Történelmi Avas

2023.06.26. 07:00

Beleszerettek az avasi pincesorokba: így vettek egy présházat

Présházuk hordóinak már nevei vannak, melyeket az előző tulajdonos után kapták, így van I. György, IV. András, II. Mihály és IV. József nevű hordójuk is.

Hajdu Mariann

dr. Nagy Gabriella szülei az első alkalommal, amikor a pincében jártak. Édesapja volt, aki az első pincébe elvitte gyermekkorában

Forrás: Dr. Nagy Gabriella

"Akkor egy szép napos délután elindultunk pincét keresni..." – így kezdi írását dr. Nagy Gabriella, a történelmi Avas egyik pincéjének tulajdonosa, története megjelent a Fények, színek az Ó-Avasról című kötetben, amelyet pénteken este mutattak be az Avasi Értéktár sorozat 19. kiadványaként a Gonda Borászatban. A szövegben az is olvasható, hogy gyermekkorában járt egy pincében, innen eredt a vágy, hogy legyen egy sajátja. Kértük, meséljen róla. 

Szent Vince, a borászok védőszentje is ott a pincéjükben

– Édesapám mutatta meg a pincét, a Szent Anna templom mögött lévő borház romos épülete még mindig látható. A hegyoldalban több szinten elhelyezkedő, méltóságteljes, óriási, templomszerű termei, meghitt kis kápolnái teljesen elvarázsoltak. Sajnos nem tudom, mi lett a pince sorsa. Akkoriban nem volt lehetőségünk megvenni, de az élmény évtizedekig megmaradt bennem.

Tanulják a pince életét

Meséli, tősgyökeres miskolci családból származik, jelenleg szülei és gyermekei is itt élnek. A COVID pandémia során családjuk négy egészségügyi dolgozó tagja vett részt a betegség elleni küzdelemben. A szakmai elkötelezettség mellett próbáltak erőt meríteni a régió természeti adottságaiból, és ekkor szerettek bele a történelmi Avas pincesoraiba.

– A szőlészet-borászat korábban is közel állt hozzám, nagyszüleim szőlőjében töltöttem gyermekkorom legszebb nyarait. A városunk iránti szeretet, pincék és a borászok közelebbi megismerése motivált abban, hogy az elmúlt évben pincét vásároltunk.

A pince belső része

A rendezett környék, a csodás panoráma, a pince miliője, az előző tulajdonosok kedvessége miatt döntöttek végül a megvásárolt pince mellett.

– "Meséltek" a falak azóta? Kiderült valami érdekes a történetéről? – faggattuk. Még nem, válaszolta, de folyamatosan fedezik fel és tanulják a pince életét. – A pince nem egy ingatlan, mondhatnánk élőlény, ha nem érzi a rendszeres törődést és gondoskodást, önálló életre kel... A föld belsejében más a klíma, az élővilág, a pincefalakon benyúló apró gyökerek, a rajtuk lévő vízcseppek, a nemes penész csodás természeti jelenségek, eddig csak a növények föld feletti részeit ismertük. Azt már látjuk, hogy jó gazdákká csak akkor válunk, ha figyeljük, tanuljuk és alkalmazkodunk a pince méltóságteljes életéhez.

Minden bútornak lelke van

– Mi volt a fontos a felújításkor? Ragaszkodtak a hagyományokhoz? – kérdeztük. A pincét csaknem üresen vették meg, egy régi szekrényt tartottak meg, melynek felújítását erre a nyárra tervezik. A berendezés nem modern, inkább az avasi borházak korabeli ízlésvilágához alkalmazkodik. – Minden bútornak lelke van. Egy kedves barátunk régi szekrénye költözés miatt került hozzánk, és a présházunkban folytatja életét. A hordóinknak is nevei vannak, melyeket az előző tulajdonosának nevei után kapták, így van I. György, IV. András, II. Mihály és IV. József nevű hordónk is.

Dr. Nagy Gabriella elárulta, munkájuk sok időt követel tőlük, de ha tehetik, akár csak egy fél órára is felmennek, szellőztetnek, takarítanak, közben észrevétlenül mindenki elmeséli a napi örömeit, gondjait.

a Fények, színek az Ó-Avasról című kötetet pénteken mutatták be a Gonda Borászatban
Forrás: Avasi Borút Egyesület

– Az Avas külön városka Miskolc szívében. A vendégszerető pincegazdák nemcsak a kapuikat, hanem szívüket is kinyitották előttünk. A közöttük tapasztalt összetartás, és az avasi pincesorok megőrzéséért folytatott küzdelem példaértékű. Mértéktartó dalos jó kedélyük, Miskolc város iránt érzett határtalan szeretetük korunk divatos „kiégési betegségére” kitűnő gyógyszer – mondta.

Európai szinten egyedülálló

– Milyennek látja a történelmi Avast? Bevonható ön szerint a város vérkeringésébe? – firtattuk még. Úgy látja, az Avasi pincesor európai szinten is egyedülálló, ő maga nagy reményekkel tekint a jövőbe. – Elkötelezett küldetésemnek érzem, hogy az Avas életébe bekapcsolódjak, aktívan képviseljem a pincesorok megmentésének, a turizmus fejlődésének az érdekeit. Aktívan részt veszek az Avasi Borút Egyesület munkájában, ebben az évben megtiszteltetés és újabb kihívás volt számomra, hogy vezetőségi tagnak választottak.

Úgy látja, a fiatalok között is egyre népszerűbb szórakozó és pihenő központ lett az Avas.

A Borangolás és a Fröccsfesztivál kiemelkedő sikere mellett egyre népszerűbbek egyéb civil kezdeményezések is. De a Móra Ferenc pihenőhelyen hétköznap is rendszeresen találkoznak fiatalokkal, a pincesorok között kutyasétáltatókkal, futókkal.

– Van-e finom bora a "hegynek": honnan választanak, ha barátokat látnak vendégül?

– Ez évben lehetőségem nyílt a régió borászai által szervezett tanfolyamon való részvételre is, ahol nagy lelkesedéssel igyekszem tudásomat felfejleszteni, megismerni a bükki borászok munkáját. Természetesen barátainkat, vendégeinket is elsődlegesen az észak-magyarországi régió kiváló minőségű boraival kínáljuk –  válaszolta dr. Nagy Gabriella.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában