Figyelem!

2023.07.01. 20:00

Ezt tehetjük, ha elgazosodott portákat találunk

Azt mondják, a Miskolci Önkormányzati Rendészet naponta ellenőrzi az elhanyagolt telkeket. Hozzájuk, vagy a jegyzőhöz fordulhat a lakosság.

Detzky Anna

Ha ilyesmit lát, jelezze!

Miskolci olvasóink kerestek meg bennünket a városban található elhanyagolt telkekkel kapcsolatban, ahol senki nem nyírja a füvet és nem takarítja el a gazt. Megtudtuk, hogy a gondozatlan telkeket ellenőrzi a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az eljárásrendről részletesen beszámoltunk a Boon.hu-n. A problémával megkerestük a miskolci városháza sajtóosztályát is: előző cikkünk megjelenése után több mint egy hét elteltével válaszoltak kérdéseinkre.

„A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai rendszeresen – napi szinten - végeznek Miskolcon ellenőrzéseket Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 35/2013. (X.1.) önkormányzati rendeletében foglaltak alapján” – írta a miskolci városháza sajtó osztálya. „Amennyiben az ellenőrzések során jogsértést tapasztalnak, a jogsértésről az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező hatóságot, a jegyzőt értesítik. A szóban forgó rendelet alapján, a közigazgatási szabályszegés elkövetése miatt, az elkövetővel szemben figyelmeztetés alkalmazására van lehetőségünk. Majd amennyiben a figyelmeztetésben előírt, a rendezetlen állapot megszüntetésére vonatkozó kötelezettség teljesítése elmarad, közigazgatási bírságot szabhatunk ki. A meg nem fizetett közigazgatási bírságokat az állami adóhatóság útján hajtatjuk be.” 

Telefonon bejelenthető  

A figyelmeztetést követően általában két hét türelmi időt szab meg a rendészet. 

Balesetveszélyes is lehet

„Abban az esetben, ha az állampolgár jogsértést tapasztal, bejelentéssel fordulhat a Miskolci Önkormányzati Rendészethez. A bejelentéseket a 06 80 460 046-os telefonszámon fogadják. Továbbá bejelentésüket megtehetik közvetlenül Miskolc jegyzője felé is. Célszerű a bejelentést a Miskolci Önkormányzati Rendészet felé megtenni. Ezt követően a rendészet munkatársai beazonosítják a panaszolt ingatlan pontos helyrajzi számát, és a jogsértő magatartás leírásával, fényképfelvételekkel ellátva jelzés formájában megküldik azt a hatáskörrel rendelkező hatóság részére a szükséges intézkedések megtétele céljából. Amennyiben a hatósági eljárás során figyelmeztetés történik, a hatóság minden esetben kötelezi az ingatlan tulajdonosát, használóját a jogsértés megszüntetésére határidő megállapításával. Az előírt határidő általában 15 nap, de ettől a hatóság – különösen a kötelezett nyilatkozatát figyelembe véve - eltérhet. A gazos, rendezetlen állapot megszüntetése érdekében a rendészeti jelzést követően a hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket, függetlenül attól, hogy az adott ingatlan magán vagy jogi személy tulajdonában van-e” – fejtette ki a miskolci Városháza sajtóosztálya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában