Nem lesz apartmanház

2022.02.03. 20:00

Húszemeletnyi elhagyatottság, gazda nélkül van a toronyház

Apartmanház lett volna az ikonikus épületből Miskolcon dolgozóknak. Sorsa jelenleg ismeretlen.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

„Ha elmegyek mellette busszal, és meglátom, összeszorul a szívem” – mondta Ilonka néni, aki úgy három évvel ezelőttig lakott Miskolcon, a Szentpéteri kapui húszemeletes épületben, amely a város egyik ikonikus épülete. Mint mondta, fénykorában kedvelt lakóhely volt a magasház, jók voltak a lakások, összetartó volt a lakóközösség, és a magasabban élők számára a kilátás is pazar volt. Az egyedülálló panorámáért sok idegen is szívesen megmászta az emeleteket.

 

Régi szép emlékek 

 

Ilonka néni szerint a gondok akkor kezdődtek, amikor kezdett elhasználódni az épület, sokan igyekeztek korszerűbb helyre költözni, helyükre pedig „problémás családok” érkeztek. Később már arról lett híres az épület és környéke, hogy „itt mindig történik valami rendbontás”. Amikor egyre többen lettek, ezzel párhuzamosan egyre többen költöztek el. 

 

Az egyik közeli bérházban élő Feri bácsi is erről beszél, hogy az utóbbi években a közbiztonság már nem volt igazán jó a húszemeletes környékén, és akkor lélegeztek fel, amikor hallották a tervet, hogy az összes lakót kiköltöztetik, felújítják, és valami „munkásszállófélét” csinálnak belőle. Aztán jött a vezetésváltás az önkormányzatnál, és kiderült, hogy sutba dobják a terveket.

 

A tervek megvoltak 

 

Az előző, Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat tervet készített az épület hasznosítására. Az volt az elképzelés, hogy apartmanházzá alakítják át, amely – amolyan jobb minőségű munkásszállásként – a városban letelepült cégek vezető beosztású dolgozóinak szolgált volna szálláshelyül. 

 

Úgy gondolták, a tervezett fejlesztés több pozitív hatással is járhat, mert vonzóbbá teheti a várost a betelepülni kívánó munkaerő számára, a cégeknek segítséget nyújthat a dolgozói állományuk toborzásában és megtartásában. Ez összhangban állt a Miskolc vállalkozásfejlesztési és befektetésösztönzési programjáról szóló rendeletben vállalt bérlakás biztosítására vonatkozó rendelkezéssel. A város meghatározó épületének felújítása ráadásul Miskolc arculatának javítása szempontjából is különös jelentőséggel bír. 

 

A projekt tervezett nettó összköltsége valamivel több volt 2 milliárd forintnál. Ebből az államtól igényelt támogatás összege mintegy 1,6 milliárd forint volt, amely tartalmazott egy 197 millió forintnyi, két év alatt visszatérítendő állami támogatást is. Összességében a miskolci önkormányzatnak 659 millió forintjába került volna a projekt. Az elnyert állami támogatás fényében kezdték el kiüríteni az épületet. 

 

A 2019. őszi önkormányzati választás után az új miskolci városvezetés – forráshiányra hivatkozva – leállította a projektet, így az állami támogatásról is le kellett mondani. 

 

Aztán a városi vagyonkezelő társaság, a Miskolc Holding Zrt. eladásra hirdette meg a Szentpéteri kapu 70. szám alatt található húszemeletest: az 513 négyzetméteres telken található 6436 négyzetméteres, felújítandó állapotú ingatlant 622 millió 100 ezer forintért kínálták. Vevő nem akadt rá, bár voltak olyan hírek, hogy érdeklődő akadt, de a feltételek nem voltak megfelelőek számára.

 

Olcsóbban sem kellett 

 

Tavaly aztán jött a következő kör, de a korábbi 622 millió helyett immár 10 százalékkal olcsóbban, 560 millió forintért keresték a tulajdonost. Már az is lehetőség volt, hogy a befektető – igény esetén – parkolók kialakítása végett megkaphatja az épület melletti zöldterületet. 

 

Új tulajdonosról azóta sincs hír, az épület pedig az alsóbb emeleteken bedeszkázott ablakokkal egyfajta szellemházzá átalakulva várja jövőbeni jobb sorsát.

 

(A borítóképen: Lelakatolt ajtókkal, bedeszkázott ablakokkal védekeznek az illegális behatolás ellen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában