Döbbenet

2023.04.11. 11:44

Itt folyik el a semmibe Miskolc kincse (fotókkal, videóval)

Hónapok óta szivárog az ívóvíz a burkolat résein a volt miskolci István malom melletti úton.

Szaniszló Bálint

Végre megjelent a csőtörést elhárító brigád a volt István malom mellett

Fotó: SZB

Az ember azt gondolná, ha összességében egyre inkább az egyik legfontosabb, lassan arannyal mérhető értéke a Földnek az ivóvíz, akkor mindent meg is teszünk annak érdekében, hogy megőrizzük azt. Miskolcon azonban ez nem így történik, hiszen – különösen a múlt nyáron – több olyan csőtörés is volt, amelyet csak sok hét, vagy akár hónap késéssel javítottak ki a Mivíz Miskolci Vízmű Kft. szakemberei. Azt mondják, azért, mert nem győzik elvégezni a munkát, az eseteket rangsorolják és a sürgősség alapján javítanak.

Lassan haladnak 

A volt miskolci István malom mellett, a Gömöri közúti felüljáró tövében – nem túlzás azt állítani – hónapok óta szivárog a felszínre az ivóvíz és néhány tíz méterrel odébb folyik el a csatornába. Közben persze jókora pocsolyák is kialakultak.   

Az arra járók egy ideig úgy hitték, hogy eső után maradtak meg a pocsolyák, de a száraz időszakokban sem tűnt el a vízfelület, így lassan mindenkinek „leesett a fejében a húszfilléres”, hogy miről is van szó ott a malom mellett.  

A vízművek malmai is igencsak lassan őrölnek, hiszen tényleg hónapoknak kellett eltelnie, hogy végre megjelenjen egy birgád a területen és elkezdődjön a munka. A költészet napja adhatott ihletet, hiszen április 11-én reggel megjelent a csapat, amely elháríthatja a városi ivóvízhálózat egyik vezetékén keletkezett hibát.

Meg kellene akadályozni 

Kétségtelen, hogy a hálózati veszteség – azaz az ivóvíz elszivárgása – jelenti a miskolci ivóvíszolgáltatásért jelenleg felelős Mivíz Miskolci Vízmű Kft. számára a legnagyobb kihívást. Nem túlzás állítani, hogy a víz mintegy 40 százaléka tűnik el a rossz illesztéseken (sőt ma már 50 százalék felettire taksálják ezt az arányt) az elöregedett csövek repedésein keresztül.  

A tavalyi nyár volt az, amely a kiemelkedően száraz időjárás miatt nagyságrendekkel megnövelte a hálózati hibák számát. A szakemberek nem győzték elhárítani a csőtöréseket.  

A vízhálózat nagyarányú veszteségének csökkentése első számú feladattá vált a vízszolgáltatónál. Egy 2 milliárd forint értékű projektről is szó van, amely a miskolci vízhálózat veszteségének a csökkentését szolgája.

A feladat az lenne, hogy egy mintaterület alakuljon ki, ahol valós és egyidejű fogyasztásméréssel figyelni lehet a veszteséget, azaz ki kell alakítani az online vízszivárgás-ellenőrzési hálózatfelügyeleti rendszert.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában