boon.hu video

2024.05.18. 20:31

Miskolc Város Borára, a Kabarra szomjaznak a borangolók - képekkel, videóval

„A legjobbaktól kell tanulni, hogy egyszer majd az ember a legjobb borokat tudja elkészíteni”. Az Avasi Borangolás szívében, a Mélyvölgyben lévő Béka téren meglátogattuk 2024 legjobb miskolci borának készítőjét, a Gallay pince borászát.

Édes Richárd

Kitűnő társasági rendezvény is egyben az Avasi Boranolás

Fotó: Batori Peter

Borbély Roland, a Gallay Kézműves Pince tulajdonosa és borásza péntek este az Avasi kilátóban egy nemes kitüntetésben részesült: az ő itala - a Gallay Kabar - lett Miskolc Város Bora 2024-ben. Fehérbor kategóriában a pince 2022-es évjáratú Kabar bora szerezte meg ezt a megtisztelő címet. Elmesélte, mi a kimagaslóan finom avasi borok titka, amiért rendszeresen elzarándokolnak hozzá a minőségre szomjazó borangolók. 

Borbély Roland
Fotó: ÉR

„Sokadik alkalommal neveztünk erre a versenyre. A két évvel ezelőtt megrendezett versenyen már a legjobb kettő között volt a Kabar, de hát ugye tudjuk, hogy itt nincs második helyezett, viszont az idén még ragyogóbb formába került a bor és ez az évjárat.”

Borbély Roland szerint az évjárat különlegessége, hogy ez egy érett, töppedt szőlőből vagy részben töppedt szőlő alapanyagból készült. 

Ha Tokajban lennénk, szamorodninak hívnák. Egy igen magas cukortartalommal szüretelt, rendkívül magas cukortartalmú és beltartalmi alapanyagról beszélünk.

A Kabar ízében és illatában egy olyan szenzációs karaktert sikerült erjedés után elérni, ami egy összetett bort eredményezett. Készítője szerint kiváló egyensúlyban van a bor, és talán a sok összetevő összessége miatt találhatták a bírák ezt a legkimagaslóbb tételnek a több mint 20 minta közül. 

A jó bornak megvannak a maga zarándokai

A Borangoláson 60 pince nyit ki, és a borászatok elhozták a legjobb italaikat. Borbély Roland szerint nincs olyan borangoló, aki ne találná meg az ízlésének legjobban megfelelő bort. A Gallay Pince csapata már 10 éve dolgozik a Mélyvölgyben. Azt lehet mondani, hogy valósággal zarándokolnak hozzájuk a borkedvelők, komoly úticéllá váltak a Borangoláson. Szombaton rengetegen ellátogattak hozzájuk, hogy megkóstolják Miskolc Város Borát. Évközben a Gallay pince nincs nyitva, de a boraik megjelennek a város nagy rendezvényein és a Miskolczi Borbarátok által rendezett különböző rendezvényeken is részt vesznek.

Nagymamájáról nevezte el a Gallay pincét

A pince a Gallay nevet kapta - annak ellenére, hogy Borbély Roland a vezetője. Az ellentmondás azonban csak látszólagos, mert az anyai nagymama és egy családi történet áll a magyarázat hátterében. 

A kóstolás művészete...
Fotó: Bátori Péter

„A pincét anyai nagymamámról neveztem el. A nagymama sajnos nagyon korán elment, amikor édesanyám még csak 14 éves volt. Egy családi anekdota járt már gyermekkorunkban szájról-szájra. A nagymamámék négyen voltak nővérek, és mindig azon sopánkodtak, hogy senki nem fogja tovább vinni a Gallay nevet. Aztán én úgy döntöttem, hogy gépészből borász leszek, és azt mondtam édesanyámnak, hogy akkor mi a pince által visszük tovább a Gallay nevet.”

Merész csavar: gépészből lett borász

A gépész egy jól jövedelmező, kifizetődő és ritka szakma. Viszont nincs benne az a fajta természetközeliség, a folytonos megújulás lehetősége, amit a Gallay pince vezetője szerint a borászat tud adni: 

Ezeket az évszakról évszakra, évről évre megújuló munkaciklusokat semmilyen más munka nem tudja produkálni. Ezt a dinamikát pont most kezdjük el a tavaszi megújulással: május a virágok ünnepe, és ezt nem lehet felülírni. Ezt a fajta szabadságot nem adja vissza semmilyen más szakma.

Másrészt Borbély Roland rámutatott a borász szakma sokoldalúságára: arra, hogy igen sok lábon kell állni a sikerhez. Például egy jó borásznak sokszor elő kell vennie a gépészeti ismereteit. A régi klasszikus paraszti életmód utolsó mohikánjaiként a borászoknak érteni kell a szőlőhöz, de még a kész bor értékesítéséhez is. 

Megjárta a Napa-völgyet, hogy a legjobbaktól tanuljon

A Gallay pince tulajdonosa bevallotta: nem biztos, hogy az 1980-as, 1991-es években a nemzedéke a legjobb borokon nevelkedett. Már akkor is a szofisztikált, tudatos borfogyasztást vezérelte. Aztán a jó minőségű külföldi borokat kóstolgatva rádöbbent, hogy bőven van még hová fejlődni a magyar italoknak. 

Megérett benne az elhatározás, hogy tanulni akar, és igyekezett hasonló italokat készíteni a nemzetközi piacon megízlelt ragyogó borokhoz. Ezért iratkozott be a borász iskolába, és végzett szőlész-borász mérnöki szakon Gyöngyösön. Aztán két évre Kaliforniába ment dolgozni, a Napa-völgybe. Innen szerzett szakmai inspirációt ahhoz, hogy a legjobbaktól tanuljon, és a legjobb borokat tudja elkészíteni. 

Mindent belead a borkészítés művészetébe

Adja magát a kérdés: mi kell ahhoz, hogy valaki a 21. században Borsodban, a Bükki borvidéken egy kimagaslóan jó bort készítsen?

„Elsősorban szakmai alázat szükséges ehhez.Teljesen mindegy, hogy az ember borász vagy asztalos, a szakma iránti elkötelezettség viszi előre a borászokat is -válaszolt kérdésünkre Borbély Roland. -És egy törekvés, amely minden szakmában kulcs a fejlődéshez: adjuk bele szakmailag a lehető legtöbbet abba, amit csinálunk, és igyekezzünk precízek lenni. 

A Gallay Pincében továbbra sincs megállás, Borbély Rolandék nem lassítanak a tempón:

Eddig is következetesen magasra tettük mindig a mércét, most pedig már a díj is arra kötelez minket, hogy még még jobban odafigyeljünk arra, amit csinálunk. És továbbra is remek minőségű borokat készítsünk az embereknek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában