Első díj!

2023.05.23. 20:00

Miskolci sikerek a Pervezetési Verseny országos döntőjén

A Fővárosi Törvényszék adott otthont a Pervezetési Verseny országos döntőjének, melyen nagyon jól szerepeltek a Miskolci Törvényszék versenyzői.

HI

Varga László Bánk

Fotó: Miskolci Törvényszék

A 2022 júniusában megtartott regionális elődöntőn elért eredmény alapján a Miskolci Törvényszéket polgári ügyszakban „bíróként” dr. Varga László Bánk bírósági titkár képviselte, aki a továbbjutottak közül a legjobbnak bizonyult és teljesítményével az első díjat érdemelte ki. Ennek apropóján beszélgettünk a győztessel.

Hogyan képzeljünk el egy ilyen versenyt?

A megmérettetés írásbeli és szóbeli fordulóból állt. A „bíró” versenyzőnek az írásbeli előkészítést követően egy tárgyalást kellett levezetnie, a mellé sorsolt csapat tagjai pedig különböző perbeli pozíciókat foglaltak el, és a szerepkártyákon lévő instrukcióknak megfelelően nyilatkoztak, viselkedtek a modellezett eljárási cselekményen. Az írásbeli fordulónak a Magyar Igazságügyi Akadémia adott otthont, ahol egy kezdőiratot kaptunk, és határozatot kellett szerkeszteni, majd további kérdésekre kellett válaszolni. A Fővárosi Törvényszéken megrendezett szóbeli fordulóban pedig ennek az ügynek a tárgyalását vezettem.

A regionális elődöntőhöz képest mennyire volt nehéz az országos verseny?

A két feladat nem kapcsolódott egymáshoz, a döntőben egy lízingszerződésből fakadó szavatossági és kártérítési igényt bíráltam el. Jelentősen nehezebbnek találtam, mint amit az elődöntőben kellett megoldani.

A csapat
Fotó: Miskolci Törvényszék

Hogyan lehet felkészülni egy ilyen megmérettetésre?

Sokrétű a felkészülés. Gyakorolni kell a határozatszerkesztést, bár ez a napi munkánk része, elengedhetetlen továbbá a legújabb joggyakorlat ismerete. A szóbeli fordulón a tárgyalástechnika a fontos, erre úgy lehet magunkat trenírozni, hogy a munkahelyünkön létrehozott csapattal tárgyalásokat szimulálunk. Lényeges, hogy a felkészítő bíró felhívja a figyelmet a hibákra. Ezúton köszönöm a kollégáimnak, hogy lelkiismeretesen és elszántan segítették a felkészülésemet. Az eljárásjogi ismereteken kívül fontos az anyagi jog helyes alkalmazása, mivel a kettő összekapcsolódik, tartalmilag is helyes ítéletre kell törekedni.

Az országos versenyen más törvényszékek csapatával dolgozik együtt a versenyző. Ön kikkel „játszott”?

A Kaposvári Törvényszék csapata volt, akik az egyes eljárási szereplőket megjelenítették a tárgyalásomon. Akadtak váratlan fordulatok, azonban többségükre sikerült helyesen reagálnom.

Mennyiben segítette ez a verseny a bírói pályára felkészülést?

Polgári ügyszakos bírónak készülök, amelyre a legjobb gyakorlás volt ez a pervezetési verseny. Szó szerint végigvezetett egy eljáráson a kezdőirattól az ítéletig. Felkészített a bírói munkára és kedvezően hatott a jelenlegi titkári tevékenységemre is.

Mit javasol a jövő versenyzőinek?

A legjobb tanács: az nyer, aki a legfelkészültebb. Ez pedig ad egyfajta nyugalmat, magabiztosságot, ez hozza magával a bíróság méltóságához szükséges fellépést.

További eredmények

A Miskolci Törvényszék büntető ügyszakos csapata segítőként szintén az első helyet érdemelte ki az országos versenyen, melynek tagjai dr. Pecsenye Máté bírósági titkár, valamint Kopaszné dr. Fodor Alexandra, dr. Laurikné dr. Csoma Viktória Anna, dr. Petró Angéla és dr. Floszmann Dávid bírósági fogalmazók voltak.

A győztesnek járó vándorkupa 2019 után újra a Miskolci Törvényszékre került.

A polgári ügyszakban versenyzőt dr. Szabó Nikoletta csoportvezető-helyettes bíró, a büntető ügyszak csapatát pedig dr. Kiszella Andrea csoportvezető-helyettes bíró készítette fel a versenyre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában