Mementó

2023.04.25. 14:00

A legendás mentőkutyáról neveznek el teret Miskolcon. Mutatjuk, hol...

A Villanyrendőr szomszédságában, a Kazinczy Ferenc utca végén állították fel Mancs szobrát, amely igazi látványossággá és zarándokhellyé vált Miskolcon.

Szaniszló Bálint

Szobra már van Mancsnak Miskolcon

Veres Pál, Miskolc polgármestere közösségi oldalán osztotta meg: kezdeményezi, hogy azt belvárosi teret, ahol a legendás mentőkutya, Mancs szobra található, Mancs térnek nevezzék a jövőben. Erről hivatalosan a miskolci közgyűlés dönthet akár már az április 27-i rendes ülésén, ahová sürgősséggel előterjeszthetik a javaslatot. Természetesen az sem gond, ha egy későbbi közgyűlésen születik meg a döntés.  

A polgármester múlt szombaton este részt vett a Miskolci Állatsegítő Alapítvány jótékonysági bálján. Mint írja: „A bálon újra találkozhattam Lehoczki Lászlóval és életmentő kutyájával, Hope-pal. Külön öröm volt, hogy meglephettem Lacit a kezdeményezésemmel: Mancsnak tere lesz Miskolcon. Ezzel is szeretnék tisztelegni az emléke előtt.”

A város hős kutyája 

Mint a Boon.hu is foglalkozott már vele, Mancs Miskolc ez idáig leghíresebb kutyája. Ő egy németjuhász kutya volt, a miskolci Spider mentőcsapat tagja. Hősi tetteiért, mentőakciókban való sikeres részvételéért emeltek neki szobrot 2004-ben a Szinva terasz mellett. Teljesítményei és sok-sok bevetése minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyájává tette. 2006-ban tüdőgyulladásban pusztult el. Azóta a Mancs szobornál gyakran helyeznek el gyertyákat és virágokat szobránál, mely Szanyi Borbála alkotása. 

Ez a felirat áll a miskolci Mancs-szobor oldalán

A körülötte lévő eddig névtelen közterület lesz a Mancs tér, miután a közgyűlés meghozza a kedvező döntést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában