Digitália

2024.05.21. 09:50

90 éves férfi volt a vasárnapi űrturista a Blue Origin űrhajóján

1961-ben választották ki és most végre tényleg elérte az űrt – és más rekordot is megdöntött.

MW

Ed Dwight a National Geographic fotóján 2024. februárban

Forrás: Getty Images

Fotó: Robby Klein

Jeff Bezos milliárdos üzletember űrhajózási vállalkozásának járműve 10 percen át tartó űrélményt és a súlytalanság átélését kínálja ügyfeleinek. Ez a most vasárnapi volt a hetedik út, amely fizető turistákat juttatott el a világűrbe.

Vasárnap délelőtt 10.37-kor indították el az NS-25 küldetést Nyugat-Texasból: ez volt a Blue Origin első legénységi űrrepülése 2022 óta, amikor rakétája repülés közbeni hiba miatt leállt.

A fedélzeten a legénység hat tagja tartózkodott, köztük Ed Dwight, az amerikai légierő nyugalmazott kapitánya: 90 évesen a legidősebb ember lett, aki elérte az űr peremét.

1961-ben Dwightot még John F. Kennedy elnök választotta ki az Aerospace Research Pilot School űrhajós képzésére, de végül nem került be a NASA űrhajós hadtestébe.

Dwight egy évtizedet töltött vállalkozóként, majd a szobrászat felé fordult. Grandiózus műveket hozott létre feketék nagy alakjairól: 130 köztéri műve között Martin Luther King Jr., Frederick Douglass és Harriet Tubman szobrát alkotta meg.

Nem állt szándékomban űrhajósnak lenni. Ez volt az utolsó dolog a bakancslistámon

– mondta Dwight a National Geographic 2023-as dokumentumfilmjében, a The Space Race-ben. „De ha egyszer megkapom a hívást, minden megváltozik.”

Repülését a Space for Humanity non-profit szervezet szponzorálta.

Ő lett a legidősebb ember, aki az űr peremére repült, túlszárnyalva William Shatner színész rekordját, aki 2021 októberében egy másik Blue Origin-járattal repült fel.

A Blue Origin-járatok áthaladnak a 62 mérföldes Kármán-vonalon, a nemzetközileg elfogadott űrhatáron.

Földet érés után Dwight kilépett a kapszulából, a levegőbe emelte az ökleit, és így szólt: „Azt hittem, tényleg nincs szükségem erre az életemben, de mégis… Életet megváltoztató élmény volt. Mindenkinek ezt kell tennie.”

Forrás: Blue Origin

Az elmúlt években gyorsan terjeszkedett az űrturizmus, amelynek élén nagyrészt olyan milliárdosok álltak, mint Bezos, Elon Musk és Richard Branson.

Tavaly augusztusban a Branson által alapított Virgin Galactic űrrepülő társaság hat turistát vitt fel, köztük az első anya-lánya párost.

2021-ben Elon Musk SpaceX-e a világ első „amatőr űrhajós” legénységét indította el, hogy három napra Föld körüli pályára álljon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!