Nemzetközi nanotechnológiai kutatóközpont

2022.02.15. 13:00

Kutatóközpont költözhet a volt Fűtőmű épületébe

Nemzetközi nanotechnológiai kutatóközpontnak adhat helyet a Fűtőmű épülete a Miskolci Egyetem szomszédságában. Erről is beszélt Horváth Zita, az egyetem rektora egy sajtóreggelin.

ÉM

Horváth Zita rektor és Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem kommunikációs vezetője. Fotó: Bujdos Tibor

Az Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközpont Magyarországon szeretne kutatóbázist létrehozni, Horváth Zita rektor szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Miskolci Egyetemmel is megállapodhatnak az együttműködésről. Az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy a külföldi intézet a Fűtőműben kaphat helyet.

 

A sajtóbeszélgetésen elhangzottakat megerősíti a szaktárca korábbi közleménye is: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Lars Montelius, a portugál Nemzetközi Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközpont (INL) ügyvezetője az innovációs együttműködés erősítéséről egyeztetett tavaly.

 

Az egyetem elmúlt időszakáról is szólt a rektor a sajtóbeszélgetésen: számos stratégiai program készült el. „Aláírtunk egy hatéves finanszírozási szerződést, ami nemcsak azért fontos, mert az intézménynek két és félszeresére nőtt az állami támogatása, hanem mert ebben olyan feladatok vannak számunkra meghatározva, amelyek nélkül a finanszírozási forrás jelentős részét nem kaphatnánk meg” – emelte ki.

 

Példaként említette Horváth Zita azt az oktatási feladatot is, amelyben fontos cél a hallgatói létszám szinten tartása és növelése, a lemorzsolódás csökkentése. „A felsőoktatásban országosan nagyjából 30 százalékos a lemorzsolódás, vannak olyan képzési területek, amelyeknél csak néhány százalékos, és vannak olyanok, amelyeknél a hallgatók fele nem jut el a diplomáig. Nekünk minden hallgató értékes, vagyis ha egy mód van rá, akkor szeretnénk az oklevél megszerzéséig eljuttatni. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkit átengedünk, aki erre nem alkalmas, hanem olyan célzott programokat hozunk létre, egyénre szóló felzárkóztatásokat, mentorálást, amelyekkel a hallgatóink sikeresek lehetnek” – húzta alá a Miskolci Egyetem rektora.

 

(A borítóképen: Horváth Zita rektor és Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem kommunikációs vezetője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában