Hogy ne legyen gond

2023.07.28. 17:30

Erre érdemes figyelni, ha lakást adna ki, vagy bérelne

A bérlő és a bérbeadó dönthetnek úgy is, hogy a teljes bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglalják.

Ujlaki Attila

Fotó: MW

A felvételi ponthatárok kihirdetésével a lakáskeresési roham is kezdetét veszi az egyetemi városokban, a nyár elején csaknem 15-20 százalékkal több lakás volt kiadó, mint tavaly ilyenkor. A bérbeadók gyakran nagy összegű kaucióval próbálják bebiztosítani magukat arra az esetre, ha a bérlő kárt okozna, nem fizetné a lakbért vagy a rezsit.

Nem a kaució a megmentő

Probléma esetén elsősorban az számít, hogy milyen szerződést kötöttek a felek. Megfelelő dokumentum nélkül ugyanis sokszor csak hosszas és költséges pereskedéssel lehet pontot tenni az ügy végére. (Ezek leggyakrabban polgáriperes ügyek – a szerk.) Ezért egyre több bérbeadó kér közjegyző által készített egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérlőjétől, amellyel a bérleti jogviszony megszűnése után a kiköltözést, az elmaradt bérleti díjak és rezsiköltségek, közüzemi díjak megfizetését is biztosítani lehet. Fontos azonban leszögezni, hogy a közjegyző által hitelesített dokumentumnak kezelési költsége van, amelyet a leggyakrabban a bérbeadónak kell fizetnie.

Bőven van kiadó ingatlan Miskolcon

A bérleti díjak mellett az ingatlankínálat is nőtt a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com júliusi adatai szerint, ami hosszabb távon csökkentheti a lakbérek emelkedésének ütemét. A felvételi ponthatárok kihirdetését követően ugyanakkor a kereslet is minden évben megugrik az egyetemi városokban. A képzésre felvettek jelentős része ilyenkor keres magának lakást a következő évekre. Major Melinda, az Express Ingatlaniroda szakértője azt mondta a boon.hu-nak, hogy Miskolcon nem emelkednek jelentően az albérlet árak a ponthúzások után sem és bőven van kiadó lakás a városban.

„Idén nyáron az eladó ingatlanok piacán jelentős változásra nem számítunk, viszont az albérleti piac kissé megélénkülhet, hiszen kihirdették a felvételi ponthatárokat, és ezzel együtt megjelennek az egyetemisták is a piacon, ez ilyenkor hozhat egy-két hónapig kicsit nagyobb nyüzsgést” – mondta. Azt is megosztotta, hogy szerencsére van bőven kiadó ingatlan, lesz miből válogatniuk a fiataloknak. Az ingatlanszakértő szerint a nemrég bejelentett otthonteremtési támogatások módosításai egyelőre nem éreztetik hatásukat az ingatlanpiacon. „Az átlagosnál alacsonyabb bérleti díjak jellemzik a város ingatlanjait” – hangsúlyozta.

Mindenképp készüljön okirat

Mindkét felet védi a közjegyző által készített bérleti szerződés. A bérlő és a bérbeadó dönthetnek úgy is, hogy a teljes bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglalják. A közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés már nemcsak a bérbeadót védi, hanem a bérlőnek is garanciát jelent például arra, hogy nem emelhetik meg váratlanul a lakbért, nem követelhetik tőle idő előtt a bérleti díjat, és nem tehetik ki jogtalanul az ingatlanból. Ezek az aprónak tűnő, de jelentős súllyal bíró lépések könnyen hozzásegíthetik a feleket a zökkenőmentes bérbeadásra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában