Retro

2023.02.07. 18:30

Most ért oda a szekér – végre lesz valami az Avassal

Miről írt 20 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 2003. február 6-án arról számolhatott be, hogy jelentős állomásához érkezett a történelmi hely fejlesztése.

ÉM

Rudolf Mihály

Fotós: ÉM

Elkészítette a történelmi Avas rekonstrukciójáról szóló tervet Rudolf Mihály – ennek kapcsán készített interjút vele az Észak-Magyarország.

A megyei lap 2003. február 6-i számában ezt mondta a neves építész: „az új városvezetés úgy gondolja, fejleszteni kell az Avast. A régi is így gondolta, a megbízást még az előző ciklusban kapta a Hadas Műterem általam vezetett mérnökcsapata. Ez politikamentes téma, nem függhet a négyéves politikai kurzusoktól. Eddig is tudták, hogy valamihez kezdeni kell; csak még nem ért el odáig a szekér”. 

Az interjúból kiderül, olyan ember kapta a megbízást, akit szakmai tudásán kívül személyes kötődése is predesztinált a feladatra. „1979 óta ismerem a várost, évek óta az Avas aljában lakom. Azóta nem fejlődik: lecsüngő ágban van. Különleges hely ez, különleges a romlása is. A terület negyvenezer éve lakott. Amikor a házam helyét ástam, gyönyörű szakócákat találtam. A város történelme során sokáig az Avas jelentette a belvárost. Most itt a lehetőség, hogy visszaállítsuk a régi fényét.”

Az építész a beszélgetésben védelmébe vette az önkormányzatot, annak kritikusaival szemben, akik szerint a helyhatóság „maga sem tudja, mit akar az Avassal”. Rudolf Mihály viszont úgy látta, az önkormányzatnak van elképzelése, ám még nem tudta formába önteni. „Én örültem, hogy a megbízó nem adott programot: hogy ezt és ezt kell megterveznünk. Szabad kezet kaptunk” – fogalmazott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában