Megemlékezés

2024.01.07. 15:00

Az elhurcoltakra emlékeztek Hercegkúton

Az emléktáblánál és az emlékműnél hajtottak fejet.

Bódisz Attila

Dr. Stumpf Enikő jegyző és Rák József polgármester koszorúz az emléktáblánál

Forrás: Hercegkút PH

Hetvenkilenc éve, 1945. január 2-án 135 fiatal férfit és leányt hurcoltak el málenkij robotra Hercegkútról a Szovjetunióba, közülük tizenhatan soha nem tértek vissza. A sváb gyökerekkel rendelkező tokaj-hegyaljai település lakóinak egyetlen „bűne” a származásuk volt, az 1944. december 22-én született 0060 parancs alapján ugyanis a hadban álló hadsereg „mögöttes területén elvégzendő közmunkára” szánták a német származású embereket. Ez legtöbbjüknek embertelen bányamunkát jelentett, vagy éppen építkezéseken végeztek nehéz fizikai tevékenységet. 

A borzasztó körülmények, köztük a hideg, az alultápláltság és a betegségek miatt sokan szenvedtek, a hercegkútiak közül tizenhatan el is hunytak. 

Hagyományosan Hercegkúton minden január másodikán az elhurcoltakra emlékeznek a település lakói, hagyományos rendezvényüket kedden is megtartották a helyi általános iskola falán elhelyezett, az elhurcoltak nevét tartalmazó emléktáblánál, valamint az intézmény kertjében álló emlékműnél.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában