Emléket állítanak

2023.03.29. 12:10

A miskolci Mancs szobor hű mását avatják fel Törökországban

Elutazott Törökországba Lehoczki László, hogy ott legyen a világhírű kutyájának emléket állító szobor avatásán.

Mancs szobra Miskolcon a villanyrendőrnél. Sok év eltelt, de mindig van mellette friss virág

Fotó: ÉM

"Ma Laci Nikivel, Hope-al, és Túri Lacival elindult vissza Törökországba". A magyar delegáció tagjaiként kormányzati géppel, és Novák Katalin köztársasági elnökkel három napot töltenek kint, osztotta meg Facebook oldalán a hírt Lehoczki Beatrix, Lehoczki László, a Spider mentőcsapat vezetőjének felesége. A Spiederesek februárban kint jártak Törökországban, ahol a földrengés sújtotta területeken segítettek a sebesültek mentésében, az áldozatok megtalálásában. Most viszont nem is a közelmúlt, hanem az 1999-ben történtek miatt utaznak újra: akkoriban is segítettek az akkori földrengés után, és Lehoczki László kutyája, az azóta világhírűvé lett Mancs segítségével egy kislány életét mentették meg sok nappal a természeti katasztrófa után. Az akkor történtek emlékére most felavatják Mancs szobrát Törökországban. 

A Megyei Prima Díj díjazottjai egy Mancs kutyát ábrázoló miniszobrot kapnak ajándékba
Fotós: Bujdos Tibor

"Törökország úgy gondolta, szobrot állít Mancsnak. Ezzel is tisztelegve munkássága előtt. Óriási megtiszteltetés ez, és azt gondolom, ez egy hatalmas nemzetközi elismerés is", írja Facebook oldalán Lehoczki Beatrix, aki egyébként a Spider vezetője segítőjének, Binda Nikolettnek (Niki) az édesanyja is. Mint írja, ugyanannak a szobornak a mását avatják fel, mint ami itt, Miskolcon is van. Ezt a szobrot is Szanyi Borbála szobrászművész készítette, aki a miskolci szobrot is, és aki pár napja már kint van Törökországban. 
"Azt hiszem ettől nagyobb elismerés nem is kell, és ez is bizonyítja, Mancs és Laci nem akármilyen páros voltak", írja Facebook oldalán Lehoczki László felesége.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában