Ünnep

2023.03.13. 15:37

A nemzeti érdek az, hogy mindenkinek érdeke legyen együttműködni a magyarokkal

Ünnepi ülést tartott hétfőn a megyei közgyűlés Miskolcon. Átadták az önkormányzat Lévay József díját – a kitüntetett: Lenártek András.

ÉM

Kovács Zoltán államtitkár mondott beszédet a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés ünnepi ülésén

Fotó: Ádám János

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának hétfői rendezvényén, a vármegyeháza dísztermében. A közgyűlés ünnepi ülésén a vendégeket Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte. Beszédet mondott dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. 

Átértékelődtek

Bánné dr. Gál Boglárka köszöntőjében felidézte: "egy éve, hogy hasonló körülmények között ünnepeltük a magyar szabadság harcosait, sajátos történelmi helyzetben tettük mindezt, éppen két héttel az orosz-ukrán háború kirobbanása után. Átértékelődtek a szabadság, a béke és a stabilitás fogalmai, hiszen hosszú idő után újra megérintett minket a konfliktus szele, amely nemzeteken átívelő történéseken keresztül írta át a jelenről és s jövőről alkotott elképzeléseinket. Éppen hogy megtanultunk alkalmazkodni a körülményekhez, egy újabb csapás rengette meg Európát - egy esztendővel később pedig, a helyzet változatlan. 175 év telt el a forradalom óta, de a világ nagyon sokat változott: a mi korunk nem más, mint a végtelen lehetőségek tárháza. Azok a konvenciók, amelyekre társadalmunk berendezkedett, a konzervatív keresztény kultúra és a hagyományos moralitás többé már nem beilleszthető a nyugati elképzelésekbe" - fogalmazta meg. "Azokat az értékeket, amelyek évszázadokon át a stabilitást jelentették Európában, elaggott eszmékként hirdetik, relativizálják a jót és a rosszat, a békét lázadással, a szabadságot a vélemények korlátozásával, az egyetértést pedig erőszakkal akarják kivívni" - hívta fel a figyelmet. "Március 15-én nem az elesett szabadságharcot ünnepeljük, hanem a győztes forradalmat" - emelte ki többek között a szónok.

Dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hasonló gondolatokat fogalmazott meg. "Mit kíván a magyar nemzet?" - tette fel a költői kérdést. "Legyen béke, szabadság és egyetértés - fogalmazódik meg a tizenkét pontban" - hangsúlyozta az államtitkár. "Ez a modern magyar történelem olyan összefoglalója, amelyben a magyar nemzeti érdek szabatosan, tételesen megjelent. A vármegye történelme összefonódik a szabadságküzdelmekkel, hiszen Rákóczi és Kossuth földjén vagyunk. A nemzeti érdek, amely 1848-ban a nemzet szabadságának, függetlenségének és szuverenitásának kivívását tűzte ki célul, évszázadokon átívelő" - mondta többek között. "Többféle kísérlet létezett a történelem átírására az idők során, de az ellenkező nézetek ellenére a történelem nem áll meg, foglalkozik a jelennel, de egyúttal a jövőt is formálja. Az elmúlt évek legfontosabb célkitűzése az volt, hogy mindenkivel legyünk jóban a Kárpát-medencében, és azon túl is. A magyar nemzeti érdek az, hogy mindenkinek érdeke legyen velünk együttműködni" - összegezte mondanivalóját.

Lenártek András, a díjjal
Lenártek András, a díjjal
Fotós: Ádám János

Az ünnepi közgyűlési ülésen az önkormányzat Lévay József díját vehette át Lenártek András területfejlesztési szakember, egykori országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat tulajdonában lévő BORA 94 Kft nyugalmazott ügyvezetője. 

A díjazott elmondta: "vélhetően a felterjesztők azt a szakmai múltat vették figyelembe, amelyet a területfejlesztés terén sikerült nyújtanom, mely számomra is örömteli és visszaigazolja azt a munkát, amit befektetett az ember. A megyét rendszerváltáskor olyan sokk érte, hogy kevés ilyen régió van Európában, ami ezt könnyen át tudná vészelni. Mára jelentősen javult a helyzet és azt gondolom, hogy ebben a mi szakmánknak is van szerepe" - fogalmazta meg a kitüntetett. 

Lenártek Andrásról

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Lévay József díjat adományozott Lenártek András részére. Az indoklásban egyebek között ez olvasható.

Lenártek András területfejlesztési szakember, egykori országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat tulajdonában lévő BORA 94 Kft nyugalmazott ügyvezetője.

Felsőfokú tanulmányait a Debreceni Agrártudományi Egyetemen kezdte, ahol okleveles általános agrármérnök diplomát szerzett. Később a Gödöllői Agrártudományi Egyetem mezőgazdasági környezetvédelmi szakmérnöki képzését végezte el sikerrel, majd pedig a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett agrár-szakközgazdászi képesítést. Pályája során a vármegye több térségében is élt, és tevékenykedett. A rendszerváltást követően vármegyei intézményekben dolgozott, területfejlesztési, vállalkozásfejlesztési területen. 1994-ben alapítója a megyei fejlesztési ügynökségnek.

Jelentős hangsúlyt kapott közéleti szerepvállalása, 1998 és 2006 között országgyűlési képviselőként járult hozzá a térség fejlődéséhez. Ezen idő alatt a Magyar Országgyűlés Költségvetési Bizottságának és Integrációs Bizottságának is tagja volt. 1994 és 2002 között, szintén 2 cikluson keresztül tagja volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlésnek.

2010-től a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft gazdasági vezetője, majd ügyvezető-helyettese. 2016-tól a jogutód intézmény, a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője.

2021-től, annak megszűnéséig az Innovációs és Technológiai Minisztérium Stratégiai Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkársága alatt működő Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna Miskolci Koordinációs Irodájának vezetője.

A Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetői posztját 2022-es nyugalmazásáig látta el.

Lenártek András közel 40 évet töltött a pályázatok világában, ismeri minden területét, a projektírástól kezdve a stratégiaalkotásig. Azoknak a szervezeteknek, ahol dolgozott, mindig kiforrott jövőképe és célrendszere volt, fókuszban Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye fejlesztési lehetőségeivel. Programmenedzserként, gazdasági vezetőként, ügyvezetőként, és országgyűlési képviselőként, valamint a régiós kormánybiztosi iroda vezetőjeként mindig azon dolgozott, hogy szűkebb pátriája fejlődését elősegítse. Csapatát minden munkakörben folyamatosan úgy fejlesztette, hogy kiváló szakmai képességekkel rendelkezőket válogatott, akikkel együtt egyre bátrabb célokat tűzhetett maga elé. És a célokból eredmények, az eredményekből sikerek lettek.

Így fejlesztette a NORDA jogutódját, a Megyei Fejlesztési Ügynökséget is, és az alapító-tulajdonos vármegyei önkormányzat hathatós támogatása mellett a ma már BORA 94 Nonprofit Kft. néven működő társaságot is sikeres pályára állította. Mind szakemberként, mind politikusként, mind pedig magánemberként kivívta az őt ismerők és vele dolgozók tiszteletét.

Tudására, véleményére számít a szakma, a megye minden részén ismerik és elismerik munkáját.

Igazi lokálpatrióta, aki szabadidejében aktív sportéletet él: túrázik, kerékpározik, korcsolyázik, síel; magánemberként pedig családjának, unokáinak él.

Kompromisszumkészsége, agilitása, stratégiai érzéke példaként szolgál mindazon szakemberek számára, akik egy közösséget és a közösség jólétét helyezik előtérbe.

Közéleti-politikai szerepvállalásával, valamint a vezetésével sikerrel lebonyolított több ezer projekt megvalósításával joggal kijelenthető, hogy Lenártek Andrásnak jelentős szerepe volt és van Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye fejlődésében, munkásságával releváns nyomot hagy a vármegyében.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában