A víz világnapja

2023.03.24. 12:29

Előadóüléssel hívták fel a figyelmet a víz fontosságára Tiszaújvárosban

A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) Borsodi Területi Szervezete a MOL Petrolkémia Zrt., valamint az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság közös szervezésében rendezték meg az idei Víz Világnapi ünnepi előadóülést. A rendezvény a Víz Világnapjához kapcsolódott, amelyen a tudatos vízfelhasználás volt a legfőbb téma.

Ujlaki Attila

Ládi András MOL Petrolkémia FF és EBK vezetõ tartott beszédet a tiszaújvárosi rendezvényén

Fotó: Bujdos Tibor

A víz az élethez nélkülözhetetlen természeti erőforrás. Erre az egyszerű igazságra mutat rá újra és újra a Víz Világnapja, melynek alapvető célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, valamint arra a tényre, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog – erről Ládi András, a MOL Petrolkémia Zrt. szakembere beszélt.

Hazánk kedvező helyzetben van

A mottó az idei évben: „Változtass most!”. Az idei Víz Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető globális válsághelyzet megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Az édesvízkészletet tekintve Magyarország vízgazdálkodási adottságai kedvezőnek mondhatók. Ugyanakkor a klímaváltozás minket is érintő hatásaira figyelemmel még inkább felelősségteljesen kell bánnunk természeti örökségünkkel, a vízzel, különös gondot fordítva a mindennapok során is a környezettudatos hozzáállásra – hangzott el az ünnepi előadóülésen.

Különböző programokkal ünneplik

Az MHT Borsodi Területi Szervezete a Víz Világnapját évek óta ünnepi rendezvénysorozattal: előadóüléssel, nemzetközi úszóversennyel, fotóposzter pályázattal és óvodásoknak, általános, illetve közép-iskolásoknak szóló alkotói pályázatok kiírásával ünnepli. A hagyományokat követve, az MHT Borsodi Területi Szervezete az ünnepi előadóülést minden évben más-más helyszínen és partnerek bevonásával rendezi meg. A versenyt idén III. Szelektív Kupa és megemlékezés a Víz Világnapjáról néven, a megszokott helyszínen, Miskolcon, a Kemény Dénes Városi Sportuszodában bonyolítják le. A Miskolci Sportiskola által szervezett rendezvény célja, hogy az úszóversennyel is felhívja a figyelmet a víz mindennapi szerepére, fontosságára, a vizek védelmére, megóvására és a több országot érintő vízfolyások vízgazdálkodásának nemzetközi jelentőségére, egyben népszerűsítse az úszósportot. Az MHT Borsodi Területi Szervezete a rendezvény hivatalos támogatója.

Előadóüléssel hívták fel a figyelmet

Az idei évben az ünnepi előadóülés az MHT Borsodi Területi Szervezete, a MOL Petrolkémia Zrt. és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság közös szervezésében valósult meg. Az ünnepi előadóülésen a vízügyi ágazat, illetve az ipari szektor jeles képviselőinek részvételével, a Víz Világnapja aktuális mottójához igazodó szakmai előadások is elhangzottak, valamint a XVII. Fotóposzter pályázat eredményhirdetését a díjkiosztóval is megtartották. A rendezvény házigazdája a régió meghatározó gazdasági szereplője és jelentős vízfelhasználója a MOL Petrolkémia Zrt volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában