Az év embere

2023.02.21. 18:00

Galamb Alex nem akar polgármester lenni, tanító viszont igen

Az újdonsült Az év embere jelentkezett a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanítói szakára és ezen a pályán képzeli el a jövőjét.

Szaniszló Bálint

Galamb Alex kis védencei körében. Tudatosan készül a tanítói pályára

Fotó: Ádám János

A roma származású fiatalember a hátrányos helyzetű gyermekek mentorálásáért, a saját életével való személyes példaadásért érdemelte ki az elismerést. Az újdonsült díjazott a Rádió 1 reggeli adásában válaszolt Sebestyén Balázsék kérdéseire. Alex elmondta, hogy már maga a jelölés is megtiszteltetés volt számára. A jelöltek között ő volt a legfiatalabb a maga 25 évével, ráadásul az egyetlen roma származású. 

Úgy véli, hogy a díjat nem ő maga, hanem a cigány közösség érdemelte ki.

Érdemes tanulni 

Mint elmondta, a saját példáján is láthatzó, hogy érdemes tanulni. Sikerült pék szakmát szereznie, leérettségizett és van jó munkahelye is. Közben cukrásznak is tanult. Most a legnagyobb álma küszöbén van: jelentkezett a Tokaj-Hegyalja Egyetemre, tanítóképző szakra. 

Az előalkalmassági vizsga sikerült és a pontok is azt mutatják, hogy van esély, hogy szeptembertől tanítónak tanuljak az egyetemen

– mondta. Alexnek egyébként már most is vannak „kis tanítványai”, hiszen az általa életre hívott „Sütni jó!” Alapítányon keresztül ma már nemcsak a lakóhelyén, Hernádnémetiben élő cigánygyerekek számára mutatja be a pék szakma alapfogásait és ezen keresztül a munkavégzésen alapuló érvényesülés lehetőségét, hanem szerte a megyében és az országban is. Két és fél év alatt félszáz településre látogatott el és mintegy 5 ezer gyereket tudott bevonni a foglalkozásokba. Nagy örömmel számolt be róla, hogy egyik tanítványa jövőre már jelentkezhet pék szakmát oktató szakképző iskolába.

Érdemes tanítani 

Alex egyébként tudatosan készül a tanulói pályára, mert – mint mondja, de eddigi tetteiből is látszik – nagyon szeret gyermekekkel foglalkozni. Az inspirálja, hogy látja a gyermekeken nevelésének, oktatásának hatását. A következő választáson akár polgármester is lehetne Galamb Alex, vetődött fel félig tréfásan a műsorban. Erre Alex ezt mondta: 

Jujuj, egyelőre nem akarok politikai pályára lépni, van így is elég dolgom...

Az év embere és Az év sportolója szavazás győzteseinek listája ide kattintva érhető el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában