Új lakó

2024.01.31. 14:04

Ez lehet a sorsa a miskolctapolcai hódnak

Keresi az új élő helyet a hód. Ezért láthatták őt a miskolctapolcai tónál – tájékoztatta portálunkat a szakember.

Hozzá hasonlíthat a miskolctapolcai hód

Forrás: Shutterstock

Fotó: CHRISTINA RADCLIFFE

Közvetlen közelről kaptak lencsevégre egy a tóból kimászó hódot, írtuk nemrég. Videót tettek ugyanis közzé a Facebook egyik csoportjában, amelyen jól látszik a hód.

A videó posztolója szerint a Hejőben és a csónakázótóban életvitelszerűen jelentek meg ezek az állatok.

A férfi aggodalmát fejezte ki, hogy mi lesz a halakkal és a fákkal. A hozzászólók nagy része jelezte: a halak miatt nem kell aggódni, hiszen a hód növényevő, a fák miatt már annál inkább. Ezért is merült fel bennünk, hogy van-e teendő a hódokkal, márcsak azért is, mert számtalan védett fa található Miskolctapolcán. Mi lesz, ha valamelyik „fogára való" újdonsült barátunknak?

Folyamatosan új élőhelyet keresnek maguknak, mászkálnak, főleg, hogy ha fiatalabb generációról van szó. A vizek mentén mindenhol megjelennek előbb utúbb. Egy biztos, hogy a nagyon zavart helyeket nem szeretik

 – mondta el egy, a Boon.hu által megkeresett szakember.

A Csónakázótó Miskolctapolcán: itt készülhetett a videó
Fotó: ÉM

Hozzátette, mivel a miskolctapolcai tónál nagy a látogatottság, ő úgy gondolja, nem biztos, hogy sokáig ott is marad a hód, elindul vissza  a Hejő mentén.

A hód rejtőzködő életmódot fojtat. Napközben így nehezebben találkozhatunk vele, inkább éjszaka jelenik meg a vízen kívül

 – tette hozzá. Azt is kiemelte, hogy egyre több helyen lehet már őket látni, folyók és tavak mentén, hiszen keresik az új élőhelyeiket.

Óvni kell élőhelyét

A miskolci önkormányzatot is megkerestük az ügyben.

„A hód Magyarországon védett faj, az állatot és annak élőhelyét is óvni kell. Alapvetően nincs vele teendője az Önkormányzatnak, ahogy egyéb más vadon élő állattal sincs, azon kívül, hogy hagyjuk őket békében élni. Amikor lehet mégis teendő: Amennyiben bármilyen probléma merül fel az állattal kapcsolatosan (pl. sérült az állat), mint védett faj, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság hatáskörébe tartozik. Amennyiben az állat jelenléte okoz valamilyen problémát, az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében a 13/2001. (V.9.) KöM rendelet 4/A § (8a) bekezdése lehetőséget ad a faj gyérítésére, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya engedélyezi. De a cél természetesen az, hogy megtanuljunk együtt élni a természettel.” 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában