Egészségügyi fejlesztés

2022.09.08. 17:49

Négy év múlva minden szív-bajt kezelnek Miskolcon

Hat szint, 15 ezer négyzetméter, 176 kórházi ágy, 10 műtő. Ezek a legfontosabb jellemzői a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban négy év alatt megépülő kardiovaszkuláris centrumnak.

Szaniszló Bálint

Az Észak-magyarországi regionális komplex szívérrendszeri fejlesztés és szívsebészeti háttér kialakítása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban címmel tartott sajtótájékoztatót az intézmény. Ünnepélyes keretek között jelentették be a kardiovaszkuláris centrum építését. 

 

Alaphangon 30 milliárd forint 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház területén jövőre kezdődhet meg a magyar egészségügy közeljövőbeli egyik legnagyobb beruházása, a regionális komplex szív- és érrendszeri centrum megépítése. Az erről szóló sajtótájékoztatón – amelyen részt vett Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere, Puskás Péter, a Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft. ügyvezető, a komplexum tervezője, valamint a házigazda megyei kórház részéről dr. Révész János főigazgató, dr. Mátyás Lajos sebészeti jellegű osztályok felügyeletéért felelős orvosigazgató-helyettes és dr. Nagy Gergely György,  a kardiovaszkuláris centrum vezető főorvosa – elhangzott, hogy a közel fél évtizede indult „ötletbörze” mára jutott el oda, hogy a tervezett komplexum hatszintes épülete érvényes építési engedéllyel rendelkezik. A tervek szerint újabb jó négy év, és már a betegeket is fogadhatja a legkorszerűbb berendezésekkel, a legképzettebb szakembergárdával rendelkező regionális kardiovaszkuláris centrum.   

 

A centrum építési, kivitelezési munkálatainak prognosztizált költségvetése – a 2022-2023. évre tervezett árszinten – bruttó mintegy 30 milliárd forint. További 7-8 milliárd forint „egyéb” költséget jelentenek a gépek, berendezések és műszerek, valamint az informatikai eszközök és szakmai képzések költségei.

Mindenre (is) gondoltak 

Dr. Révész János, a kórház főigazgatója felidézte, hogy az éveken át tartó széleskörű szakmai, egészséggazdasági és szakmapolitikai egyeztetéseket követően alakult ki a megyei kórházban a komplex szívérrendszeri fejlesztés terve, amely a szívvel és az érrendszerrel kapcsolatos valamennyi betegség, betegségcsoport kezelését magába foglalja. „A projekt társadalmi és más kihatásai alkalmassá teszik egy egész országrész egészségügyi ellátásának fejlesztésére, hogy az megfeleljen a társadalom és a kor elvárásainak” – mondta. Hozzátette: A miskolci kardiovaszkuláris centrum építéséről kormányhatározat is született, amely tartalmazza a szükséges anyagi forrásokat is.  

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő az ötlet megszületése óta bábáskodik a megvalósítás felett. Ő a közös, sikeres lobbit emelte ki, amely – mint mondta – hasznos volt, hiszen olyan betegségek hatékony gyógyítása válik lehetővé, amelyek a térségünkben népbetegségnek számítanak, és megelőzésükben, kezelésükben a gyorsaság kiemelkedő tényező.   

Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere egy nemes projekt fontos mérföldkövének nevezte azt, hogy a centrum megkapta az építési engedélyt. Miskolc igyekezett gyorsan és hatékonyan részt venni az engedélyezési folyamatban. A város számára fontos, hogy az egészségügy területén is régiós vezető szerepet kapjon.  

 

A volt szülészet helyén 

Dr. Mátyás Lajos orvosigazgató-helyettes és dr. Nagy Gergely György, a kardiovaszkuláris centrum vezető főorvosa ismertették a részleteket. A központi elem egy használaton kívüli épület (a volt szülészet-nőgyógyászat - a szerk.) helyén megépülő komplex szívérrendszeri fekvő-, járóbetegellátó központ, amelyben a kórházból jelenleg hiányzó szívsebészeti háttér megteremtése mellett, valamennyi kardiovaszkuláris betegellátással kapcsolatos specialitás (kardiológia, angiológia, érsebészet, invazív radiológia, szív- és érrendszeri rehabilitáció) integrálásával létrehozzák a XXI. századi igényeket kielégítő, a maga nemében vidéken páratlan Miskolci Szívérrendszeri Központot.  

A tervek sikeres megvalósulása esetén a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Intézetével együttműködésben egy kétpólusú komplex ellátórendszer jöhet létre, amely alkalmas az egész észak-magyarországi és észak-alföldi régió öt-hat megyéjének és az ehhez tartozó mintegy 2,7 millió ember igényeinek kielégítésére.  

Mint megtudtuk, a tervezés során már a Covid-19 pandémia miatt megváltozott igényeket és az újonnan megjelenő kockázati tényezőket is figyelembe vették. 

Részletes orvosszakmai tervezés, egészséggazdasági elemzések és stratégiai modellezést követően, a helyi szervezeti adottságok és lehetőségek figyelembevételével készült el az építészeti engedélyezési terv, amelynek részeként pince-, és további öt szinten számos egészségügyi ellátó és kiszolgáló funkciókat helyeztek el.   

A gyógyászati központ szükségessége vitathatatlan, hiszen országos szinten is magas a szív- és érrendszeri megbetegedések miatt bekövetkező halálesetek száma, de térségünkbe első számú halálokká lépett elő ez a betegségcsoport. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában