Jól szerepeltek

2023.04.05. 11:00

Az ország legjobbjai között a Szentpálisok

Főztek, sütöttek és felszolgáltak, a versenyben ezüstérmet szereztek.

Hegyi Erika

A napokban röviden már hírt adtunk arról, hogy ezüstérmes lett a Miskolci SzC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola csapata a VI. Országos Schnitta Sámuel Emlékversenyen.

A második helyezés mellett a csapat elhozta a legjobb élőmunkáért járó pincér különdíjat és a legjobb szakácspáros különdíját is. A miskolci diákok csapatvezetője és felkészítő tanára Cserei Lászlóné volt, aki felidézve a verseny izgalmait elmondta, két pincér-, két szakács- és egy cukrásztanuló vett részt az országos döntőben. De igazából pincérverseny volt, hiszen az ő munkájukat 70 százalékban, a többiekét 30 százalékban számították be a végeredménybe. Schnitta Sámuel ugyanis híres felszolgáló volt.

Munkában a szakácsok

– Szekszárdon kétnapos versenyen kellett bizonyítaniuk a diákoknak. Az első nap délutánján a pincérekre eszközfelismerés és pezsgőtöltés várt. A pezsgőt hét pohárba kellett kitölteniük úgy, hogy az üvegben ne maradjon semmi, és csak egyszer lehetett rátölteni. A szakácsokra is feladat várt. Egy általuk ismeretlen nyersanyagkosárból salátát kellett keverniük. Itt a zsűri arra volt kíváncsi, hogy a szakácsok mennyire találják fel magukat, és mennyire kreatívak. Mindössze 20 percük volt erre a feladatra. A cukrásztanuló eközben tortát vont dekorációs masszával, marcipánból pedig figurákat kellett készítenie. Másnap is komoly munka várt a versenyzőkre. A felszolgálóknak díszterítést kellett készíteniük a Országos Schnitta Sámuel Emlékverseny 130. évfordulójára. Az alkalomhoz illő bort kellett választaniuk, és elmondaniuk, hogy milyen koncepció alapján készítették el a terítéket – sorolta Cserei Lászlóné.

Ötfogásos menüsor

Azzal folytatta, hogy délután élőmunka következett. Ide meghívást kaptak a versenyen résztvevő iskolák vezetői, a szerszárdi kereskedelmi és iparkamara képviselői, valamint a város vezetői. A szakácsoknak ötfogásos menüsort kellett készíteniük a vendégek számára. Egy vendégvárót, egy meleg előételt fogasból, majd levest, főételt és desszertet. A főétel alapanyag a szarvasgerinc volt. A versenyzők mindent helyben készítettek el, a menüsorukat előre megadták, a szervezők pedig minden nyersanyagot biztosítottak hozzá.

A díjazott csapat

A Szentpáli csapatában a pincérek és szakácsok végzős diákok, a cukrásztanuló pedig érettségi után jelenleg szakácsnak tanul.

– Óriási öröm volt számunkra az ezüstérem. Nagy szükség volt a csapattagok kreativitására és szakmai ismeretére. Sok versenyre járunk egyébként, és a diákjaink mindenütt kiválóan szerepelnek – tette hozzá Cserei Lászlóné.

A Szentpáli csapatának tagjai: Heinisch Gabriella (szakács), Kosztra Maja (szakács), Császári Beáta (cukrász), Jámbor Balázs (pincér), Radványi Szilárd (pincér), felkészítő tanáruk Cserei Lászlóné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában