Remény?

2023.08.07. 20:00

Mutatjuk, mikor költözhet újra igazi élet a miskolci Tündérkertbe

A fák, a virágok és a bokrok miatt idén nyáron is kedvelt zarándokhely a Diósgyőri vár melletti park, de a korábbi attrakciók hiányoznak belőle.

Szaniszló Bálint

Jelenleg ilyen állapotban van a park

Fotó: Ádám János

A Diósgyőri vár szomszédságában lévő Tündérkert sorsa folyamatosan a közérdeklődés fókuszában van, hiszen 2021. őszéig valóban tündérkertként működött, a gondozott parkba, a szemgyönyörködtető fák, virágok, bokrok, cserjék közé ezrek jártak kikapcsolódni, feltöltődni. Turista vonzók voltak a rendezvények, a működő klasszikus körhinta és a kávézó, amely különleges étel- és italélményekkel várta az arra járókat.

Aztán jött a fordulat 

Mint a boon.hu több ízben foglalkozott vele, azon a bizonyos ősz végén beütött a krach. Bezárt a kávézó, a parkban elhelyezett kültéri szobrok eltűntek, a körhintát leállították és vászonnal borították be. Vaszil Gábor, a Tündérkert tulajdonosa akkor még azt mondta, csak rövid leállásról van szó. Nos, ez a „rövid leállás” a mai napig tart. A park maga ugyan megmaradt, az eredetileg gazdag növényvilág igencsak megsínylette az alapos gondoskodás hiányát, hiszen a szivattyúval működtetett vízfolyások is megszűntek működni.   

Tavaly az önkormányzat közleményt adott ki arról, hogy fontos, hogy a Tündérkert, „mint a város egyik legszebb és legszerethetőbb attrakciója” továbbra is Diósgyőr vára mellett működjön, ezzel kapcsolatban a városvezetés „szándékai töretlenek és komolyak”.

Megvenné a területet 

A gondok gyökere egyébként oda vezet vissza, hogy a park említett gazdája bérli az eredendően Miskolc birtokában lévő területet, de - természetszerűleg - szeretne tulajdonosává válni. Ettől maga az önkormányzat sem zárkózott el. A feloldandó ellentmondás, hogy a terület ivóvízbázis-védelem alatt áll, ezáltal nem eladható. A Tündérkert alatt ugyanis a város egyik ivóvízbázisa, a Tavi-forrás található. A park mellett van a Mivíz Miskolci Vízmű Kft. vízműve, ami a Tavi-forrást kezeli. 

Hatósági vizsgálatnak kell megállapítania, hogy mi a helyzet. Ezen (is) múlik tehát a terület további sorsa.  A környezetvédelmi, vízügyi hatóság által tavaly elrendelt vízügyi, talajtani vizsgálatok célja tehát, hogy minden kétséget kizáróan megállapítsa, hogy a jelenleg vízvédelmi területnek minősített részen a Tündérkerten folytatott tevékenység szennyezheti-e az ivóvízbázist. Ezeket a vizsgálatokat folytatták le idén eddig.       

Tavasszal újra kertészek, karbantartók jelentek meg a Tündérkertben. Vaszil Gábor erről akkor azt nyilatkozta a boon.hu-nak, hogy a tavasz beálltával természetes, hogy elvégezzék a legfontosabb növényápolási munkákat, hogy amikor lehetőség nyílik az újranyitásra, egy elfogadható állapot uralkodjon a területen. 

Egyébként más célja is volt a munkáknak. A területet kutató-fúró berendezések számára készítették elő az ominózus talajtani vizsgálatok számára.

Fúrtak, mértek  

Több hónap is eltelt a Tündérkert sorsával kapcsolatos előző híradásaink óta. Vaszil Gábor, a Tündérkert gazdája kérdésünkre most azt mondta, hogy az elvégzett geofizikai mérések szerint a a terület alatt a védő talajréteg elegendő vastagságú és minőségű. Ez alapján megalapozottnak tűnik, hogy a területnek ne kelljen védőterület részének lenni. Minderről a hivatalos vizsgálati eredmény és az azzal kapcsolatos jelentés október környékére válhat elérhetővé a miskolci önkormányzat számára.  

Amennyiben az önkormányzat a határozat birtokában gyorsan lép, akár az is lehetséges, hogy az év végi ünnepek környékére vendégcsalogató attrakciók költöznek a Tündérkertbe. Ha ez nem sikerülne, akkor jövő tavaszra mindenképpen egy megújult Tündérkertbe látogathatnak el a miskolciak és ide látogatók.  

Vaszil Gábor elmondta, hogy egyébként készen állnak a nyitásra és sok-sok terv is van még a tarsolyukban. Van egy előkészített terület, amely jégpálya, vagy kertmozi céljára szolgálhatna, de bővíteni szeretnék a kávéházat: a tetőtér nagyon népszerű volt a vendégek körébe, így azt bővítenék ki.

Fotó: Ádám János

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában