boon.hu video

2023.10.25. 15:11

Megmutatták az új régészeti látványtárat - fotókkal, videóval!

Az épületet bemutatták a sajtónak. Mint elhangzott: Céljuk, hogy izgalmassá tegyék a régészetet.

Répássy Olívia

Fotó: Ádám János

Most még üres a kiállítótér, jövő héten azonban elkezdik a feltöltését. Dr. Szörényi Gábor András, a Herman Ottó Múzeum régészeti igazgatóhelyettese elmondta, jelenleg csak a csontvázat tudják megmutatni. "Nemsokára azonban lesz rajta hús és bőr is. Nem a megszokott helyünkön tervezünk tárlatot, hanem a Tímármalom utca 36. szám alatt, ahol már régóta van raktárunk. De mivel óriási a gyűjteményünk, aminek legnagyobb részét a régészeti leletek teszik ki, szerettük volna megmutatni, hogy egy-egy műtárgy hol is tölti élete leghosszabb időszakát a feltárás után és a vitrinbe kerülés előtt – mondta.

Átépítették az épületet

A Herman Ottó Múzeumban mindig is tudták, hogy a raktárukat majd bővíteni kell. Tizenkét évvel ezelőtt Rudolf Mihály építész tervezte meg a funkciójában új épületet.

"Ez eredetileg egy szakközépiskola tanműhelye volt, tele ablakkal. Meg kellett oldani, hogy nagyobb legyen a falfelület, mert akármilyen kiváló minőségű nyílászárókat szereznek be, hamarabb kihűlhet az épület, ahol dolgozni már nem lehet. Mivel pedig lapostetős, és minden lapostető beázik, ezen is változtatni kellett. A szigetelés mellett azonban fontos volt, hogy felfelé még bővíthető legyen, tehát a tetőre érkező lépcső miatt könnyű lesz majd egy kollégának akár tizenkét év múlva ráhúzni egy újabb emeletet" – mondta el az építész.

A raktározás története a múzeumban

A Tímármalom utcában található épületegyüttes középső részét már a 90-es években megkapta a Herman Ottó Múzeum. "A 2000-es években újabb épületet vettünk használatba, most pedig itt vagyunk a következő raktárépületben, hiszen rengeteg műtárgy került elő az M30-as kapcsán és Bükkábrányban. Ez a raktár egy 1200 négyzetméteres, új energetikai rendszerrel ellátott, klimatikus épület, ami lehetővé teszi a modern raktározási körülmények biztosítását munkatársainknak. 2021-ben pályáztunk a Magyar Géniusz projekt keretében" – mesélte a régészeti igazgatóhelyettes.

Vizuális és információs kiállítás lesz

Nem az a cél, hogy egy újabb múzeumot alakítsanak ki a raktárbázison. Dr. Szörényi Gábor András szerint ez inkább egy látványtárlat lesz, ami annyi információt tartalmaz majd, hogy többször is érdemes lesz meglátogatni a körülbelül 2.500 kiállított darabot. "Tematikájával úgy tervezzük, hogy az iskolai csoportok először csak az egyik részére koncentrálnak majd a múzeumpedagógus vezetésével, így később eljöhetnek megismerni egy újabb részt. Nem vizuális sokkot szeretnénk okozni a látogatóknak, fontos, hogy befogadható legyen. Szervezni fogunk a vármegye más településeiről is gyermeklátogatókat, akiknek majd minden egyes tárlatvezetés alkalmával felhívjuk a figyelmét arra, hogy az ő otthonukból melyik műtárgyak származnak."

Találmányok a földből

Régészek továbbra is dolgozni fognak raktári munkarendben az épületegyüttesben. "Egy helytörténeti emlékhely is szeretne lenni a régészeti tárlat azzal, hogy bemutatjuk a korábbi helyi szakembereket, így például Leszih Andort vagy akár Móra Ferencet. Lesz még egy ezer darabos, pénzérméket tartalmazó vitrinünk, ahol bemutatjuk, hogy ezek az érmek mit értek az adott korban. Továbbá szeretnénk megadni a birtoklás élményét is a diákoknak, ezért nagyon sok műtárgymásolatot fogunk készíteni, hogy hazavihessék – mondta a régészeti igazgatóhelyettes, aki úgy fogalmazott, minket lelkesít a műtárgy és a történeteik. Ezt a lelkületet szeretnék átadni a tárlat megnyitásával, amit január 22-re terveznek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában