Beruházás

2023.08.02. 16:05

Saját piacot kaptak a bőcsi termelők

Termelői piacot alakítottak ki Bőcs központjában, 118 millió forintos kormányzati támogatásból.

Dr. Koncz Zsófia és Gulyás Gergely a termelői piacon

Fotó: Vajda János

Új termelői piacot és a Magyar Falu Program keretében egy hulladék elszállítására alkalmas gépjárművet adtak át Bőcsön augusztus 2-án, szerdán. A piac 186 négyzetméteren valósult meg a település központjában. A támogatási összegből 262 négyzetméter térburkolatot és 11 parkolót építettek. Az új létesítményt Szőnyi Tamásné, református lelkipásztor áldotta meg, Tóth György tárogatón játszott. A szalagátvágást a bőcsi Rózsafa Hagyományőrző Egyesület színesítette énekével. Jelen volt Héjj Dávid kormánybiztos is. Az átadó ünnepség után azonnal elindult az árusítás a helyi és környékbeli termelők portékáival.
„2019 tavaszán indult el a piac projekt, még néhai Koncz Ferenc, térségünk volt országgyűlési képviselője segítségével” – emlékezett vissza Nagy László, Bőcs polgármestere. „Egyszer az utunk idevezetett a Bőcsi kapun át, amely a régi malmunk köveiből épült. Éppen, amikor erre jöttünk, két eladó vitatkozott, hogy kié legyen a hely. Innen eredt képviselő úr ötlete, hogy építsünk itt piacot. A száz százalékos támogatási szerződést 2020. végén kaptuk meg 4 évre 75 millió forintra. Ehhez plusz 43 millió kiegészítő támogatást igényeltünk. Koncz Ferenc halála után leánya dr. Koncz Zsófia jelenlegi országgyűlési képviselőnk, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese segítségével kaptuk meg a kiegészítő támogatást a magyar kormánytól, amiből sikerült ezt a szép piacot megvalósítani.”

Minőségi termékek helyben

Dr. Koncz Zsófia felidézte, hogy a vásárok hagyománya Szent Istvánhoz kötődik, és hogy Bőcsön a déli harangszóval indul majd az augusztus 20-ai ünnepség.
„Nem olyan régen találkoztunk itt egy másik jeles évforduló alkalmából, hiszen a Borsodi Sörgyár 50. születésnapjáról emlékeztünk meg” – idézte fel a miniszterhelyettes. „A bőcsiek olyan terméket készítenek el, ami a térség identitásához hozzátartozik. Édesapám halála után polgármester úr elmondta, hogy ők ketten megbeszélték, hogy mivel Bőcs egy komoly település, szüksége van saját termelői piacra. Ezzel a helyi árusoknak is tudunk segíteni, mert gyorsabban és helyben tudnak értékesíteni egészséges, jó minőségű, magyar élelmiszert. Szintén fontos, hogy egy közösségi teret is sikerült kialakítani ezzel. A Magyar Falu Program keretében pedig, amely pedig az ötezer fő alatti településeket célozza meg, egy haszongépjárművet kapott Bőcs.”

„Ha a magyar mezőgazdaság értékeit kézzelfoghatóvá szeretnénk tenni, akkor a termelői piacoknak nagy értéke van” – mondta beszédében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki először járt Bőcsön miniszteri idejében. „A kormánynak mindig az volt a célja, hogy a vidéki élet lehetőségeit szélesítse. Ha azokat a közszolgáltatásokat el lehet érni vidéken, amelyek a városokban jellemzőek és hogyha széles választék áll rendelkezésre a jó minőségű termékekből, akkor a vidéki élet még sokkal jobb, sokkal magasabb színvonalú mint a városi.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában