Apartmannak szánták

2023.02.09. 07:00

Szellemtanya a miskolci Szentpéteri kapui toronyház

Felújítását, átépítését tervezték, pályázati pénz is lett volna rá, jelenleg elhagyatottan árválkodik a volt lakóépület.

Szaniszló Bálint

A világ csúfjára üresen áll a miskolci Szentpéteri kapui toronyház.

Fotó: BNR

A Szentpéteri kapu 70. szám alatt elhelyezkedő 117 lakásos toronyház felújítási kötelezettséggel eladó. Az ingatlan 513 négyzetméter nagyságú telken fekszik. Az épületben lakások és irodák egyaránt kialakíthatók. Az ingatlan értékesítése nyílt pályáztatásos eljárás alkalmazásával történik. Az ingatlanról bővebb információ a Miskolc Holding Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatóságán érhető el. Az értékesítés feltételeit tartalmazó kiajánlási dokumentáció a Miskolc Holding Zrt. Üzleti Ingatlanhasznosításán vásárolható meg.

Csökkentették az árát 

Az idézett szöveg egy ingatlanhirdetéshez fűzött leírás, amellyel a város tulajdonában lévő Szentpéteri kapui húszemeletes épületre keres vevőt a Miskolc Holding Zrt. immár csaknem két esztendeje. Információink szerint sikertelenül. Az 1968-ben épült, 117 lakást tartalmazó lakóház kikiáltási árát korábban bruttó 622 millió forintban határozták meg, majd - miután egyetlen jelentkező sem akadt - egy 2021. január 27-én keletkezett polgármesteri döntéssel bruttó 560 millió forintra csökkentették a minimális árat. Információink szerint azóta sem akadt olyan érdemi befektető, aki jelentkezett volna az épületre. Az idézett hirdetés jelenleg is megtalálható az ingatlanportálokon.

Ezek voltak a tervek  

Az előző, Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat tervet készített az épület hasznosítására. Az volt az elképzelés, hogy apartmanházzá alakítják át, amely – amolyan jobb minőségű, komfortosabb munkásszállásként – a városban letelepült cégek vezető beosztású dolgozóinak szolgált volna szálláshelyül.

Úgy gondolták, a tervezett fejlesztés több pozitív hatással is járhat, mert vonzóbbá teheti a várost a betelepülni kívánó munkaerő számára, a cégeknek segítséget nyújthat a dolgozói állományuk toborzásában és megtartásában. Ez összhangban állt a Miskolc vállalkozásfejlesztési és befektetésösztönzési programjáról szóló rendeletben vállalt bérlakás biztosítására vonatkozó rendelkezéssel. A város meghatározó épületének felújítása ráadásul Miskolc arculatának javítása szempontjából is különös jelentőséggel bír.

Kiürítették az épületet 

Az elképzelt projekt tervezett nettó összköltsége - akkori árakon - valamivel több volt 2 milliárd forintnál. Ebből az államtól igényelt támogatás összege mintegy 1,6 milliárd forint volt, amely tartalmazott egy 197 millió forintnyi, két év alatt visszatérítendő állami támogatást is. Összességében a miskolci önkormányzatnak 659 millió forintjába került volna a projekt. Az elnyert állami támogatás fényében kezdték el kiüríteni az épületet.

A 2019. őszi önkormányzati választás után az új miskolci városvezetés – forráshiányra hivatkozva – leállította a projektet, így az állami támogatásról is le kellett mondani.

Ezt követően kezdődtek meg az értékesítéssel kapcsolatos próbálkozások, egyelőre eredménytelenül. Az épület maga pedig azóta is ott áll üresen, a reményteleségre hagyatkozva. Sorsa ismeretlen...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában