Enyészet

2023.01.10. 20:00

Mutatjuk, hogy min múlik a Tündérkert sorsa

Április végére lesz kész a vízügyi hatóság hiánypótló végzésében előírt hidrogeológiai modellezés.

Szaniszló Bálint

Hiába jött el a nyár, a Tündérkert többnyire kihalt maradt

Hiába közeleg a tavasz, a Diósgyőri vár szomszédságában lévő Tündérkert számára nem érkezik el a kikelet, hiszen a vízügyi hatóság által előírt vizsgálatok várhatóan április végére produkálnak olyan eredményt, amely - remények szerint - minden kétséget kizáróan megállapíthatja, hogy a területen nincs szükség olyan szigorú korlátozásokra, amely megakadályozza például azt, hogy a városban élők és az ide látogatók számára oly' népszerű park továbbra is „korábbi felszereltségében üzemelhessen” és arra is lehetőség nyílik, hogy a bérlő tulajdonjogot szerezzen.

Magára hagyott növényvilág 

Emlékezhetünk rá, hogy 2021. őszéig pihenni, felüdülni vágyók ezrei zarándokoltak el a nép által Tündérkertnek nevezett parkba. Az enyészet azon az ősz végén indult el. Vaszil Gábor, a terület bérlője, a Tündérkert kitalálója és megvalósítója akkor még azt mondta, csak rövid leállásról van szó. Nos, ez a „rövid leállás” máig mindig tart. A park maga megmaradt, az eredetileg gazdag növényvilág igencsak megsínylette az alapos gondoskodás hiányát, a látványosságokat leszerelték, a népszerűvé váló vendéglátóhelyet bezárták. Már a gaz is benőtte.

A park említett gazdája tehát bérli az eredendően Miskolc birtokában lévő területet, de szeretne tulajdonosává válni. Ettől maga az önkormányzat sem zárkózott el. A terület azonban ivóvízbázis-védelem alatt áll, ezáltal nem eladható.

Szándékok itt és ott 

Tavaly az önkormányzat közleményt adott ki arról, hogy a Tündérkert, „mint a város egyik legszebb és legszerethetőbb attrakciója” továbbra is Diósgyőr vára mellett működjön, ezzel kapcsolatban a városvezetés „szándékai töretlenek és komolyak”.

Az ivóvízbázis-védelem kérdése azonban folyamatosan napirenden van és geofizikai mérések szerint a a terület alatt a védő talajréteg elegendő vastagságú és minőségű. Ez alapján megalapozottnak tűnt, hogy a területnek ne kelljen védőterület részének lenni.

Minderről azonban a vízügyi hatóságnak kell kimondania a végső szót.

Dolgozik a szakértőgárda 

Ennek nyomán kezdődött el a modellezés, amelynek birtokában felelős döntést hozhat a vízügyi hatóság. A város A GeoGold Kárpátia Kft.-t bízta meg a szükséges vizsgálatok, modellezés elkészítésével. A társaság jól képzett geológusokkal és geofizikusokkal dolgozik. Kiváló kapcsolatot ápolnak az egyetemek geológiai és geofizikai karainak tanáraival, szakértőként gyakran dolgoznak együtt.  

A Tündérkerttel kapcsolatos vizsgálat tehát folyamatban van és április végére várható értékelhető eredménye.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában