Tiszatardos

2023.04.18. 16:00

Ahol matróz is a polgármester

A forgalom időjárás függvénye, változó. Ha jó az idő, jönnek-mennek a gépjárművek, főleg hétvégeken, ünnepnapokon.

SFL

Kiss István matrózszerepkörben

Fotó: Serfőző László

Volt, amikor jeget tört, olyan is volt, hogy elsüllyedt, normál esetben viszont személyeket, gépjárműveket szállít a Tiszatardos önkormányzatának fenntartásában működő tiszai komp, ami a szomszédos vármegye egyik városa, Tiszalök irányába – és vissza – bonyolít le forgalmat.

Társadalmi munkában

Húsvétvasárnap van a naptár szerint, a komp két gépkocsival a fedélzetén indul a túloldalról, Tiszalök irányából. A személyzet serényen tesz-vesz, végzi a dolgát, még nem lehet kivenni, kiket takar a vastag ruha. Ugyan kisütött a nap, de kicsit csíp a levegő. Ám amikor már majdnem kiköt a vízi jármű, látható lesz, hogy a méretes láncokkal a tiszatardosi polgármester, Kiss István birkózik.

– A révész- és matrózszakma kihalófélben van Magyarországon – sorolja a polgármester –, nem elhivatottak az emberek egy ilyen hivatást véghez vinni, pedig szép szakmáról van szó. Tény, hogy nem megfizetett munkáról beszélhetek. A régi emberek már nyugdíjasok, a fiatalokat nem motiválja ez a munkakör, talán mostanság találunk ide embereket. 

Mint matróz két hónapja dolgozom itt a polgármesteri teendők mellett.

Kiss István hozzáteszi: – A forgalom időjárás függvénye, változó. Ha jó az idő, jönnek-mennek a gépjárművek, főleg hétvégeken, ünnepnapokon. Hétközben minimális a bevételünk, csak az áruszállítók veszik igénybe a szolgáltatást, továbbá azok, akik a túloldalon dolgoznak, például Tiszalökön, Nyíregyházán, Tiszavasváriban. A tiszalöki börtönben sokan dolgoznak, még Szerencsről és környékéről is járnak át. A régi személyzetnek – mivel jó okom volt rá – felmondtam, és kénytelen voltam beállni matróznak a révész mellé, kétnaponta dolgozom itt társadalmi munkában.

Arra a kérdésre, hogy nyugalmi időszakban mivel ütik el az időt, szoktak-e például pecázni, a polgármester a következőket válaszolja: – A kompról tilos, büntetnék a vízirendőrök, sűrűn járőröznek. Sokan nincsenek tisztában a szabályokkal a kompon, pedig van belőlük bőven. Például a gépkocsi utasának ki kell szállni a gépjárműből már akkor, amikor az autó még fel sem hajtott a kompra. Nem lehet dohányozni, szemetelni, sorolhatnám. Küzdünk a folyó által sodort uszadékokkal, ezekből van bőven. Mi alsó vezetésű kötéllel működünk, minden reggel ennek a tisztításával kezdünk, rengeteg uszadék akad fenn rajta, főleg áradáskor. Időnként napokon keresztül bajlódunk vele, emiatt kell leállnunk – sorolja Kiss István.

A kompon egyszerre hat személyautót vagy két traktort pótkocsival, nagyobb össztömegben húsz tonnát tudnak szállítani, például kombájnt, és ebből adódnak a javítási munkák.

– A kompokra minden évben kiírnak pályázatokat tízmilliós keretösszegig. Ebbe a fedélzetfelújítás, motorcsere, aljlemezcsere tartozik, pályázatunkat beadtuk, reménykedünk – mondja Kiss István polgármester-matróz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában