Üléseznek

2023.05.25. 07:00

A Mancs térről is dönteni fog ma a miskolci közgyűlés

Maratoni ülés ígérkezik: huszonegy napirendi pont szerepel a miskolci önkormányzat mai ülésének napirendjén.

Szaniszló Bálint

A Mamcs szobor kürülötti területet neveznék el a hős kutyáról

Mókusliget, Béka tér, Mancs tér. Amennyiben a miskolci közgyűlés tagjainak többsége igennel szavaz csütörtökön, akkor ilyen közterületi elnevezésekkel kell megbarátkoznia a miskolciaknak.

Tér a hőds kutyának 

Veres Pál, Miskolc polgármestere közösségi oldalán osztotta meg pár hónapja: kezdeményezi, hogy azt belvárosi teret, ahol a legendás mentőkutya, Mancs szobra található, Mancs térnek nevezzék a jövőben. Erről hivatalosan a miskolci közgyűlésnek kell döntenie, történetesen a mai ülésén, hiszen sürgősséggel terjesztették be a javaslatot. A polgármester részt vett a Miskolci Állatsegítő Alapítvány jótékonysági bálján. Mint írta: „A bálon újra találkozhattam Lehoczki Lászlóval és életmentő kutyájával, Hope-pal. Külön öröm volt, hogy meglephettem Lacit a kezdeményezésemmel: Mancsnak tere lesz Miskolcon. Ezzel is szeretnék tisztelegni az emléke előtt.” 

Mint a Boon.hu is foglalkozott már vele, Mancs Miskolc leghíresebb kutyája. Ő egy németjuhász kutya volt, a miskolci Spider mentőcsapat tagja. Hősi tetteiért, mentőakciókban való sikeres részvételéért emeltek neki szobrot 2004-ben a Szinva terasz mellett. Teljesítményei és sok-sok bevetése minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyájává tette. 2006-ban tüdőgyulladásban pusztult el. Azóta gyakran helyeznek el gyertyákat és virágokat szobránál, mely Szanyi Borbála alkotása. A körülötte lévő eddig névtelen közterület lesz a Mancs tér, miután a közgyűlés meghozza a kedvező döntést.

Béka és Mókus 

Lehet Mókusligetje és Béka tere is Miskolcnak. Előbbi nevet az a Dél-Kiliánban lévő terület kaphatja, amelynek fái annak idején veszélybe kerültek az ott épülő rendelőintézet miatt. A Béka tér nevet a történelmi Avason, a Zsolcai sor 178. szám előtti teresedés kaphatja. A leendő téren lévő BRS pincében egy több száz darabos békagyűjtemény található. Ez indokolja a névadást. Érdekesség, hogy az áprilisi közgyűlési ülésen utóbbi javaslat nem kapta meg a többséget, így a Béka teret akkor elkaszálták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában