MCC-s program

2023.03.23. 10:28

Háborús hétköznapok a mindennapos csatazajban – az MCC-ben

Több mint egy éve zajlik a szomszédunkban az orosz-ukrán háború, ez lesz a témája a tehetségkutató intézmény csütörtöki programjának.

Egy félig lerombolt ház Kijevben március 22-én

Fotó: AFP

Sem Kijevben, sem Moszkvában nem tapasztalható a békevágy szikrája sem, folytatódni fog tehát. De meddig? Meddig kell tovább szenvednie az ukrán népnek? Mennyire alkalmazkodott a lakosság a háborús helyzethez? A főbb infrastrukturális létesítmények megrongálódtak, gyakran nincs víz, gáz, áram, és sok helyen még a romok eltakarítására sincs erőforrás. A külföldről érkező segélyek mellett tudnak-e az egyházi szervezetek segíteni a humanitárius válság kezelésében, milyen feladatokat tudnak vállalni a belső menekültek szükséghelyzetének enyhítésére? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vizsgál csütörtök esti, délután 5 órakor kezdődő programjában a miskolci Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény központjában. Ebben Veres Kristóf, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója lesz a segítség, aki 2023. január 18. és 27. között ukrajnai kutatóúton vett részt.

Lesz-e újabb menekülthullám?

Veres Kristóf megfordult Lvivben, járt Kijevben, és eljutott Herszon térségébe, az oroszok által korábban megszállt területre is. A kutatóúton egyházi és civil szervezetek vezetőivel, valamint az ukrán parlament több képviselőjével is találkozott. A kutató a tíznapos úton szerzett közvetlen tapasztalatait osztja meg velünk, illetve arra is keressük a választ, számíthatunk-e egy újabb, Európát érintő menekülthullámra.

Vendég lesz Kovács Blanka is, akinek az MCC Migrációkutató Intézet junior kutatójaként főbb kutatási területei közé tartozik az iszlám világ, Dél-Ázsia és a Közel-Kelet biztonságpolitikai helyzete, különösen Irán, Afganisztán és Pakisztán, a térségben tevékenykedő iszlám szélsőséges csoportok, a fegyveres konfliktusok és a migráció kapcsolódási pontjai.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában