Ingatlaneladás

2022.01.06. 14:00

A kultúrának szánták, a tudományé lesz a volt egyetemi fűtőmű épülete

A jó másfél évtizedes kanosszajárás után – úgy tűnik – jó irányba fordul az egykori miskolci egyetemi fűtőmű épületének sorsa. A tudományt fogja szolgálni.

Szaniszló Bálint

Forrás: Bujdos Tibor

A mögöttünk hagyott esztendő utolsó napjaiban jelentette be Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, hogy a város értékesítette a tulajdonában lévő egyetemvárosi egykori fűtőmű épületét.

 

 „Az épület esztendők óta üresen állt, az állaga pedig évről évre romlott – fogalmaz a közlemény. – Ezért is öröm, hogy hosszú évek után új gazdára talált az épület és a terület, amelyben és amelyen várhatóan a Miskolci Egyetem egyik új kutatóközpontja épülhet majd meg.”
 

Egy lukat betömnek a büdzsén 
 

Mint megtudtuk, az önkormányzat hosszas tárgyalások után nettó 780 millió forintért értékesítette az épületet. Az ingatlanért kapott öszszegre – mint fogalmaznak – „égetően szükség is lesz az évi költségvetésben”, hiszen még ezzel együtt is várhatóan 5 milliárd forintnál nagyobb hiánnyal kell számolnia Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának ebben az évben. 

 

Másfél évtizednél is régebbre nyúlik vissza az egyetemi fűtőmű kálváriája. 

 

Már a kétezres évek első felében voltak komoly törekvések az üresen álló épületkomplexum kulturális célú hasznosítására. Amikor 2005- ben kiderült, hogy Miskolc nem lehet Európa kulturális fővárosa 2010-ben – a címet és lehetőséget Pécs nyerte el –, kárpótlásul ígéretet tett az akkori kormány, hogy a fűtőműprojekt megvalósítására lesz uniós, illetve magyar állami pénz. Olyan látványközpontot – Science Múzeumot – álmodtak oda, amelyben 4 ezer négyzetméteren interaktívan, játékos formában mutatják be a műszaki és természettudományos élet eredményeit, érdekességeit. A Káli Sándor vezette Miskolc a projektre 1,7 milliárd forintot kapott, 196 millió forint önrész vállalásával. 

 

Beleolvasva a pályázati anyagba, ilyenek derülnek ki belőle: „A Science Múzeum részt vállal Miskolc és egyetemének ismertség- és elismertségnövelésében, ennek érdekében a Science Múzeum a Miskolci Egyetemmel együttműködő intézmény lesz. Ez garancia a tudományos háttér, a naprakész ismeretanyag szakmai színvonalának biztosítására, másrészt új és hatékony csatornákat nyit a felsőoktatás iránt érdeklődők felé.” 

 

Még a 2010-ben polgármesterré választott dr. Kriza Ákos is tervezett a Science Múzeummal. Egy a projektet ajánló anyagban így fogalmazott: „Miskolc az innovációt kitörési pontnak tekinti. Bízom benne, hogy csatlakoznak együttműködő partnereinkhez, és összefogással egyedülálló létesítményt hozunk létre Miskolcon.”

 

Búcsú a projekttől

 

2015-re azonban az derült ki, hogy ezer sebből vérzik a fűtőműprojekt, komoly elszámolási problémákról beszéltek, sőt a „törvénytelenségek” szó is többször elhangzott. Ráadásul ekkorra már javában működnie kellett volna a Science Múzeumnak. Végül egy zárt ülésen hozott határozattal a miskolci közgyűlés leállította a projektet. Ez azt jelentette, hogy a város kénytelen volt több mint 1 milliárd forint támogatást visszafizetni. 

 

Az elárvult épület hasznosítására ötletek ugyan voltak, de a megvalósításhoz szükséges pénzösszegek nem álltak rendelkezésre.
 

Eladás és büntetőper 
 

A várost 2019-től irányító Veres Pál vezette önkormányzat 2020 őszén úgy döntött, megpróbálja értékesíteni az egykori fűtőművet, a hivatalos értékbecslés bruttó 1,1 milliárd forintban határozta meg a komplexum forgalmi értékét. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora többször is emlegette, hogy kiválóan tudnák hasznosítani az épületet. Aztán december 29-éig csönd volt az ügyben. 

 

Annak idején dr. Kriza Ákos ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságánál. A hosszas nyomozás eredménye büntetőper lett, amely a 2019. nyári vádemelés óta folyik. Úgy tűnik azonban, erről az oldalról is hamarosan lezárul a fűtőmű ügye.

Fotó: Bujdos Tibor

 

A kezdetektől napjainkig: fűtőmű-kronológia
 

Káli Sándor (MSZP) polgármestersége idején 
2004-ben az Erőmű Kortárs Művészeti Egyesület jelképesen elfoglalja a Miskolci Egyetem melletti fűtőművet, mivel működése terepéül a fűtőmű épületét szemelte ki. 
2006-ban Miskolc Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázatában szerepel a Science Múzeum létrehozásának ötlete. Az Egyetemi Fűtőmű Beruházó és Ingatlanhasznosító Kft. ekkor vásárolja meg a volt fűtőművet. 
2007-ben Szőke Tibor, az Egyetemi Fűtőmű Beruházó és Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója bejelenti, szeretnék létrehozni a Science Múzeumot, uniós pénzből épülne meg. Az önrészt a kft. biztosítja, 2009-ben nyitná meg kapuit. 
2008-ban a kormány pályázatot írt ki, hogy az EKF-en nem nyert városok egy-egy ötletüket megvalósíthassák. A város elnyerte a támogatást, 1,7 milliárd forintot, amihez 196 millió forint önrészt kellett biztosítania. 
2009-ben Szőke Tibor bejelenti, hogy a Science mellett egy Gömböc is épül, amelyben a Rockmúzeum kap helyet, illetve egy IMAX-mozi. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség „rábólintott” erre a tartalmú pályázatra. 
2010 márciusában a költségvetésről szóló előterjesztés kiemelten kezeli a Fűtőmű – Science Múzeum és Művészeti Központ létrehozását is. Akkoriban az a terv: a Science Múzeum-projekt és a Gömböc egy időben épülhet meg, a megállapított befejezési határ­idő 2012 áprilisa. 
 

A 2010-es októberi városvezetés-váltás után, dr. Kriza Ákos ­(Fidesz–KDNP) polgármestersége idején 

2012. január: „...halad a projekt, és bőven megleszünk az időpontig” – nyilatkozza Gedeon Miklós, a projekt vezetője. A határidő meghosszabbítását kérik, megkapják december 31-i időpontra. Erre azért volt szükség, mert több eljárás is elhúzódott menet közben. A Miskolci Városfejlesztési Kft. igazgatója, Lengyel Katalin így tájékoztatja a képviselőket: a Science-pályázatot megörökölték, sok probléma van vele. 50–60 millióba kerülne egy évben a fenntartása, szeretnék úgy megfordítani, hogy nullára hozzák ki a fenntartását. 
2012. február: a miskolci testület megszavazza, hogy a projekthez kapcsolódóan a Miskolci Városfejlesztési Kft.-vel monitoring szakértői szerződést kössenek nettó 1 millió forint díjazás ellenében. 
2012. augusztus: Az épület korábbi patinás téglaborítása eltűnt, szigetelést kapott a fűtőmű. Az új befejezési határidő: 2013. június 30. 
2013. február: Dr. Kriza Ákos így fogalmaz a projektről: „...zajlik a munka, de vannak kétségeink afelől, hogy valójában fenntartható-e majd gazdaságosan. Bizonyosan kell még gondolkodni a pontos funkción.” 
2014: Már két éve meg kellett volna nyitnia a múzeumnak, de még el sem készült. A város márciusban újabb határidő-­hosszabbítást kér, június 30-ig kellene elkészülnie az épületnek. A csúszás miatt a beruházás költségei is emelkedtek. 
2015. február: újabb határidő-módosítás, ezúttal november 30. 
2015. márciusban közleményt ad ki a város: „...a korábbi, MSZP vezette önkormányzat átgondolatlanul, megalapozatlanul és felelőtlen módon vágott bele a Science Múzeum megépítésébe. [...] A jelenlegi cél az építkezés határidőre történő befejezése és egy színvonalas ismeretterjesztő élményközpont átadása.” A városházi szóvivő azt is elmondja, a Science Múzeum minden többletköltségének és határidő-túllépésének oka a meg sem valósuló Rockmúzeum, amelyet magánberuházó épített volna, és az is lett volna a fejlesztés elsődleges haszonélvezője. Dr. Kriza Ákos a márciusi testületi ülésen még kijelenti: év végén átadják a múzeumot. 
2015. augusztus 18.: Dr. Kriza Ákos aláírta az Emberi Erőforrások Minisztériumában a nyilatkozatot, miszerint eláll a projektre megkapott támogatástól. Miskolcnak több mint másfél milliárd forintos visszafizetési kötelezettsége van az unió felé. 
2015. november: dr. Kriza Ákos hatósági feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Bűn­ügyi Igazgatóságánál. 
2016–2017: Az egykori egyetemi fűtőmű épülete kívülről csaknem 90 százalékos készültséget mutat. Bemenni nem lehet, körbe van kerítve. Felmerül, érdemes lenne megnyitni a fűtőművet, és akkor a városlakók – a belső tereket megismerve – együtt ötletelhetnének, hogy az épület milyen funkciót kapjon. A városvezetéstől az Észak a témában azt a választ kapja: „a fűtőmű épületének hasznosításáról a nyomozás lezárásáig nem dönt az önkormányzat.” 
2019. július: A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt 8 vádlott ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértésének bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt a félbemaradt miskolci fűtőműprojekt miatt. A nyolc vádlott között szerepelnek a projektmenedzsereken túl a kivitelezésért felelős cég vezetői, a műszaki ellenőrzésért felelős személy és alvállalkozók is. 


2019. októberi városvezetés-váltás után, Veres Pál (Velünk a Város) polgármestersége idején 

2020. szeptember: Augusztusi ülésén arról dönt a miskolci önkormányzat, hogy újra eladná a volt egyetemi hőközpont épületét. A nemzeti vagyonról rendelkező jogszabályok értelmében csak versenyeztetéssel, az összességében előnyösebb ajánlatot tevő pályázó részére adható el az ingatlan. A Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. által elvégzett értékbecslés bruttó 1,1 milliárd forintban határozta meg a komplexum forgalmi értékét. 
2021. január: Miskolc 1,1 milliárdot kérne a volt egyetemi fűtőmű épületéért. Egyelőre nem tudni potenciális vevőről. A szerződés felbontása nyomán Miskolcnak – tudomásunk szerint – 1,035 milliárd forintot kellett visszafizetnie, megspékelve nem ismert összegű büntetőkamattal. A per évek óta folyik, a napokban is tartottak tárgyalásokat az ügyben. 
2021. december 29.: Miskolc önkormányzata nettó 780 millió forintért értékesítette az épületet.

 

 

 

(A borítóképen: Az egyetemi fűtőmű épületébe Science Múzeumot terveztek, de évek óta üresen áll.)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában