boon.hu video

2023.08.14. 20:00

Lassan a szellemek is elhagyják a miskolci Szentpéteri kapui toronyházat - Fotókkal, videóval (frissítve)

Felújítását, átépítését tervezték, pályázati pénz is lett volna rá, jelenleg elhagyatottan árválkodik a volt lakóépület. Új gazdáját keresik...

Szaniszló Bálint

Üresen árválkodik a miskolci toronyház

Jó ideje eladó Miskolcon, a Szentpéteri kapu 70. szám alatt elhelyezkedő 117 lakásos - ma már nem lakott - toronyház. Az ezzel kapcsolatos hirdetésben 560 millió forintot jelöltek meg ellenértékként, de ki van kötve, hogy a vevőnek az épületet fel kell újítania. A hirdetményből megtudhatjuk, hogy az ingatlan 513 négyzetméter nagyságú telken fekszik. Az épületben lakások és irodák egyaránt kialakíthatók. Az ingatlan értékesítése nyílt pályáztatásos eljárás alkalmazásával történik. Az ingatlanról bővebb információ a Miskolc Holding Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatóságán érhető el. Az értékesítés feltételeit tartalmazó kiajánlási dokumentáció a Miskolc Holding Zrt. Üzleti Ingatlanhasznosításán vásárolható meg.

 

Meghirdették eladásra 

A város tulajdonában lévő Szentpéteri kapui épületre keres vevőt ilyen módon a Miskolc Holding Zrt. immár úgy két esztendeje. A jelek szerint sikertelenül, hiszen nincs információnk arról, hogy érdemi jelentkező lett volna a megvásárlására. Amikor most érdeklődtünk a miskolci önkormányzat sajtó osztályától a toronyház sorsa felől, azt a választ kaptuk, hogy

folyamatban van az értékesítési hirdetés.

Az 1968-ben épült lakóház kikiáltási árát korábban bruttó 622 millió forintban határozta meg az önkormányzat, majd - miután egyetlen jelentkező sem akadt - egy 2021. január 27-én keletkezett polgármesteri döntéssel bruttó 560 millió forintra csökkentették a minimális árat. Az ezzel kapcsolatos idézett hirdetés jelenleg is megtalálható az ingatlanportálokon.

Ezt tervezték vele  

Mint a Boon.hu részletesen foglalkozott vele, az előző, dr. Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat egyébként tervet készített az épület hasznosítására. Az volt az elképzelés, hogy apartmanházzá alakítják át, amely – jobb minőségű, komfortosabb munkásszállásként – a városban letelepült cégek vezető beosztású dolgozóinak szolgált volna szálláshelyül.

Úgy gondolták, a tervezett fejlesztés több pozitív hatással is járhat, mert vonzóbbá teheti a várost a betelepülni kívánó munkaerő számára, a cégeknek segítséget nyújthat a dolgozói állományuk toborzásában és megtartásában. Ez összhangban állt a Miskolc vállalkozásfejlesztési és befektetésösztönzési programjáról szóló rendeletben vállalt bérlakás biztosítására vonatkozó rendelkezéssel. A város meghatározó épületének felújítása ráadásul Miskolc arculatának javítása szempontjából is különös jelentőséggel bír.

Az elképzelt projekt tervezett nettó összköltsége - akkori árakon - valamivel több volt 2 milliárd forintnál. Ebből az államtól igényelt támogatás összege mintegy 1,6 milliárd forint volt, amely tartalmazott egy 197 millió forintnyi, két év alatt visszatérítendő állami támogatást is. Összességében a miskolci önkormányzatnak mintegy 600 millió forintjába került volna a projekt. Az elnyert állami támogatás fényében kezdték el kiüríteni az épületet.

A 2019. őszi önkormányzati választás után az új miskolci városvezetés – forráshiányra hivatkozva – leállította a projektet, így az állami támogatásról is le kellett mondani. Ezt követően kezdődtek meg az értékesítéssel kapcsolatos próbálkozások, egyelőre eredménytelenül.

Az enyészeté... 

Az épület maga pedig azóta is ott áll üresen, a reménytelenségre hagyatkozva. Az arra járók az egykor pezsgést sugalló épület helyett ma már egy sötétségbe burkolózó házat látnak, amelynek ablakai a második emelet magasságáig be vannak deszkázva. Az épület oldalsó bejáratait egyszerűen lehegesztették, a főbejárat pedig zárva van, és semmiféle életre utaló jel nem szivárog ki rajta. Egyetlen csengő van a bejárat közepén, de azt hiába nyomtuk meg, nem reagált senki a jelzésre.

A szellemházzá alakult épület külső állaga kiürítése óta egyre romlik, lassan már a szellemek is kiköltöznek belőle. Szüksége volna már egy olyan gazdára, akinek elképzelése van a hasznosításáról és persze nem is kevés pénze, mert anélkül nem képzelhető el megnyugtató jövő. 

Kényszerhelyzetben döntött a miskolci városvezetés  

A Szentpéteri kapui - jelenleg üresen álló - 20 emeletes bérház sorsával kapcsolatos cikkünkre reagált a miskolci városháza sajtóosztálya: "2019. őszén az új városvezetés nem leállította a projektet, hanem kényszerhelyzetbe került, és nem volt más választása. Ugyanis dr. Kriza Ákos polgármestersége idején, 2019. októberében az előző városvezetés beadott egy hitelkérelmet az önerő biztosítására vonatkozóan, de erről a kormány 2019. decemberében, már az új városvezetés idején döntött. Mégpedig nem hagyta jóvá a kérelmet, így a város nem tudta felvenni a közel 200 millió forintos állami támogatást. A város költségvetésében pedig nem volt fölös 700 millió forint forrás a 20 emeletes felújítására, így egy felelős városvezető nem dönthetett másképp, minthogy nem kezdi el a beruházást."  

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában