Újabb állomás a fejlesztésben

2023.04.14. 14:03

Ilyen lesz az Európában egyedülálló miskolci szívcentrum - látványtervvel

Olyan épületet álmodtak meg és hoznak létre, amely egyedülálló Európában, mind funkciójában, mind kivitelezésében.

NHK

Forrás: B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház egyik legjelentősebb fejlesztésük újabb állomásához érkezett. A Kardiovaszkuláris Centrum zöld mezős beruházása pozitív változást hoz az egészségügyi intézmény, a város, illetve a térség életében, továbbá a betegellátásban is. Nagyon ritka ugyanis hazánkban, hogy nem meglévő épületet újítanak fel, hanem egy teljesen újat építenek a célra. Az Észak-magyarországi regionális komplex szívérrendszeri fejlesztés és szívsebészeti háttér kialakítása projekt jelenlegi állásáról tartottak sajtótájékoztatót a megyei kórházban pénteken. Az eseményen bemutatták az elfogadott, hivatalos látványterveket, illetve levetítették azt a rövidfilmet, amely szemlélteti a leendő komplexumot. A film bárki számára elérhető a kórház weboldalán.

Az építés 2024-ben kezdődik

A Kardiovaszkuláris Centrum fejlesztésének gondolata a menedzsmentben már több éve megforgalmazódott: a szakmai programot a kórház egészségügyi és műszaki szakemberei állították össze. Ezek alapján készült el a terv, amely a szakmai program mellett a területi elhelyezés és az épület felépítését jelenítette meg – mondta Dr. Révész János, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház főigazgatója. Már rendelkeznek engedélyezési szintű tervanyaggal, hatályos építési engedéllyel. Azt szeretné, ha egy éven belül elindulna az építkezés is, amely 2026-ra elkészülhet a hozzá tartozó infrastruktúrával és humánerőforrás kapacitással együtt – fogalmazott a főigazgató.

Szüksége van a térségnek rá

Tavaly szeptemberben jelentették be, hogy közel 40 milliárd forintból Miskolcon megépülhet a Kardiovaszkuláris Centrum – hangsúlyozta Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő. Nagyon sok szakember együttes, összehangolt több évig tartó munkája kellett ahhoz, hogy elérkezzenek ehhez a ponthoz. Azaz, hogy egy csúcsprogresszivitású komplexum jöhessen létre a térség betegeinek gyors és hatékony ellátására – tette hozzá.

Minden egy helyen

Az a legfontosabb szempont a centrum létrehozásában, hogy logisztikailag a legoptimálisabb, hiszen a diagnosztika, a járóbeteg-, illetve a fekvőbeteg ellátás és az invazív lehetőségek egy épületen belül koncentráltan valósulnak meg – tudatta Dr. Mátyás Lajos, a megyei kórház sebészeti jellegű osztályok felügyeletéért felelős orvosigazgató-helyettese. A sok munka beérik, az öt évvel ezelőtti elképzelés most már elérkezik ahhoz a ponthoz, hogy kézzel foghatóvá válik, a beruházás hamarosan elkezdődhet – vélekedett az orvosigazgató-helyettes.

A kor igényeit kiszolgáló

Az épület nem csupán modern, innovatív és külsejében is impozáns, de funkciójában is megfelel majd minden elképzelésnek – mondta Breitenbach Sándor, a megyei kórház műszaki igazgatója. A mintegy 15 ezer négyzetméter alapterületű épületben hét szint lesz, amelyben 180 betegágy, 10 műtő, valamint technológiai és kiszolgáló berendezések kapnak helyet. A volt szülészet-nőgyógyászat épületét fogják elbontani, melynek helyére megépül a centrum.

Szakterületek találkozása

Egészségtörténeti beruházást tudnak végrehajtani Miskolcon, hiszen minden olyan szakma, amely a szívérrendszeri betegek ellátását szolgálja, itt egy helyre kerül – emelte ki Dr. Nagy Gergely György, a Kardiovaszkuláris Centrum centrumvezető főorvosa. Az eltelt másfél évtizedben robbanásszerű fejlődésen mentek keresztül a szívérrendszeri műtéti eljárások, amelyekhez jól képzett orvos-csapatok kellenek. Hazánkban és ezen belül a régióban magas a munkaképes lakosságot érintő, korai halálozási arány szívérrendszeri betegségek miatt. Ezért is volt hatalmas szükség a fejlesztésre – mondta a főorvos. Hozzátette: ehhez az orvosi gárda létszámát is folyamatosan növelik. A centrum megnyitására nagyjából 70 orvos és 200-250 szakdolgozó fog rendelkezésre állni.

Több mint száz tervező-mérnök vett részt a tervek elkészítésében – jegyezte meg Puskás Péter, a Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft. ügyvezetője. Az épületnek szakmai funkciói mellett azt is képviselnie kell, hogy a páciens, aki belép oda, érezze, hogy jó helyen van.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában