Bezárások

2023.12.27. 20:00

Lesújtó, ami a miskolci üzletekkel történik

Az általunk megkérdezett boltosok elmondták, mi állhat a romló tendencia mögött.

Ujlaki Attila

Egyre több eladó, vagy kiadó - kérdés, lesz-e, aki megveszi, vagy kiveszi

Fotó: Ádám János

Lesújtó képet fest a miskolci sétáló utca üzleteinek sora, ugyanis egyre több főleg ruházati cikkeket árusító üzlettulajdonos húzza le véglegesen a rolót. Miskolc hosszú ideig büszkélkedhetett a sokszínű és gazdag kiskereskedelmi kínálattal, beleértve a divatipart is. Azonban az elmúlt években tapasztalt gyors technológiai fejlődés és az internetes vásárlás robbanásszerű növekedése gyökeresen megváltoztatta a vásárlási szokásokat. A helyi lakosok egyre inkább az online platformokon rendelik meg ruházatukat, kényelmesen otthonukból, a hagyományos üzletekbe járás szükségessége nélkül.

Kénytelenek bezárni

Néhány üzlet próbálja felvenni a versenyt az online piaccal, fejlesztve online jelenlétüket, kínálatukat és vásárlói élményüket. Azonban sokan kénytelenek bezárni, mivel a helyi kereslet csökken, és a költségek fenntartása nehezebbé válik. A legutóbbi nagyobb port kavaró eset az egyik világmárka Széchenyi utcai üzletének bezárása volt. Portálunk az éppen utolsó ruhadarabokat áruló üzletben dolgozót kérdezte meg arról, hogy miért zárnak be. 

„Az internet előretörésével egyre kevesebb volt a vásárlónk, így kénytelenek vagyunk bezárni, mert nincs érezhető forgalom az üzletben” – mondta. Hozzátette: sokan csak nézelődtek nálunk, de inkább előszeretettel vásárolnak interneten. Egy plázában lévő üzlet is készletkisöprést tartott december utolsó heteiben. Ott az egyik dolgozótól tudtuk meg, hogy egy élelmiszeráruház fog nyílni. „Nincs már igény ennyi ruhaboltra, mert szinte mindenki internetről szerzi be a ruhadarabokat” – mutatott rá.

Könnyebb vásárlás

Az internetes vásárlás számos előnnyel jár, amiért egyre többen döntenek e mellett a módszer mellett. Az online piacok széles választékot kínálnak, ahol könnyen összehasonlíthatók az árak és a termékek tulajdonságai. A kényelmes otthoni vásárlás és a gyors kiszállítás is vonzó tényezővé váltak a miskolciak számára.

Visszafordíthatatlan tendencia

Az ilyen jellegű változásoknak számos gazdasági hatása van Miskolc városára. A bezárt üzletek munkahelyek elvesztését és az adóbevételek csökkenését eredményezik. Emellett a város arculatát is átalakítja, és a hagyományos kiskereskedelem lassú kihalásához vezethet. Miskolc városa szembesül a kiskereskedelmi tájkép megváltozásával, amit az internetes vásárlás térnyerése hozott magával. 

A helyi ruházati üzletek bezárása nem csupán gazdasági, hanem kulturális és társadalmi kihívásokat is jelent a város számára. A vállalkozásoknak és a városi vezetésnek egyaránt szükséges lesz kreatív megoldásokat találni a városi kiskereskedelem további támogatására és fejlesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában