Ítélet született

2022.02.18. 15:13

Bizonyítékok hiányában mind a nyolc vádlottat felmentették a Science Múzeum ügyében

A Miskolci Törvényszék első fokon ítéletet hirdetett a nyolc vádlottal szemben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárásban.

Fotó: Bujdos Tibor

A megrendelő miskolci önkormányzat a Fűtőmű – Science Múzeum megvalósítása érdekében hazai és uniós költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatás igénylése céljából kötött támogatási szerződést, majd a kivitelezés kapcsán vállalkozási szerződéseket még 2010. évben. Az ügy nyolc vádlottja közül ketten az önkormányzat részéről láttak el projektmenedzseri feladatokat, míg a további hat vádlott az anyagbeszerzést, tárolást, kivitelezést, műszaki ellenőrzést végző gazdasági társaságok képviselői voltak. Az ügyészség álláspontja szerint a beruházás során olyan számlák kiállítására került sor, amelyek mögött valós gazdasági tevékenység nem állt és ezekhez valótlan tartalmú részteljesítési igazolások kapcsolódtak, ebből következően a megrendelő úgy nyújtott be kifizetési kérelmeket, hogy a támogatások lehívására nem volt jogosult. Az önkormányzat 2015-ben elállt a támogatási szerződéstől és a kiutalt összegeket kamatokkal együtt – több, mint 1 milliárd forint értékben – visszafizette.

 

Az önkormányzat az elrendelt belső vizsgálat eredményeképpen 2014-ben tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, amely alapján nyomozás indult, majd a vádemelésre 2019-ben került sor. 

 

A büntetőeljárás során a törvényszéknek arról kellett döntenie, hogy a terhelteknek a beruházással összefüggően 2011-ben és 2012-ben végzett cselekményei, nevezetesen az ekkor keletkezett megállapodások, kiállított számlák és teljesítési igazolások vonatkozásában megállapíthatók-e a vád tárgyává tett bűncselekmények. A lefolytatott széleskörű – okirati, tanú- és szakértői bizonyítást is magában foglaló – bizonyítási eljárás alapján a törvényszék álláspontja szerint nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy a vádlottak a terhükre rótt bűncselekményeket elkövették: nem volt megállapítható, hogy az önkormányzat alkalmazásában álló I. és II. rendű vádlott fiktív anyagbeszerzési megállapodásokat kötött volna, illetve közreműködött volna valótlan tartalmú számlák és teljesítési igazolások beszerzésében, ahogy az sem volt megállapítható, hogy az önkormányzat felé ne jelezték volna a kivitelezett munkának a tervtől és a költségvetéstől való eltérését és ezzel megtévesztették volna munkáltatójukat a kifizetési kérelmek alapjául szolgáló dokumentumok valódisága tekintetében.

 

Úgyszintén a vállalkozói körből álló terheltek vonatkozásában sem volt megállapítható, hogy fiktív, valós gazdasági eseménnyel nem kísért számlákat, részteljesítési igazolásokat, nyilatkozatokat állítottak volna ki és ezzel hozzájárultak volna a támogatás jogosulatlan lehívásához és kifizetéséhez.

 

Mindezekre tekintettel a törvényszék valamennyi vádlottat bizonyíték hiányában mentette fel az ellene emelt vád alól.

 

Az ítéletet a tárgyaláson jelenlévő vádlottak és védők tudomásul vették, az ügyész három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, valamint a távolmaradó terheltek előtt is nyitva áll a fellebbezés lehetősége, ezért az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában