Figyelem!

2023.07.02. 20:00

Így óvhatjuk meg házunkat a viharban

Amikor nyáron elutazunk, érdemes arra is ügyelni, hogy mit hagyunk magunk után.

Detzky Anna

Ettől menthetjük meg a házunkat

Fotó: Pesti József

A néhány nappal ezelőtti heves zivatarok alatt jelentős viharkárok érhették a lakóingatlanokat is. A klímaváltozás következtében napjainkban már számíthatunk rá, hogy nyáron gyakrabban találkozunk hasonló szélsőséges időjárással. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársát kérdeztük, hogy hogyan vértezhetjük fel magunkat, lakásunkat és házunkat a károk ellen. Javaslatait a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által összeállított kisokos tanácsaival is kiegészítettük, amelyeket egy héttel ezelőtt osztottak meg közösségi oldalukon.

A tető, pince károsodhat 

„Az időjárással összefüggő, ingatlanokat érintő káresetek bekövetkezése jellemzően független attól, hogy otthon tartózkodunk-e, vagy sem. Ebből a szempontból fontosabb kérdés, hogy milyen az ingatlan állapota, a kivitelezés szakszerűsége, illetve a vihar ereje, jellege” – hangsúlyozta Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

„Az épület közelében álló nagyméretű fák, amelyek kidőlhetnek, vagy a lehasadó ágak megrongálhatják a tetőt, a viharos szél megbonthatja a tetőborítást, kéményt dönthet le, amely további károkat okoz. A hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék elöntheti a pincét, beázást okozhat, villámcsapás miatt károsodhat a tetőszerkezet, vagy akár tűz is keletkezhet.” 

Fontos a karbantartás 

Az utazás előtti néhány perc odafigyeléssel, nagy károktól óvhatjuk meg ingatlanunkat. 

„Amennyiben nyári szabadság miatt elutazunk, ellenőrizzük, hogy rendesen becsuktuk-e az ajtókat, ablakokat és húzzuk ki a gépek hálózati csatlakozóját! Vegyük le az ablakpárkányról a mozgatható virágokat! Továbbá helyezzük biztonságba négylábú kedvenceinket, azaz vigyük őket eső- és szélvédett helyre, ahol elrejtőzhetnek a vihar elől” - fogalmaz a kisokos. 

„Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt ajánlott az épületek közeléből eltávolítani azokat a nagy méretű fákat, amelyek ha kidőlnek, kárt tennének a tetőszerkezetben. Hogy a károkat elkerüljük, vagy legalább valamelyest csökkentsük azok mértékét, érdemes rendszeresen, főleg egy-egy vihar után felmérni az otthonunk műszaki állapotát, és elvégezni a szükséges javításokat” – javasolta Dojcsák Dávid. 

Hasznos az autótakaró 

Ha nincs garázsunk és nem kocsival megyünk, autónk védelme szintén fontos lehet. 

„Legfontosabb, hogy mielőtt útnak indulunk, tájékozódjunk a várható időjárásról. Ha vihar közeleg, kerékpározni inkább ne induljunk el! Ha pedig út közben ér minket a zivatar, lehetőség szerint keressünk egy stabil, fedett helyet és várjuk meg amíg elcsendesedik. Lehetőleg ne tartózkodjunk fák alatt és magasfeszültségű vezetékek közelében, az épületek között pedig körültekintően közlekedjünk. Ha vízzel elborított úton kell haladnunk járművünkkel, akkor ezt mérsékelt sebességgel és fokozott körültekintéssel tegyük, figyeljük az előttünk haladókat és ne hajtsunk bele feneketlen pocsolyákba! A kerékpárról inkább szálljunk le, nehogy elessünk a vízben és emiatt még nagyobb bajba kerüljünk! Lakott területen, ha van rá lehetőség, gyalog a járdán, a kerítések mellett, szükség esetén azokba kapaszkodva haladjunk! A parkoló járművekben jellemzően a kidőlt fák, lehasadt ágak, vagy a tetőről elszabaduló cserepek, esetleg a jégeső okozhatnak kárt a szabadban. Ezeknek a mértéke változó lehet, egy fa miatt akár totálkárosra is törhet egy autó. Ha tehetjük, kerüljük a fák alatti és az épületek közelében történő parkolást! Jégeső ellen pokrócokkal, rongyokkal, vagy erre a célra készült autótakaró ponyvával védhetjük a gépjárműveket. Ha bajba kerülünk a 112-es központi segélyhívó telefonszámon kérhetünk segítséget” – ajánlotta a tűzoltó százados.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában