most meg is erősítette Fükő László, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke. Mint megtudtuk tőle, a fűtőműnek az alapítvány és a Miskolci Egyetem részére történő vagyonjuttatásról a 2020. évi XXXIX. törvény rendelkezik.

A fűtőmű jelenleg is az állam tulajdona, az alapítvány általi átvétele környezetvédelmi vizsgálatok lezáratlansága miatt még nem történt meg

– írta kérdéseinkre Fükő László, ennek kapcsán hozzáfűzte: a vizsgálatok arra irányulnak, hogy a korábbi fűtőműként történő üzemelés során keletkezett-e bármilyen környezetterhelés. 

Mint fogalmazott, a fűtőmű állapotáról és a jövőbeni fejlesztési lehetőségekről így még nincs konkrét információjuk.

Húsz éve kezdődött

Nemrégiben írtunk róla, hogy évek óta üresen áll az egyetemi fűtőmű épülete a felsőoktatási intézmény közelében. Az utolsó információnk az volt, hogy a fűtőmű épületét a tulajdonos miskolci önkormányzat nettó 780 millió forintért értékesítette, akkor úgy volt, hogy a Miskolci Egyetem alapítványa veszi majd át: Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora többször is említette, hogy kiválóan tudnák hasznosítani az épületet, kutatóközpont épülhetne benne.

Az egyetemi fűtőmű újraélésedésének története épp 20 évre nyúlik vissza, 2004-ben Erőmű Kortárs Művészeti Egyesület jelképesen elfoglalta az építményt: kulturális célra szerették volna használni. Aztán később, amikor kiderült, hogy 2010-ben Miskolc nem lehet Európa kulturális fővárosa – a címet és lehetőséget Pécs nyerte el –, kárpótlásul ígéretet tett az akkori kormány, hogy a fűtőműprojekt megvalósítására lesz uniós, illetve magyar állami pénz.

Olyan látványközpontot – Science Múzeumot – álmodtak oda, amelyben 4 ezer négyzetméteren interaktívan, játékos formában mutatják be a műszaki és természettudományos élet eredményeit, érdekességeit. Az építkezés dugába dőlt (erről is többször írt lapunk) olyannyira, hogy még a ráköltött uniós pénzt is vissza kellett fizetni. (A történtek miatti feljelentés következménye az a büntetőügy, amit harmadfokon február végén tárgyal a Kúria.)

Az építkezés 2015-ben állt le, amikor az épület 70 százalékban volt készen.

Aztán évekig csend. 2021 decemberében értékesítette a miskolci önkormányzat az államnak, úgy volt, az egyetemi alapítványé lesz, de mint ahogy a múltkori cikkünkben írtuk, ez nem így történt. A földhivatali bejegyzésekből derült ki, hogy az épület az államé, a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. látja el. Számukra is küldtünk kérdéseket, eddig nem kaptunk választ leveleinkre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában