boon.hu video

2024.05.13. 13:31

„A segíteni akarás vezérli az igazi ápolókat" (fotók, videó)

A legendás ápolónő, Florence Nightingale születésnapján, május 12-én ünnepelték az Ápolók Nemzetközi Napját a Miskolci Városháza dísztermében.

Édes Richárd

Ünnepséget tartott a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Szervezete az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából. A csoportképen a kitüntettek láthatók.

Fotó: Vajda János

Ünnepi keretek között kamarai elismerő oklevelet, virágot és pénzjutalmat kaptak a vármegye legjobb ápolói. 

Florence Nightingale tette hivatássá az ápolást

„A területi szervezetünk több éve hagyományosan megünnepli ezt a jeles napot. Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa 1974-ben választotta május 12-ét az ápolók nemzetközi napjának. Ez a brit Florence Nightingale születésnapja, aki hivatássá tette, valósággal megreformálta a betegápolást. Munkásságának tiszteletére így az ő születésnapja lett az ápolók nemzetközi napja világszerte”- beszélt a rendezvény hátteréről Juhász Ildikó, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Szervezetének általános alelnöke. 

1984 óta ünneplik hazánkban május 12-én az ápolók nemzetközi napját.

Az ápolók számára sokszor nincs hétvége

Dulibán Lászlóné, a MESZK Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Szervezetének elnöke nyitó beszédében kiemelte: „Nagyon kevesen vagyunk, és ápolóként sokat dolgozunk”. 

Dulibán Lászlóné szerint az ünnepség lehetőséget teremt arra, hogy az egészségügyi szakemberek kiszakadjanak a mindennapokból, és együtt ünnepeljenek. Mert ápolóként elég kevés lehetőségük van erre. Sokszor szombaton és vasárnap is dolgoznak, általában a betegek ápolásával telnek a mindennapjaik. Az ápolók nemzetközi napja kiváló alkalom egy kis tanulásra és kikapcsolódásra, illetve a kapcsolatépítésre, hiszen az ápolók a rendezvényen megismerhették új kollégáikat.

Az ünnepségen kamarai elismerő oklevelet, virágot és pénzjutalmat kaptak azok az ápolókat, akik példamutatóan végzik munkájukat az egészségügy területén. 

A díjak átadása után egy akkreditált tudományos program várt az érdeklődőkre számos szakmai kérdéssel, amelyek segítséget nyújtanak az egészségügyi szakdolgozóknak. 

„A továbbképzés fő témája a stressz volt, mert a stresszhelyzetek kezelése kulcsfontosságú az egészségügyben. Az embert rengeteg stressz éri az élet valamennyi területén, ápolónőként pedig még több”-ismertette a továbbképzés központi kérdését Juhász Ildikó. A stresszről és annak kezeléséről kaptak ismeretanyagot az egészségügyi kollégák. Továbbá szó esett a lovas terápiáról és az egészségügy mentálhigiénés oldaláról is. 

A segíteni akarás miatt választják az ápolói hivatást

Juhász Ildikó, a MESZK Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Szervezet általános alelnöke kórházban dolgozik. Tapasztalatai szerint ehhez a szakmához igazi elhivatottság kell: „A kórházi gyakorlatra járó fiatalokat sokszor kérdezzük arról, miért választották ezt a szakmát. És mindig az a válasz, hogy 

munkájukkal segíteni szeretnének másoknak.

 Ez az elhivatottság vezérli az igazi, rátermett ápolókat. Persze rengeteg olyan ápoló van a pályán, akik nem tudják, miért választották ezt a területet. Csak kipróbálják, aztán benne maradnak a szakmában. Szerencsére az évek folyamán általában megkapják azt a pluszt, amiért hivatásként tekintenek az ápolásra, és szívvel-lélekkel folytatják”. 

Az ápoló számára nem könnyű az emberekkel foglalkozni, ám idővel megtanulhatóak a szakma szabályai. Juhász Ildikó szerint az ápoló mindig középen van a beteg a hozzátartozó és az orvosok között: „Nem könnyű szakma, a szaktudás is rendkívül fontos hozzá. Azonban rengeteg szépséget rejt, sok köszönetet és sikerélményt, ami tudatja velünk, hogy igen, ezért érdemes csinálni.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában