Bemutató

2024.01.22. 18:25

Képzőbűvészet Mező István könyvében

Újabb kötetet alkotott meg Mező István karikaturista, Képzőbűvészet címmel.

Mező Istvánnal Sváb Antal beszélgetett

Fotó: Bujdos Tibor

Mező István karikaturista Szikszón mutatta be új művét, a Képzőbűvészetet. Már az est elején megadta az alaphangot, hogy a szerző és beszélgetőpartnere, Sváb Antal polgármester évek óta ismerik egymást és dolgoznak is együtt. Negyedik alkalommal ültek le az asztalhoz ilyenformán a nagyközönség elé. 

Mező István és a Képzőbűvészet
Fotó: Bujdos Tibor

„Ez a jó hangulatú beszélgetés nagyon jó alkalom arra, hogy megemlékezzünk a magyar kultúra napjáról” - kezdte felvezetőjében a polgármester, aki ezen az estén, mint magyartanár volt jelen, Mező István beszélgetőtársaként. Felelevenítette, hogy már 20 kötete is megjelent a karikaturistának, így egyfajta jubileumot ünnepelhetünk. 

Hozzátette, hogy nem csak a Himnusz születésére emlékezhetünk a magyar kultúra napján, hanem arra is, hogy 180 évvel ezelőtt zenésítette meg a művet Erkel Ferenc, valamint ekkor vált hivatalos nyelvé Magyarországon a magyar. 

Fekete, fehér, színes 

„Engem gyerekként azok a reprodukciók kápráztattak el, melyeket a vonatokban láttam. Ott pillantottam meg először a lila ruhás nőt, a rőzsehordó nőt is – emlékezett vissza Mező István. - „40 évig tanítottam. Amikor elkezdtem, olyan vetítő volt, hogy bele kellett rakni a diákat. Még más volt a technika. Akkor már rajzoltam karikatúrát és mindig álmodoztam arról, hogy egy-egy festményt elkészítek ilyen módon. Annak idején még fekete fehérben készültek, ma már a technológia megengedi a színes változatokat is” - elevenítette fel a karikaturista. 

Többek között Munkácsy változatokat láthattak az érdeklődők, köztük is a rőzsehordó nőt, melyet egyik ismerőse számára úgy készített el a karikaturista, hogy egy gázpalackot tett a rőzse helyére. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában