Közeledik az idő

2023.05.03. 07:00

Már csak néhány nap, és kezdődik az érettségi

Május 5-én pénteken írnak először érettségi dolgozatot a diákok, nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgával kezdődik a megmérettetés.

Jövő hétfőn, május 8-án kezdi a diákok többsége a magyar írásbeli vizsgával az érettségit.

Fotó: MW

A tervek szerint a tavaszi érettségi írásbeli vizsgái május 5-én, a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal kezdődnek el, és május 26-ig tartanak majd. A magyar nyelv és irodalom írásbeli - azaz az első kötelező tárgy - május 8-án (jövő hétfőn) 9 órakor kezdődik a középiskolákban. Az emelt szintű szóbeliket június 7–14. között, az középszintű szóbeli vizsgákat pedig június 19–30. tartják majd az idén. Azt tehát már most tudjuk, hogy a 2020-ban elkezdett hagyományt tovább viszi az idei tanév is: az első héten nem 8-kor, hanem 9-kor kezdődnek a vizsgák. Az Oktatási Hivatal a 2023-as érettségivel kapcsolatos szabályokat és anyagokat egyébként folyamatosan tölti fel honlapjára.

Nem mindenhová kötelező az emeltszínű érettségi

Köztudott, hogy az érettségi vizsgán szerzett jegyek befolyásolják a szerzett pontszámot, azaz sikerétől függ, hogy bekerül-e a diák az áhított felsőoktatási intézménybe.  A tavaly megjelent új felvételi rendszert részletező rendelet szerint új pontszámítási szabályok vonatkoznak majd a felsőoktatásba való belépésre, de ezek a képzésüket 2024 szeptemberében kezdőkre vonatkoznak majd. A rendelet alkotói azonban úgy fogalmaztak: a "jelentkezőknek előnyösebb változásoknál nincs szükség a két év felkészülési időre". Ez annyit jelent, hogy már a 2023-as általános felvételin is lehetőség volt arra, hogy a felsőoktatási intézmények úgy döntsenek: egyes szakoknál például csak középszintű érettségit kérnek a bejutáshoz, vagy csökkentik az eddigi, központilag meghatározott minimumponthatárokat. Így lehetséges, hogy lesznek olyan intézmények, ahol felvételi követelményként már idén sem lesznek minimumponthatárok vagy nem kell emelt szintű érettségi.

Többen előrehozottan is tesznek vizsgákat

A Fráter György Katolikus Gimnázium és kollégiumban a tavaszi érettségi időszakában 82 végzős diákjuk kezdi el az érettségit májusban – tudtuk meg Molnár Tünde igazgatótól. Hozzátette: az előrehozott érettségi nagy népszerűségnek örvend a 11. évfolyamos tanulóik között. Előző tanévben a jelenlegi végzőseik is éltek ezzel a lehetőséggel, ahogy az idei tanévben 56 diák vállalja a megmérettetést. A legnépszerűbb tantárgyak ezen érettségi formán az idegen nyelv és az informatika – mutatott rá.

Emelt érettségivel alapoznak

A végzős diákjaik részéről 59 emelt tantárgyi vizsga lesz, legtöbben történelem, angol nyelv és matematika tantárgyakból jelentkeztek februárban, ezek a vizsgák az egyetemi továbbtanulásukhoz elengedhetetlenek – tudta meg portálunk. 

– Az idei tanévben az egyetemek felvételi követelményrendszerének átalakulása miatt visszaesést tapasztalunk az emelt szintű érettségi vizsgára jelentkezések számában. A 11. évfolyamosaink közül viszont többen jelentkeztek emelt szintű érettségire – húzta alá Molnár Tünde. Azt is megosztotta portálunkkal, hogy a végzős diákok több, mint 90 százaléka a felsőoktatásban folytatja tanulmányait, legfőképpen a gazdálkodás és menedzsment szak, különböző mérnöki karok, a jogászképzés területéről választottak, de népszerű körükben az orvosi- és a pedagógusképzés is.

Év elejétől készülnek

A Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban a tavaszi vizsgaidőszak érettségi vizsgáira 105 tanuló jelentkezett, ebből középszinten 69 fő, míg emelt szinten 36 fő kíván számot adni tudásáról – erről már Sántáné Furik Orsolya, az intézmény igazgatója számolt be portálunknak. – Felkészülésüket minden évben, a tanév elejétől megszervezett érettségi felkészítő foglalkozások megtartásával segítjük – húzta alá.

Sokan az iskolájukban maradnak

A technikum diákjai közül a sikeres érettségi vizsgát tevők több mint fele az iskolában marad valamilyen képzésen – mutatott rá az intézmény vezetője. Hozzátette: harminc százalékuk a szakirányuknak megfelelően tovább tanulna, ezért felsőoktatási intézménybe jelentkezik, tíz százalékuk pedig a munkaerőpiacon helyezkedik el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában